Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Г.В. Нашкерська Фінансовий облік.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
3.05 Mб
Скачать

Тема 16. Облікдоходів,витратіфінансовихрезультатівдшмостіпідприємства

Зних:

1

Змінні

(рад. 2 гр. 3 : ржа Ігр.3 -ряд. 2 гр. 4)

40000

40

X

X

3

Постійні

(рад. ЗгрЗ : ряд 1 гр. -рад. Згр.4)

10000

10

X

X

4

База розподілу нрн фактичній потужності, (тон)

100

X

X

X

5

Фактичні зягалміоінрооннчі витрати, тне. т

38000

X

X

X

Знн:

Змінні (ряд. 2 гр. 4 х ряд 4гр.З)

2*000

X

2»000

X

7

Постійні (ряд. 5 гр. 3-рнд. • гр. 3)

9000

X

X

X

1

постійні розподілені (ряд, 4 гр. 3 ряд. Згр.4)

«000 (МіМО)

X

«000

X

Постійні нерозподілені (ряд. 7 гр. 3-рад. 8гр Л)

1000

X

X

1000

Із результатів розподілу накладних витрат видно, що на підприємстві у січні місяці частина постійних загальновироб­ничих витрат залишились нерозподіленими. Це обумовлено тим, що потужності підприємства були завантажені на 80 %, а сума постійних накладних витрат не зменшилась пропорцій­но із зміною обсягу виробництва.

Постійні загальновиробничі витрати можуть залишити­ся нерозподіленими також за умови невідповідності розподі­лу статей на постійні та змінні або при наявності помилок при складанні кошторисів витрат.

На суму загальновиробничих витрат, що включаються до собівартості виготовленої продукції, виконуються такі бухгал­терські записи, грн.:

Дебет 23 " Виробництво" 37 000

Кредит 91 "Загальновиробничі витрати" 37000

2. На суму загальновиробничих витрат, що включають­ся до витрат періоду:

Дебет 90 "Собівартість реалізації" 1 000

Кредит 91 "Загальновиробничі витрати" 1 000

За П(С)БО 16 загальна сума розподілених та нерозподі­лених виробничих витрат не може перевищувати їх фактичний розмір.

427

Нашкерська Г. В. Фінансовий облік

16.11. Облік готової продукції та її реалізації

До готової продукції відносяться вироби, виготовлені на підприємстві, призначені для продажу, які відповідають тех­нічним та якісним характеристикам, передбаченим договором або іншим нормативно-правовим актом. Для цілей бухгал­терського обліку готова продукція включається до складу за­пасів.

Готова продукція прибуткується на склад за фактичною собівартістю. В аналітичному обліку оприбутковування гото­вої продукції здійснюється за обліковими цінами, що визна­чаються підприємством, виходячи з розміру фактичної собівар­тості попередніх періодів. Це відбувається тому, що технічно можливо визначити розмір тільки прямих витрат, що включа­ються до собівартості кожної партії продукції, однак лише після закінчення звітного періоду стають відомими фактична по­тужність та сума загальновиробничих витрат, що включають­ся до собівартості виробленої продукції.

По завершенні звітного місяця облікова вартість готової продукції коригується до фактичної. Сума відхилень обліко­вої вартості від фактичної визначається таким чином:

В.в. = ( В. поч.+ В.зв. міс.)/( П. поч. + П.зв. міс.), де

В.в. - відсоток відхилень; В.поч. - відхилення на початок міся­ця; В.зв. міс. - відхилення звітного місяця; П.поч. - продук­ція за обліковими цінами на початок місяця; П.зв.міс. - про­дукція звітного місяця за обліковими цінами.

Сума відхилень визначається добутком відсотка відхи­лень та вартості відпущеної зі складу продукції.

Сума відхилень на початок місяця визначається різни­цею залишку по рахунку 26 " Готова продукція "' за фактичною собівартістю та залишку готової продукції на складі за обліко­вими цінами.

Оприбуткування готової продукції на склад здійснюєть­ся за накладною-вимогою на відпуск (внутрішнє переміщен­ня) матеріалів (форма М-12), приймально-здавальними акта­

156