Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Г.В. Нашкерська Фінансовий облік.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
3.05 Mб
Скачать

16.13. Облік інших доходів та витрат діяльності

До складу інших доходів та витрат відносять такі, що ви­никають під час звичайної діяльності підприємства, однак не пов'язані безпосередньо з виробництвом або реалізацією про­дукції (товарів, робіт, послуг).

Нашкерська Г.В. Фінансовий облік

Тема 16. Оолікдоходів,штратіфінансовихрезультатівдітшошіпідприємства

На суму доходу, отриманого за інвестиціями, що обліко­вуються за методом участі в капіталі, складається запис:

Дебет 141 "Інвестиції пов'язаним сторонам за методом участі в капіталі";

Кредит 721 "Дохід від інвестицій в асоційовані підприємства";

Кредит 722 "Дохід від спільної діяльності";

Кредит 723 "Дохід від інвестицій в дочірні підприємства".

При використанні даного методу отримані підприємством дивіденди зменшують вартість інвестиції за балансом:

Дебет 373 "Розрахунки за нарахованими доходами";

Кредит 141 "Інвестиції пов'язаним сторонам за методом участі в капіталі".

Якщо підприємство - об'єкт інвестування отримало у звітному періоді збитки, то на частку збитків, що належить підприємству — власнику інвестиції складається запис:

Дебет 96 "Втрати від участі в капіталі";

Кредит 141 "Інвестиції пов'язаним сторонам за методом участі в капіталі".

Облік інших фінансових доходів і витрат До інших фінансових доходів відносяться дивіденди, відсотки, роялті, амортизація дисконту за інвестиціями в бор­гові цінні папери.

Для обліку фінансових доходів використовують рахунок 73 "Інші фінансові доходи". Рахунок 73 "Інші фінансові дохо­ди" призначено для обліку доходів, які виникаютьуході фінан­совоїдіяльності підприємства, зокрема дивідендів, відсотків та інших доходів від фінансовоїдіяльності, які не обліковуються на рахунку 72 "Дохід від участі в капіталі".

Рахунок 73 "Інші фінансові доходи" має такі субрахунки:

731 "Дивіденди одержані";

732 "Відсотки одержані";

733 "Інші доходи від фінансових операцій".

За кредитом рахунку відображається визнана сума дохо­ду, за дебетом — списання кредитового обороту на рахунок 79 "Фінансові результати".

На субрахунку 731 "Дивіденди одержані" узагальнюється інформація про належні дивіденди від інших підприємств, що не є асоційованими, дочірніми та спільними.

445

162

Облік доходів і витрат фінансової діяльності У процесі здійснення фінансовоїдіяльності підприємство може отримати доходи від участі в капіталі та інші фінансові доходи.

Метод участі в капіталі використовується для оцінки інве­стицій в асоційовані та дочірні підприємства та визначення доходів (втрат), які отримує підприємство — власник інвестиції залежно від результату діяльності об'єкта інвестування та на­прямів розподілу його чистого прибутку. При використанні даного методу балансова вартість інвестицій збільшується (зменшується) на суму, що є часткою інвестора в чистому при­бутку (збитку) об'єкта інвестування за звітний період, із вклю­ченням цієї суми до складу доходу (втрат) від участі в капіталі.

Для обліку доходів від участі в капіталі використовується рахунок 72 "Дохід від участі в капіталі". Рахунок 72 "Дохід від участі в капіталі" має такі субрахунки:

721 "Дохід від інвестицій в асоційовані підприємства";

722 "Дохід від спільної діяльності";

723 "Дохід від інвестицій в дочірні підприємства".

За кредитом рахунка відображається збільшення (одер­жання) доходу, за дебетом - списання в порядку закриття на рахунок 79 "Фінансові результати".

На субрахунку 721 "Дохід від інвестицій в асоційовані підприємства" узагальнюється інформація про доходи, пов'я­зані зі збільшенням частки інвестора в чистих активах об'єкта інвестування внаслідок одержання асоційованими підприєм­ствами прибутків.

На субрахунку 722 "Дохід від спільної діяльності" узагаль­нюється інформація про доходи, пов'язані зі збільшенням ча­стки інвестора в чистих активах об'єкта інвестування внаслі­док одержання спільними підприємствами прибутків.

На субрахунку 723 "Дохід від інвестицій в дочірні підприє­мства" узагальнюється інформація про доходи, пов'язані, зі збільшенням частки інвестора в чистих активах об'єкта інвес­тування внаслідок одержання дочірніми підприємствами при­бутків.

Аналітичний облік доходів від участі в капіталі ведеться за кожним об'єктом інвестування та іншими ознаками, визна­ченими підприємством.

Нашкерська Г. В. Фінансовий облік