Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Г.В. Нашкерська Фінансовий облік.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
3.05 Mб
Скачать

10.8. Облік браку у виробництві

Значну частину в непродуктивних витратах підприємства займають втрати від браку.

Браком у виробництві вважається продукція, напівфаб­рикати, деталі, вузли й роботи, які не відповідають за своєю якістю встановленим стандартам або технічним умовам і не можуть бути використані за своїм прямим призначенням або можуть бути використані тільки після додаткових витрат на виправлення.

У процесі виробництва продукції можливі також техно­логічні втрати. До них належать витрачання сировини і мате­ріалів та інших запасів, внаслідок яких неможливо оприбутку­вати готову продукцію. Порядок їх розрахунку для промисло­вих підприємств визначені Методичними рекомендаціями по формуванню собівартості продукції (робіт, послуг), затверд­жені Державним комітетом промислової політики України від 02.02.2001 р.№47.

Наприклад, підприємство займається виготовленням фар­би. За затвердженою технологією виробництва для виготов­лення однієї партії фарби робітники закладають в обладнання усі необхідні складові вагою 500 кг. Вихід готової фарби при повному дотриманні технології складе близько 485-485 кг. У даному випадку 15-20 кг вкладених матеріалів будуть техноло­гічними втратами. Оцінка технологічних втрат за прямими матеріальними витратами здійснюються за нормативними калькуляціями або технологічними картами, за витратами з оплати праці з нарахуваннями на соціальне страхування - з нормативами з урахуванням виконаних операцій, загальнови-робничими накладними витратами - за відсотком, виходячи з порядку їх розподілу підприємством. Технологічні втрати спи­суються на собівартість виготовленої у звітному періоді про­дукції або на незавершене виробництво.

Брак продукції поділяється на зовнішній, тобто виявлений споживачем і пред'явлений для відшкодування збитків, та

Нашкерська Г.В. Фінансовий облік

2.

Списання витрат на виправлення браку на собівартість продукції

23 "Виробництво"

24 "Брак у виробництві"

3.

Списана фактична собівартість остаточного браку

24 "Брак у виробництві"

23 "Виробництво"

4.

Здійснено відшкодування втрат від браку за рахунок винуватців

375 "Розрахунки за відшкодуванням завданих збитків"

24 "Брак у виробництві"

5.

Оприбуткування матеріалів, які можливо використати повторно

20 "Виробничі запаси" 209 "Інші матеріали"

24 "Брак у виробництві"

6.

Корегування доходів у зв'язку з поверненням покупцями бракованої готової продукції

704 "Вирахування з доходу"

36 "Розрахунки з покупцями та замовниками"

7.

Корегування запасів та собівартості реалізованої продукції на суму повернень (метод "сторно")

901 "Собівартість реалізованої готової продукції"

26 "Готова продукція"

Аналітичний облік за рахунком 24 "Брак у вироб­ництві" ведеться за видами виробництва.

Втрати від браку .відображаються в тому місяці, у якому вони виявлені. На виявлений брак відділом технічного конт­ролю складається акт про брак, у якому вказується місце ви­никнення браку, кількість бракованих виробів, причина бра­ку, а також особи, винні у виникненні браку.

Підприємство повинне скласти перелік можливих при­чин виникнення браку, включаючи технологічні втрати, вину­ватців браку. Якщо брак виник з вини працівників, то отри­мані втрати або здійснені витрати на його виправлення утри­муються з нарахованої їм заробітної плати (за письмовою заявою працівників). Якщо брак виник через поставки неякіс­них матеріалів постачальниками, то підприємство виставляє їм претензії відповідно до умов укладених договорів.

294