Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Г.В. Нашкерська Фінансовий облік.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
3.05 Mб
Скачать

Тема 13. Облік розрахунків з органами соціального страхування

329

При відрядно-преміальній системі оплати праці за резуль­татами роботи працівникам нараховується премія. Нарахуван­ня здійснюється пропорційно до рівня покращення резуль­татів роботи. При відрядно-прогресивній оплаті праці нараху­вання заробітної плати здійснюється за нормовану кількість продукції — за прямою відрядною розцінкою, за продукцію понад норми — за прогресивно зростаючими розцінками.

Акордна система оплати праці використовується при ви­конанні наперед визначеного завершеного циклу робіт комп­лексною бригадою працівників: при проведенні капітального ремонту, будівництві тощо. Оплата праці здійснюється за весь обсяг робіт за визначеними розцінками в одиницях вимірю­вання кінцевої продукції із указанням максимального терміну виконання робіт. Після їх завершення заробіток розподіляється між членами бригади, виходячи з кількості відпрацьованого часу та їх розрядів.

При зміні умов праці з незалежних від робітника причин (заміна матеріалів, технології та ін.) оформляють листок на доп­лату (форма. П-48), у якому вказують перелік додатково ви­конаних робіт, причини і винуватця доплати, час виконання додаткових робіт, розцінка за 1 годину, сума до оплати.

Для обліку часу простою використовують листок простою (форма № П-16), у якому вказують: прізвище і табельний но­мер робітника, причини і винуватця простою, час простою, сума нарахованої заробітної плати. Нарахування заробітної плати робітникові за час простою здійснюється лише у випад­ку, якщо простій відбувся не за його вини у розмірі не нижче 2/3 тарифної ставки присвоєного йому розряду (окладу).

При виготовленні недоброякісної продукції, що не відпо­відає визначеним до неї вимогам складається акт на брак (фор­ма П-46), або Відомість про брак.

Для обліку нарахування заробітної плати та інших виплат працівникам використовується рахунок 66 " Розрахунки з оп­лати праці". За кредитом цього рахунка відображається нара­хована працівникам заробітна плата (основна і додаткова, інші нарахування), за дебетом — суми утриманих податків та пла­тежів, виплата заробітної плати, суми інших утримань із заро­бітної плати.

жовтні було 22 робочих дні. Робітником фактично відпрацьо­вано 21 робочий день. Його заробіток у жовтні буде становити 252 грн. (264/22x21).

Для того, щоб врахувати не лише кількість, а і якість праці, використовують погодинно-преміальну систему оплати праці. Показники преміювання та розміри премій визначаються по­ложенням про преміювання.

Преміювання може здійснюватися за виконання таких показників:

- виконання і перевиконання виробничих завдань;

- підвищення продуктивності праці і виробітку;

- економію сировини, матеріалів, та інших матеріальних цінностей;

- зменшення простоїв обладнання;

- сприяння винахідництву і раціоналізаторству;

- інші показники.

Наприклад, преміювання працівників, що займаються обслуговуванням виробничого обладнання, здійснюється за скорочення простоїв обладнання. Норма простою обладнан­ня за технічними причинами складає 7%. При цьому за кож­ний відсоток зменшення простоїв нараховується премія 2%. Якщо простої у звітному місяці зменшились на 3%, то премія робітникам складатиме 6% (2x3). її сума при окладі 264 грн. складе (продовження попереднього прикладу) - 15,84 грн. За­гальний заробіток робітника — 267,84 грн.

При відрядній формі оплати праці здійснюється вимірю­вання і визначається об'єм виконаних робіт в натуральному вираженні кожним працівником. Для цього використовують такі первинні документи: наряди на відрядну роботу, марш-рутнілисти (карти), рапорт про виробіток, відомість обліку ви­робітку, тощо. Нарахування заробітку при прямій відрядній оплаті праці здійснюється за схемою:

119

Нашкерська Г.В. Фінансовий облік

119