Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Г.В. Нашкерська Фінансовий облік.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
3.05 Mб
Скачать

Тема 17. Облік власного капіталу та його змін

17.1. Зміст власного капіталу та концепції його збереження

Власний капітал — це частина в активах підприємства, що залишається після погашення його зобов 'язань.

На момент створення підприємства власний капітал до­рівнює вартості внесених засновниками активів, оцінених за затвердженою ними справедливою вартістю. Використання вкладених активів дозволяє засновникам (власникам) розпо­чати свою діяльність. Надалі в ході господарської діяльності підприємства розмір власного капіталу постійно змінюється і активи, внесені на дату його створення, ідентифікувати вже неможливо. На розмір власного капіталу впливають наявність та оцінка активів та зобов'язань підприємства. Визначити його можна за основним балансовим рівнянням:

АКТИВИ = ЗОБОВ'ЯЗАННЯ + КАПІТАЛ Звідси:

КАПІТАЛ = АКТИВИ - ЗОБОВ'ЯЗАННЯ

Власний капітал підприємства формується:

— вкладеннями (інвестиціями) власників;

— даруванням майна або коштів фізичними та юридич­ними особами;

- дооцінкою активів підприємства за умови зростання їх ринкової вартості;

- реінвестуванням нерозподіленого прибутку.

Вкладення власників здійснюються на невизначений пе­ріод, що часто співпадає з періодом діяльності підприємства. Власниками (учасниками) вноситься зареєстрований капітал, сума якого визначається статутними документами, а також можливе внесення додаткового капіталу. Якщо вартість реалі­

167

Тема 17. Облік власного капіталу та його змін

459

зації випущених акцій перевищує їх номінальну вартість, а та­кож якщо вартість майна, внесеного в статутний капітал пере­вищує його справедливу вартість, затверджену засновниками, Нй підприємстві виникає додатково вкладений капітал.

При даруванні майна або коштів фізичними або юридич­ними особами, проведенні дооцінки активів та у інших випад­ках на підприємстві виникає інший додатковий капітал.

За умови, що власники не вилучають наявний нерозподі­лений прибуток шляхом отримання дивідендів або часток у власності, цей прибуток реінвестується у розвиток підприєм-, оскільки вилучення грошових коштів не відбувається. Розрізняють фінансову та фізичну концепцію капіталу. За фінансовою концепцією капітал є синонімом чистих активів або власного капіталу підприємства.

За фізичною концепцією капітал розглядається як продук­тивність підприємства (наприклад, в одиницях продукції за день).

За концепцією збереження фінансового капіталу прибуток вважається отриманим, якщо сума чистих активів на кінець періоду перевищує суму чистих активів на початок періоду після здійснення будь-яких виплат власникам.

За концепцією збереження фізичного капіталуприбуток вва­жається заробленим, якщо виробнича потужність або продук­тивність підприємства на кінець періоду перевищує виробни­чу потужність на початок періоду після здійснення будь-яких виплат власникам.

Тільки надходження активів понад суми, необхідні для збереження капіталу, вважається прибутком і призводить до зростання власного капіталу. Якщо витрати перевищують до­ходи, то різниця є чистим збитком і зменшує суму власного капіталу.

Отже, розмір власного капіталу на дату балансу залежить від ефективності діяльності підприємства та вилучень власників.