Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Г.В. Нашкерська Фінансовий облік.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
3.05 Mб
Скачать

Тема 18. Облік податку на прибуток

500

181

Кредит 641 "Розрахунки за податками"

(аналітичний рахунок "Податок на прибуток") 102 000

Отже, на витрати в бухгалтерському обліку можна віднес­ти суму нарахованого поточного податку на прибуток, вклю­чаючи відхилення, що виникли через постійні податкові різниці. В даному випадку сума таких різниць склала 12 000 грн. ( 102 000 - 90 000).

Наведена ситуація трапляється у підприємств досить час­то. Рідше буває, коли податок на прибуток, визначений в бух­галтерському обліку, є меншим, ніж визначений за деклара­цією. Якщо такі відмінності виникають через наявність лише постійних різниць, то при визначенні суми поточного податку на прибуток вони ігноруються.

18.5. Розкриття відстрочених податкових активів і зобов'язань у фінансовій звітності

Дебіторська заборгованість та зобов'язання з поточного податку на прибуток відображаються в балансі окремими стат­тями відстрочених податкових активів і зобов'язань.

У проміжній (квартальній) фінансовій звітності відстро­чені податкові активи і зобов'язання не наводяться або наво­дяться у сумі, визначеній на початок звітного періоду, якщо підприємство визначає їх один раз на рік. У такому разі у про­міжному звіті про фінансові результати у рядку "Податок на прибуток від звичайної діяльності" наводиться сума поточно­го податку на прибуток, визначеного за даними декларації з податку на прибуток. На дату складання річного звіту в бух­галтерському обліку і фінансовій звітності проводиться коре­гування суми витрат з податку на прибуток, виходячи з обліко­вого прибутку звітного року.

Відстрочені податкові активи та відстрочені податкові зо­бов'язання згортаються, якщо сплата податку на прибуток контролюється тим самим податковим органом.

У консолідованому балансі дебіторська заборгованість та зобов'язання з поточного податку на прибуток відображають­ся розгорнуто, як і відстрочені податкові активи та зобов'язан­ня.

Нашкерська Г. В. Фінансовий облік

У примітках до фінансової звітності наводиться така інформація про податки на прибуток:

1. Складові елементи витрат (доходу) з податку на прибу­ток (поточний податок на прибуток та всі коригування цієї суми, включаючи відстрочені податкові активи, відстрочені податкові зобов'язання, виправлення помилок тощо).

2. Сума поточного та відстроченого податку на прибуток, відображена у складі власного капіталу.

3. Пояснення різниці між витратами (доходом) з податку на прибуток та добутком облікового прибутку (збитку) на за­стосовану ставку податку на прибуток.

4. Ставка податку на прибуток, якщо вона змінюється по­рівняно із звітним періодом.

5. Сума та період дії тимчасових різниць, що підлягають вирахуванню, сума податкових збитків і невикористаних по­даткових пільг, пов'язаних з невизнанням відстроченого по­даткового активу.

6. Сума тимчасових різниць, пов'язаних з фінансовими інвестиціями у дочірні, асоційовані та спільні підприємства, щодо яких відстрочені податкові зобов'язання не були визнані.

7. Сума визнаних відстрочених податкових активів (за кожним видом) і визнаних відстрочених податкових зобов'я­зань (за кожним видом).

8. Сума відстроченого податку на прибуток, що включена до Звіту про фінансові результати.

9. Сума витрат (доходу) з податку на прибуток, пов'яза­них з прибутком (збитком) від діяльності, що припинена.

182

НАВЧАЛЬНЕ ВИДАННЯ

Нашкерська Галина Володимирівна

ФІНАНСОВИЙ ОБЛІК

Навчальний посібник

Редактор: Вдовиченко Валентина Миколаївна Коректор: КліменчукЄвгенія Василівна Комп'ютерна верстка: Василенко Людмила Геннадіївна Дизайн обкладинки: Деркач Павло Павлович