Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Г.В. Нашкерська Фінансовий облік.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
3.05 Mб
Скачать

9.2. Умови визнання запасів

Запаси визнаються підприємством за таких умов: - існує імовірність того, що підприємство отримає в май­бутньому економічні вигоди, пов'язані з їх використанням;

-їх вартість може бути достовірно визначена.

Як правило, підприємство включає до складу запасів на дату балансу лише фактично отримані цінності і списує зі скла­ду запасів фактично відвантажені. Однак в окремих випадках за умовами договорів поставки у складі запасів можуть рахува­тись і такі, що вже відвантажені з підприємства (право влас­ності на які в нього залишилось) і такі, що повинні надійти, якщо підприємству-покупцю перейшло право власності на них, тобто товари в дорозі.

Перехід права власності на товари в дорозі і пов 'язані з ним ризики та вигоди визначається умовами постачання. Перелік умов постачання наводиться у Міжнародних правилах інтерп­ретації комерційних термінів "ІНКОТЕРМС", якими корис­туються у багатьох країнах світу, в тому числі і в Україні. Найбільш поширені з них - РСА, ЕХ\¥, РОВ та ін.

РСА (франко-перевізник) означає, що продавець постав­ляє товар покупцеві, який буде і перевізником у визначене в угоді місце. Моментом переходу права власності буде отриман­ня покупцем товару та документів на нього у визначеному в угоді місці. Подальші витрати на доставку товару здійснюються за рахунок покупця.

ЕХ\¥ (франко—завод ) - покупець отримує товар безпо­середньо на підприємстві виробника разом з документами.

Нашкерська Г. В. Фінансовий облік

Тема 9. Облік запасів

Отже, підприємство включає до складу залишків запасів:

— власні запаси, що знаходяться на складах, магазинах, у виробничих цехах, які повністю ним контролюються;

— власні запаси, що знаходяться на складах, контроль над якими обмежений;

— запаси в дорозі, за якими, за умовами укладених дого­ворів, підприємству перейшло право власності;

— невідфактуровані поставки;

Не включаються до складу запасів:

— матеріали, прийняті на переробку;

— матеріальні цінності, прийняті на відповідальне збері­гання;

— товари на комісії;

— матеріальні цінності, отримані за договорами схову;

— матеріальні цінності, отримані в довірче управління;

— попередня оплата за матеріальні цінності.

9.3. Відображення запасів на рахунках бухгалтерського обліку

Інвентарним об'єктом обліку запасів є їх найменування (номенклатурний номер) або однорідна група (вид). У розрізі інвентарних об'єктів будується аналітичний облік запасів. Ра­хунки аналітичного обліку відкриваються підприємством са­мостійно.

Групування запасів на рахунках бухгалтерського обліку залежить від місця запасів у процесі виробництва (надання послуг). В обліку виділяють такі групи запасів (табл. 9.1):

Таблиця 9.1

Відображення окремих видів запасів на рахунках

бухгалтерського обліку і в балансі

Код і назва рахунків за планом рахунків

Код і назва субрахунків

20 "Виробничі запаси"

201 "Сировина і матеріали"

202 "Купівельні напівфабрикати та комплектуючі вироби"

203 "Паливо"

204 "Тара і тарні матеріали"

205 "Будівельні матеріали"

206 "Матеріали, передані в переробку"

207 "Запасні частини"

208 "Матеріали сільськогосподарського призначення" 209 "Інші матеріали"

71

200

Отримане на зберігання майно відображається в сторони, що зберігає (охоронця) на позабалансовому рахунку 02 "Активи на відповідальному зберіганні", субрахунок 023 "Матеріальні цінності на відповідальному зберіганні".

При укладенні договору довірчого управління майно зали­шається на балансі власника (засновника довірчого управлін­ня). У довірчого керуючого воно обліковується на позабалан­совому рахунку 02 "Активи на відповідальному зберіганні", субрахунок 025 "Майно в довірчому управлінні."

Не відображається вибуття запасів при їх передачі у пе­реробку іншому підприємству (на сторону). Наприклад, підприємство займається складанням автомобілів. Для забез­печення кращої якості готових виробів необхідно здійснити гальванізацію окремих деталей. Підприємство не має гальва­нічного цеху і передає деталі на гальванізацію спеціалізовано­му підприємству, яке виконує ці роботи швидко та якісно. Після проведення робіт з гальванізації запасні частини повер­таються на склад і готові до використання. Протягом усього цього періоду ці запасні частини обліковуються на балансі підприємства-власника.

При укладенні договору застави (наприклад, як умова при отриманні позики) запаси підприємства (найчастіше це гото­ва продукція) знаходяться на складі підприємства але не мо­жуть використовуватись за призначенням (бути реалізовані або використані у виробничому процесі). їх використання можливе лише після завершення договору застави за умови повернення позики та відсотків за неї. При неповерненні позики (несвоє­часному поверненні) заставні запаси підлягають реалізації бан­ком або іншою фінансовою установою, що надала позику.

Не визнаються запасами також суми попередньої оплати за запаси. У такому випадку виникає заборгованість постачаль­ника перед підприємством.

Якщо підприємство фактично отримало запаси, але не отримало документів постачальника на ці запаси, то воно може визнати їх за балансом за таких умов :

— їх постачання передбачене раніше укладеними угодами;

— кількість і якість отриманих запасів задовольняє покупця;

— покупець може здійснити їх достовірну оцінку запасів. Такі поставки називаються невідфактурованими.

Нашкерська Г. В. Фінансовий облік

21 "Тварини на вирощуванні та відгодівлі''

Тварини на вирощуванні та відгодівлі за видами.

22 "Малоцінні та

швидкозношувані

предмети"

За видами предметів

23 "Виробництво"

За видами виробництва

24 "Брак у виробництві"

За видами продукції

25 "Напівфабрикати"

За видами напівфабрикатів

26. "Готова продукція"

За видами готової продукції

27 "Продукція

сільськогосподарського

виробництва"

За видами продукції

28 "Товари"

281 "Товари на складі"

202 "Товари в торгівлі"

203 "Товари на комісії"

204 "Тара під товарами"

205 "Торгова націнка"

За дебетом рахунка 20 "Виробничі запаси" відображаєть­ся надходження запасів на підприємство, їх дооцінка, за кре­дитом - витрачання на виробництво (включаючи ремонт та будівництво), реалізація (передача) на сторону, уцінка та втрати запасів.

На субрахунку 201 "Сировина й матеріали" відображають­ся наявність та рух сировини та основних матеріалів, що скла­дають основу виготовлюваної продукції або є необхідними компонентами при її виготовленні, сприяють процесу виготов­лення (допоміжні матеріали). На цьому субрахунку ведеться облік основних матеріалів, що використовуються підрядними будівельно-монтажними організаціями при здійсненні буді­вельно-монтажних та ремонтних робіт. Підприємства, що за­готовляють сільськогосподарську продукцію для переробки, також відображають її вартість на цьому субрахунку.

На субрахунку 202 " Купівельні напівфабрикати та комплек­туючі вироби" відображається наявність та рух покупних на­півфабрикатів, готових комплектуючих виробів (включаючи у підрядних будівельних організаціях будівельні конструкції та вироби,—дерев'яні, залізобетонні, металеві та інші), придбанідля комплектування продукції, шо випускається підприємством. Як правило, вони потребують додаткових витрат праці з їх обробки та складання. Вироби, придбані для комплектації готової про­дукції, вартість яких не включається до собівартості готової про­дукції підприємства, відображаються на рахунку 28 "Товари".