Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Г.В. Нашкерська Фінансовий облік.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
3.05 Mб
Скачать

16.15. Облік фінансових результатів

Обороти всіх рахунків доходів і витрат відображаються у звіті про фінансові результати і закриваються при завершенні звітного періоду - кварталу або року з допомогою бухгалтерсь­ких проведень. Складання таких бухгалтерських проведень має цілі: отримання нульового залишку на усіх рахунках доходів і витрат на кінець кожного звітного періоду; перенесення чис­того прибутку або збитку на рахунки нерозподілених прибутків або непокритих збитків, що відображаються в балансі.

Закриття рахунка означає перенесення залишку з цього рахунка на інший з допомогою бухгалтерського проведення. Наприклад, рахунок доходів, шо має кредитовий залишок, за­кривається дебетуванням даного рахунка на суму цього залиш­ку і кредитуванням рахунка, на який цей залишок переносить­ся; рахунок витрат закривається кредитуванням даного рахун­ка і дебетуванням рахунка, на який цей залишок переноситься. В процесі закриття наявний кредитовий залишок завжди пе­реноситься на інший рахунок за кредитом, дебетовий - за де­бетом іншого рахунка.

Закриття рахунків доходів і витрат здійснюється на рахун­ку 79 "Фінансові результати" за видами діяльності.

За кредитом рахунка 79 "Фінансові результати" відобра­жаються суми в порядку закриття рахунків обліку доходів, за дебетом - суми в порядку закриття рахунків обліку витрат, а також належна сума нарахованого податку на прибуток. Саль­до рахунка при його закритті списується на рахунок 44 "Не­розподілені прибутки (непокриті збитки)".

Рахунок 79 "Фінансові результати" має такі субрахунки, що дозволяють здійснювати закриття доходів і витрат за вида­ми діяльності:

791 - "Результат основної діяльності";

792 - "Результат фінансових операцій";

793 - " Результат іншої звичайної діяльності";

794 — "Результат надзвичайнихподій".

На субрахунку 791 "Результат операційної діяльності" визначається прибуток (збиток) від операційної діяльності підприємства. За кредитом субрахунка відображається в поряд-452

Ткма 16. Облік с)охо()ів, витрат іфінансовихрезультатівдіяльностіпідприємства

ку закриття рахунків сума доходів від реалізації готової про­дукції, товарів, робіт, послуг та від іншої операційної діяльності (рахунки 70 "Доходи від реалізації", 71 "Інший операційний дохід"), за дебетом - сума в порядку закриття рахунків обліку собівартості реалізованої готової продукції, товарів, робіт і по­слуг, адміністративних витрат, витрат на збут, інших опера­ційних витрат (90 "Собівартість реалізації", 92 "Адміністра­тивні витрати", 93 "Витрати на збут", 94 "Інші витрати опера­ційної діяльності).

На субрахунку 792 "Результат фінансових операцій" виз-"ться прибуток (збиток) від фінансових операцій підприє-, За кредитом субрахунка відображається списання суми врядку закриття рахунків обліку доходів від участі в капіталі Ті інших фінансових доходів, за дебетом - списання фінансо-, ІИХ витрат з рахунків 95 "Фінансові витрати" та 96 "Втрати від участі в капіталі".

На субрахунку 793 "Результат від іншої звичайної діяль­ності" визначається прибуток (збиток) від іншої звичайної Діяльності підприємства. За кредитом рахунка відображається списання суми в порядку закриття рахунків обліку доходів від Інвестиційної та іншої звичайної діяльності підприємства, за ебетом - списання витрат з рахунку 97 "Інші витрати".

На субрахунку 794 "Результат надзвичайних подій" ви­значається прибуток (збиток) від надзвичайних подій. За кре­дитом субрахунку відображається списання доходів, одержа­них від надзвичайних подій, за дебетом - списання витрат від надзвичайних подій, що обліковуються на рахунку 99 "Над­звичайні витрати".

Підприємства, які для узагальнення інформації про ви­трати застосовують тільки рахунки класу 8 " Витрати за елемен­тами", субрахунки рахунку 79 дебетують у кореспонденції з Кредитом рахунків 23 "Виробництво", 26 "Готова продукція" і з кредитом рахунків класу 8 "Витрати за елементами" у поряд­ку закриття цих рахунків.

Для визначення результату основної діяльності (прибут­ку або збитку) порівнюють доходи і витрати основної опера­ційної та іншої операційної діяльності (табл. 16.14).

165

Нашкерська Г.В. Фінансовий облік

Таблиця 16.14 Порівняння доходів і витрат за видами діяльності підприємства

Доходи

Витрати

Основна операційна діяльність

Дохід від реалізації готової продукції товарів робіт і послуг

Собівартість реалізованих готової продукції товарів робіт і послуг

Інша операційна діяльність

Інші операційні доходи

від реалізації іноземної валюти

від реалізації інших оборотних активів (крім

фінансових Інвестицій)

від операційної оренди активів

від операційних курсових різниць

отримані штрафи, пені, неустойки

відшкодування раніше списаних активів

від списання кредиторської заборгованості

одержані гранти та субсидії

інші доходи операційної діяльності

Інші операційні витрати - на дослідження та розробки собівартість реалізованої інозем­ної валюти

собівартість реалізованих вироб­ничих запасів

сумнівні та безнадійні борги втрати від операційної курсової різниці

втрати від знецінення запасів нестачі і втрати від псування цінностей

визнані штрафи, пені, неустойки інші витрати операційної діяль­ності

Адміністративні витрати Витрати на збут

Інша діяльність

Дохід

від участі в капіталі в асоційовані під­приємства

від спільної діяльності

від інвестицій в дочірні підприємства

Втрати

від інвестицій в асоційовані під­приємства

від спільної діяльності від інвестицій в дочірні під­приємства

Інші фінансові доходи

дивіденди одержані

відсотки одержані

інші доходи від фінансових операцій

Фінансові витрати відсотки за кредит - інші фінансові витрати

Інші доходи

від реалізації фінансових інвестицій від реалізації необоротних активів від реалізації майнових комплексів від неопераційної курсової різниці від безоплатно одержаних активів інші доходи звичайної діяльності

Інші витрати

собівартість реалізованих фінан-сивих інвестицій

собівартість реалізованих необо­ротних активів

собівартість реалізованих майно­вих комплексів

втрати від неопераційних курсо­вих різниць

уцінка необоротних активів і фінаисивих інвестицій списання необоротних активів інші витрати звичайної діяль­ності

166