Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Г.В. Нашкерська Фінансовий облік.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
3.05 Mб
Скачать

Тема 17. Облік власного капіталу та його змін.................... 458

17.1. Зміст власного капіталу та концепції його збереження.....'.................................................. 458

17.2. Структура власного капіталу............................. 459

17.3. Облік статутного капіталу в акціонерних товариствах....................................................... 464

17.4. Особливості обліку статутного капіталу у товариствах з обмеженою відповідальністю.... 471

17.5. Формування та зміни інших елементів власного капіталу............................................................. 473

Тема 18. Облік податку на прибуток................................... 481

18.1. Зміст та необхідність визначення облікового

та податкового податку на прибуток................ 481

18.2. Зміст та види податкових різниць.................... 483

18.3. Облік оподатковуваних тимчасових різниць... 491

18.4. Облік відстрочених податкових активів та зобов'язань........................................................ 495

18.5. Розкриття відстрочених податкових активів

і зобов'язань у фінансовій звітності................ 501

Тема 1. Основи побудови фінансового обліку частина 1.

Фінансовий облік І

Тема 1. Основи побудови фінансового обліку

1.1. Зміст і завдання фінансового обліку

Фінансовий облік можна визначити як систему реєстрації та узагальнення даних про господарську діяльність підприєм­ства, складання фінансової звітності та передавання її зацікав­леним користувачам.

Важливими для фінансового обліку є реєстрація та нагро-мадження всіх операцій, що призвели до зміни майна підприє-мства, його капіталу та фінансового стану. Однак зібрана та­ким чином інформація є складною для використання, особ-ливо при значній кількості операцій. Користувачів, як правило, цікавить дуже конкретна інформація, пов'язана з рішеннями, які вони збираються приймати, або про наслідки прийнятих рішень на певну дату. Наприклад, власників може цікавити ефективність та доцільність виготовлення на існуючому облад-нанні нового виду продукту, виконання кошторису виготов-лення продукції "А", доцільність отримання позики та інше. Інвесторів цікавить можливість отримання дивідендів та зрос-тання вартості інвестиції у підприємство-об'єкт інвестуван-ня. Тому виникає необхідність в обробці облікової інформації: її групуванні, узагальненні та передачі користувачам у дос-тупній формі.

Групування інформації в фінансовому обліку здійснюєть-ться з деталізацією, яка б улаштувала всіх користувачів, узагаль-нення — виходячи з вимог окремих груп користувачів та по-треби складання фінансової звітності.

4

Нашкерська Г.В. Фінансовий облік

Тема 1. Основи побудови фінансового обліку

4

Передача облікової інформації користувачам здійснюєть­ся в доступній для них формі: звіти, таблиці, висновки, гра­фіки чи діаграми. Інформація повинна викликати у користу­вачів довіру: бути точною, достовірною та дохідливою.

У окремих випадках виникає потреба користуватись інформацією попередніх облікових періодів : для проведення перевірок, аналізу ефективності діяльності чи виробництва окремого продукту, здійснення взаємозвірок з кредиторами або дебіторами, нарахування пенсій для працівників. Отже, обліко­ва інформація повинна певний час (в окремих випадках без­терміново) зберігатись на підприємстві.

Таким чином, фінансовий облік — це процес виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, узагальнення, збері­гання та передачі інформації про діяльність підприємства зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття рішень.

Мета фінансового обліку тісно пов'язана з метою діяль­ності підприємства. Оскільки більшість власників підприємств ставлять перед собою за мету отримання максимального при­бутку від діяльності, то центральним питанням обліку є виз­начення фінансових результатів, вивчення умов та затрачених зусиль для їх досягнення.

Метою ведення обліку і складання фінансової звітності є надання користувачам повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансовий стан, результати діяльності (при­бутки і збитки) та рух грошових коштів підприємства.

Для досягнення повноти у процесі фінансового обліку повинні бути виявлені всі господарські операції, що відбулись і призвели до зміни фінансового стану підприємства. Необхід­но здійснити їх вимірювання та обчислення, зареєструвати, систематизувати, і нагромадити за певний період таким чи­ном, щоб адміністрація підприємства, його власники та акціо­нери мали інформацію про ефективність діяльності підприє­мства в цілому, про виконання окремих угод із тим, щоб своє­часно прийняти рішення щодо доцільності їх реалізації. Якщо окремі господарські операції не будуть виявлені та не відоб­ражені в обліку, це призведе до перекручення окремих по­казників фінансової звітності, внаслідок чого користувачі мо­жуть прийняти необгрунтовані рішення.

11

Облікова інформація вважається правдивою, якщо вона не Містить суттєвих помилок та перекручень, які можуть спричи­нити прийняття користувачами хибних рішень. Наприклад, ЯКЩО доходи підприємства, відображені у звітності, завищені або витрати занижені, то результат його діяльності - прибуток буде відображений у значно більшому розмірі, ніж це є на­справді. Внаслідок цього інвестори можуть прийняти необгрун­товане рішення про придбання акцій підприємства з метою Отримання високих прибутків на вкладений капітал.

Інформація вважається неупередженою, якщо вона буде Однаково правдивою для усіх груп користувачів: інвесторів, Масників та акціонерів, працівників державної податкової ад­міністрації та інших. Це означає, що використовуючи її, вони Приймуть адекватні рішення.

Система фінансового обліку, як правило, надає інформа­цію про господарські операції при їх завершенні. Після того, ЯК операції відбулись, вони оцінюються, документуються, уза­гальнюються. За результатами обробки облікової інформації вкладається фінансова звітність. Паралельно здійснюється Попередня оцінка окремих операцій, їх можливих результатів, перспектив зміни економічної системи. г' Основними завданнями фінансового обліку є : ш' виявлення, вимірювання, реєстрація, систематизація та ніагромадження інформації про діяльність підприємства; Щ — забезпечення зовнішніх та внутрішніх користувачів до-ШТОВІрною та своєчасною інформацією про дії та події, що відбулися на підприємстві, наявність і стан активів, зобов'я­зань та капіталу;

Ж — оцінка ефективності діяльності підприємства;

І — формування інформаційної бази для прогнозування

Ьіяльності підприємства;

■ — відображення прав і вимог суб'єктів господарювання та Шх зміни;

Ж подання усієї наведеної інформації у грошовому вимір­нику.

Нашкерська Г.В. Фінансовий облік