Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Г.В. Нашкерська Фінансовий облік.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
3.05 Mб
Скачать

1.7. Нормативне регламентування бухгалтерського обліку

Залежно від традицій, існуючої практики ведення бухгал­терського обліку та рівня регламентування можна виділити такі його основні моделі * :

1. Британо-американська.

2. Континентальна.

3. Південноамериканська.

4. Інші.

Основною рисою британо-американської моделі є її орі­єнтація на інформаційні потреби інвесторів та кредиторів. Бух­галтерський облік практично не регламентується законодав­чо. Основні принципи розвитку цієї моделі були розроблені у СЦІА, Великобританії та Нідерландах. У цих країнах є добре

* Мюллер Г., ГернонХ., Миик Г. Учет: международная пер­спектива : Пер. с англ.- 2-е изд., стереотип.- М.: Финансьі и статистика-1996.-С. 26-28.

Нашкерська Г.В. Фінансовий облік

10

Тема 1. Основи побудови фінансового обліку

ни "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" від 16 липня 1999 року № 996-ХІУ.

2. При веденні обліку окремих операцій, групуванні, оцінці та відображенні операцій в звітності слід керуватись Положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку П(С)БО, затвердженими Міністерством фінансів України.

3. Нагромадження та групування облікової інформації в межах рахунків бухгалтерського обліку здійснюється відпові­дно до Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіта­лу, зобов'язань і господарських операцій підприємств і організацій (наказ Міністерства фінансів України від ЗО. 11.99 року№ 291).

4. Значний вплив на побудову облікової системи подат­кової політики держави.

Дія закону "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" (далі Закон) поширюється на всіх юридич­них осіб, незалежно від форми власності, а також на представ­ництва іноземних суб'єктів господарської діяльності, які зо­бов'язані вести бухгалтерський облік і подавати фінансову звітність згідно із законодавством.

Законом визначено:

— загальні положення та основні принципи побудови бухгалтерського обліку і фінансової звітності;

— порядок державного регулювання бухгалтерського об­ліку та складання фінансової звітності;

— порядок організації та методологія ведення бухгал­терського обліку;

— загальні вимоги і принципи складання фінансової звітності.

Державне регулювання бухгалтерського обліку фінансо­вої звітності здійснюється Міністерством фінансів України з метою:

— створення єдиних правил ведення бухгалтерського об­ліку й фінансової звітності, які є обов'язковими для всіх підприємств та захищають і гарантують інтереси користувачів;

— удосконалення бухгалтерського обліку та фінансової звітності.

Як дорадчий орган при Міністерстві фінансів України створено Методологічну раду з бухгалтерського обліку, яка

29

розвинуті ринки цінних паперів, система професійної освіти як бухгалтерських працівників, так і користувачів облікової інформації. Наприклад, в США існують такі основні органі­зації, що внесли значний вклад в розвиток бухгалтерського обліку: Рада з питань фінансового обліку (1973р.), Американсь­кий і нститут дипломован их бухгалтерів-експертів (кін. XIX ст.), Комісія в справах бірж та цінних паперів (1933 р.), Американсь­ка асоціація обліковців (1812-1814 р. р.), Інститут фінансових працівників. Перелічені організації займаються розробкою та вдосконаленням стандартів бухгалтерського обліку, вивченням і узагальненням існуючої практики бухгалтерського обліку та їх поширенням, підвищенням кваліфікації бухгалтерів і сер­тифікацією професійних бухгалтерів.

У країнах, що використовують континентальну модель, бухгалтерський облік значною мірою регламентується зако­нодавством. При його веденні керуються затвердженими Стан­дартами та Планом рахунків. Головна орієнтація обліку - на задоволення потреб держави в особі податкових органів. За та­кою моделлю побудований облік у більшості країн Європи та в Я понії.

Південноамериканська модель має деякі риси континен­тальної, зокрема це орієнтація облікової інформації на потре­би державних органів. її особливістю є коригування облікових та звітних даних на темпи інфляції. Використовується більшістю країн Південної Америки.

Серед інших моделей, що набули розвитку, можна виді­лити інтернаціональну модель. Вона використовується краї­нами та окремими транснаціональними корпораціями, які ке­руються при побудові бухгалтерського обліку та складанні фінансової звітності міжнародними стандартами бухгалтерсь­кого обліку (МСБО).

Має свої особливості також ісламська модель обліку. Наприклад, в ісламських країнах забороняється отримання дивідендів заради власного збагачення.

Проведений огляд моделей дозволяє скласти висновок, що облікова система України є найбільш наближеною до кон­тинентальної. Вона має такі основні риси:

1. Правове регулювання ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності визначається Законом Украї­

Нашкерська Г.В. Фінансовий облік

з./п.

Назва положення (стандарту) бухгалтерського обліку

Дата

затвердження

1.

Загальні вимоги до фінансової звітності

03.99

2.

Баланс

03.99

3.

Звіт про фінансові результати

03.99

4.

Звіт про рух грошових коштів

03.99

5.

Звіт про власний капітал

03.99

6.

Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах

05.99

7.

Основні засоби

11.2000

8.

Нематеріальні активи

11.2000

9.

Запаси

10.99

10.

Дебітори

10.99

11.

Зобов'язання

01.2000

12.

Фінансові інвестиції

04.2000

13.

Фінансові інструменти

11.2001

14.

Прсипя

07.2000

зо