Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Г.В. Нашкерська Фінансовий облік.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
3.05 Mб
Скачать

Тема 11. Облік зобов'язань за розрахунками з постачальниками

108

При розрахунках з постачальниками підприємства можуть використати такі документи для безготівкових розрахунків:

— платіжні доручення;

— платіжні вимоги-доручення;

— чеки;

— акредитиви;

— векселі.

У передбачених чинним законодавством випадках кошти з рахунків підприємств можуть зніматися без їх згоди (безак-цептно).

Платіжне доручення — це доручення клієнта своєму банку перерахувати кошти з його розрахункового рахунку на раху­нок одержувача коштів у визначеній сумі.

Платіжні доручення виписуються підприємством у 2-х примірниках на визначених НБУ формах. Доручення прий­мається банком до оплати протягом 10 днів з дня виписки.

Використовуються для розрахунків за матеріали, товари, послуги, при авансових платежах, платежах в бюджет та фон­ди тощо.

Операції з оплати рахунків постачальників відображають­ся в обліку записом:

Дебет 63 "розрахунки з постачальниками і підрядниками"; Кредит 31 "Рахунки в банках".

Платіжна вимога-доручення — це комбінований документ, який складається з двох частин:

— верхня — вимога постачальника (одержувача коштів) до покупця (платника) оплатити вартість поставленої продукції, виконаних робіт, наданих послуг;

— нижня — доручення платника до свого банку перераху­вати вказану суму.

Верхня частина документа заповнюється постачальником і передається небанківським шляхом платникові, який дає свою згоду на оплату, заповнюючи другу частину документа. Заповнений документ покупець подає в банк для оплати. Схе­ма документообігу за допомогою платіжних вимог-доручень наведена на рис. 11.1.

300

них короткострокових векселів). Підсумки відомостей пере­носяться в розділ І Журналу 3.

11.3. Облік кредиторської заборгованості за товари, роботи, послуги

Товарно-матеріальні цінності надходять на підприємство на підставі угод з постачальниками. В угодах передбачаються умови поставки: види та номенклатура товарно-матеріальних цінностей, що поставляються, кількість, ціна, строки постав­ки, порядок розрахунків.

На кожну партію відвантаженого товару постачальник виписує документи: накладні, рахунки-фактури, товарно-транспортні накладні. При отриманні товарно-матеріальних цінностей підприємством перевіряється їх кількість, якість та ціна відповідно до умов постачання. Після перевірки здійснюється реєстрація отриманого вантажу в Журналі обліку вантажів.

Бухгалтерський облік розрахунків з постачальниками і підрядниками за отримані товарно-матеріальні цінності, ви­конані роботи, послуги ведеться на рахунку 63 "Розрахунки з постачальниками і підрядниками".

За кредитом цього рахунка відображається заборгованість за отримані від постачальників і підрядників товарно-матері­альні цінності, прийняті роботи, послуги, а за дебетом - її по­гашення, сплата тощо.

Рахунок 63 "Розрахунки з постачальниками і підрядни­ками" має такі субрахунки:

631 - "Розрахунки з вітчизняними постачальниками";

632 - "Розрахунки з іноземними постачальниками".

На субрахунку 631 "Розрахунки з вітчизняними поста­чальниками" ведеться облік розрахунків за отримані товарно-матеріальні цінності, виконані роботи, надані послуги з вітчиз­няними постачальниками і підрядниками.

На субрахунку 632 "Розрахунки з іноземними постачаль­никами" ведеться облік розрахунків з іноземними постачаль­никами та підрядниками за отримані товарно-матеріальні цінності, виконані роботи та надані послуги.

Нашкврська Г. В. Фінансовий облік

Постачальник -

1

Банк постачальника^

Платник

Банк платника

Рис. 11.1. Документообіг при розрахунках платіжними вимогами-дорученнями

Чек — письмове розпорядження платника установі банку оплатити з його рахунка вказану в ньому суму власнику (по­давцю) чека.

Чек виписується на бланках визначеної НБУ форми в 1 екземплярі і чинний 10 днів з дати виписки. Бланки чеків, як правило, зброшуровані у чекові книжки, які клієнт купує в ус­танові банку. Вони є документами суворого обліку і облікову­ються на позабалансовому рахунку 08 "Бланки суворого об­ліку" за собівартістю придбання.

Розрізняють грошові та розрахункові чеки.

Грошові чеки використовуються підприємством для отри­мання готівки для виплати заробітної плати, придбання товарів і послуг Та для інших потреб.

Розрахунковий чек - письмове розпорядження власника рахунка своєму банкові про перерахування певної суми гро­шей з його рахунка на рахунок отримувача коштів.

Якщо у чековій книжці вказано суму, в межах якої можна здійснювати розрахунки, вона називається лімітованою. На суму, визначену у лімітованих чекових книжках, банком відкривається спеціальний рахунок, на який перераховуються кошти з поточного рахунка підприємства. Після закінчення терміну дії лімітованої чекової книжки невикористана сума авансу перераховується на поточний рахунок підприємства. Якщо у чековій книжці не визначена сума ліміту, то оплата поданих чеків здійснюється за рахунок коштів на поточному рахунку, а при недостачі коштів - за рахунок короткостроко­вих позик банку. Чекова книжка, ліміт оплати за якою не виз­начений, називається нелімітованою.

109