Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Г.В. Нашкерська Фінансовий облік.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
3.05 Mб
Скачать

Тема 1. Основи побудови фінансового обліку

9

ріод, які будуть оголошені після дати балансу, слід розкривати у примітках до фінансових звітів.

Розкриттю у примітках підлягає також облікова політика підприємства.

Облікова політика - сукупність принципів, методів і про­цедур, що використовуються підприємством для складання та подання фінансової звітності.

Облікова політика формується підприємством з метою найбільш достовірного відображення в обліку активів, зобов'я­зань, капіталу, господарських процесів та їх наслідків. Обліко­ва політика повинна залишатися незмінною, окрім випадків зміни чинного законодавства чи умов діяльності підприємства.

Дотримання постійності використання обраної облікової політики та визначення виливу її змін на фінансовий стан підприємства вимагає принцип послідовності.

Зміна обраної підприємством облікової політики можли­ва лише у випадках, обумовлених окремими П(С)БО, і повин­на бути обгрунтована тн розкрита у фінансовій звітності. Якщо підприємство вирішило змінити визначену ним оцінку запасів в межах варіантів, передбичених П(С)БО, воно повинне здійснити відповідні розрахунки, що показують вплив зміни методу оцінки на його фінансовий стан.

Дотримання протягом різних облікових періодів однако­вих принципів, методів і процедур сприятиме отриманню по­рівнюваної облікової інформації, яка дозволить приймати об­грунтовані рішення користувачами. Якщо у різні періоди підприємством будуть використані різні групування, оцінки, методи обліку, то отримана інформація стане незіставною і буде досить складно виявити вплив на результати діяльності підприємства зовнішніх факторів - зміни цін, зміни умов діяль­ності конкурентів та ін.

Усі операції повинні обліковуватися відповідно до їх сут­ності, а не лише виходячи з юридичної форми. Зміст господарсь­ких операцій або подій не завжди випливає зїх юридичної фор­ми. Наприклад, якщо підприємство передало об'єкт основних засобів (автомобіль) іншому підприємству на умовах оренди з подальшим викупом (фінансового лізингу), то недостатньо розглядати наведену операцію як продаж автомобіля з відстроченям платежу. Ця операція з економічної точки зору є

27

операцією надання кредиту, отже доцільно передбачити отри­мання застави на випадок того, якщо покупець передумає придбати автомобіль при завершенні строку оренди (наприк­лад, якщо автомобіль потрапить в автокатастрофу і його ре­монт буде коштувати дуже дорого).

Принцип єдиного грошового вимірника вимагає вимірюван­ня та узагальнення всіх господарських операцій підприємства у його фінансовій звітності у єдиній грошовій формі. Окремі операції відображаються в бухгалтерському обліку з викорис­танням різних вимірників, однак для потреб узагальнення об­лікової інформації використання грошового вимірника є не­обхідним. Використання грошової оцінки також має деякі не­доліки. Це обумовлено постійною зміною цін, за якими операції та їх наслідки відображаються в обліку. Тому слід пе­ріодично проводити переоцінку активів та раніше здійснених операцій.

Якщо на дату звітності операція не може бути достовірно оцінена, то вона відображається поза балансом.