Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Г.В. Нашкерська Фінансовий облік.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
3.05 Mб
Скачать

Тема 9. Облік запасів

9.4. Оцінка запасів при їх надходженні на підприємство

Собівартість запасів включає всі витрати на придбання, витрати на переробку та інші витрати, що виникли під час до­ставки запасів на склад підприємства, а також витрати на до­ведення до стану, придатного для використання у запланова­них цілях. Наприклад, якщо підприємство придбало ліс-круг-ляк для виготовлення меблів, то до вартості запасів буде віднесено також і витрати на розпилювання колод на дошки, оскільки саме з них виготовляють меблі.

Витрати на придбання запасів включаються з ціни прид­бання за вирахуванням непрямих податків, що повертаються підприємству податковими органами (ПДВ і акцизного збо­ру), витрат на транспортування, вартості робіт навантаження-розвантаження і складування запасів, суми непрямих податків, які не повертаються підприємству, витрат на страхування ри­зиків перевезення запасів, інших витрат, які безпосередньо можна пов'язати з придбанням запасів та доведенням їх до ста­ну, у якому вони придатні до використання.

Первісна оцінка запасів здійснюється залежно від шляхів їх надходження на підприємство (таблиця 9.2.):

Таблиця 9.2 Визначення первісної вартості запасів залежно від напрямів надходження

зЛі.

Напрями надходження

Первісна вартість

1.

Придбання за плату

Усі витрати, пов'язані з придбанням запасів і доведенням їх до стану, в якому вони придатні до використання у запланованих цілях

2.

Придбання за рахунок кредитів банку

Усі витрати на придбання запасів (див. п. 1) без урахування витрат на сплату відсотків за кредит банку

3.

Власне виробництво запасів на підприємстві

Собівартість їх виробництва, яка визначається П(С) БО 16 "Витрати''

4.

Внесок до статутного капіталу

Узгоджена засновниками (учасниками) справедлива вартість

207

ками, видами сировини й матеріалів та за місцями їх збері­гання чи переробки. Облік затрат з переробки чи доробки да­вальницької сировини здійснюється на рахунках обліку вит­рат виробництва (за винятком вартості давальницької сиро­вини замовника).

На позабалансовому субрахунку 023 "Матеріальні цінності на відповідальному зберіганні" ведеться облік прийнятих товарно-матеріальних цінностей на відповідаль­не зберігання з приводу відмови від 'акцепту розрахунко­вих документів постачальників; одержаних від постачаль­ників, але несплачених товарно-матеріальних цінностей (ТМЦ), заборонених до витрачання до їх оплати; одержаних ТМЦ надміру, ніж у видаткових документах постачальників; сплачених покупцями товарно-матеріальних цінностей, які дозволено, як виняток, залишати на відповідальному збе­ріганні, оформлених охоронними розписками, та не вивезе­них з причин, не залежних від підприємства, тощо.

Аналітичний облік товарно-матеріальних цінностей, прийнятих на відповідальне зберігання, ведеться по підприємствах-власниках, за видами, сортами та місцями зберігання. Цінності, що залишені на відповідальне збері­гання, мають зберігатися окремо від власних.

На позабалансовому субрахунку 024 "Товари, прийняті на комісію" обліковуються одержані товари у межах договорів комісії (консигнації), поруки та інших цивільно-правових договорів, що уповноважують підприємство здійснювати про­даж товарів від імені та за дорученням іншої особи без пере­дачі права власності на такі товари. Аналітичний облік товарів, прийнятих на комісію (консигнацію), ведеться за видами товарів та комітентами.

На позабалансовому субрахунку 025 "Майно в довір­чому управлінні" обліковується майно, що надійшло в довірче управління, а також товарно-матеріальні цінності, які надійшли повіреному при виконанні доручення довірителя на підставі договору доручення від третіх осіб. Аналітичний облік ведеться за об'єктами, ТМЦ, місцезнаходженнями та власниками.

Нашкерська Г. В. Фінансовий облік

5.

Одержання безоплатно

Справедлива вартість

6.

Обмін на подібні активи

Балансова вартість переданих запасів (якщо балансова вартість переданих запасів перевищує їх справедливу вартість, то початковою вартістю отриманих запасів є їх справедлива вартість)

7.

Обмін на неподібні активи

Справедлива вартість переданих запасів, збільшена (зменшена) на суму грошових коштів або їх еквівалентів, яка була передана (отримана) в процесі обміну

8.

Виявлення як надлишок при інвентаризації

Справедлива вартість

Первісною вартістю запасів, придбаних за плату, є со­бівартість запасів, яка складається з таких фактичних витрат:

- суми, що сплачуються згідно з договором постачальни­ку за вирахуванням непрямих податків;

- суми ввізного мита;

- суми непрямих податків у зв'язку з придбанням запасів, які не відшкодовуються підприємству;

- транспортно-заготівельні витрати;

- інші витрати, які безпосередньо пов'язані з придбан­ням запасів і доведенням їх до стану, у якому вони придатні до використання у запланованих цілях.

Приклад. 1.09.2003 року ВАТ "Весна" придбало 2 000 одиниць запасів (матеріалів) на суму 72 000 грн., в тому числі ПДВ - 12 000 грн. За послуги посередників (брокерів) було сплачено 600 грн. (вт.ч. числі ПДВ - 100 грн.), за перевезення транспортній компанії сплачено 240 грн. (в т. ч. ПДВ - 40 грн.). За оплату у 3-денний термін ВАТ "Весна" одержало знижку -2 %. Собівартість придбаних матеріалів складає:

Собівартість матеріалів Сума, грн.

Ціна придбання 72 000

Надана знижка (1440)

ПДВ (11 760)

Оплата посередницьких послуг 600

ПДВ на посередницькі послуги (100)

Оплата транспортних послуг 240

ПДВ транспортних послуг (40)

Всього собівартість придбаних матеріалів 59 500 Вартість придбання запасів за рахунок кредитів банку не відрізняється від вартості придбання за власні кошти, оскіль­ки відсотки за кредит до вартості запасів не приєднуються. 208