Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Г.В. Нашкерська Фінансовий облік.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
3.05 Mб
Скачать

13.6. Облік витрат на відпустки працівників

Право на відпустки мають усі громадяни України. Воно гарантується ст. 45 Конституції України. Законом України "Про відпустки " від 15.11.96 р. - ВР (ст. 4) визначаються такі види оплачуваних підприємством відпусток:

- щорічна основна і додаткова відпустка;

- додаткова відпустка у зв'язку з навчанням;

- творча відпустка;

123

Тема 13. Облік розрахунків з органами соціального страхування

341

— соціальні відпустки (відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та ін.);

— додаткова відпустка працівникам, що мають дітей;

— відпустка без збереження заробітної плати;

— інші види відпусток.

При наданні соціальних відпусток (відпустка у зв'язку з іагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку) працівникам виплачується допомога, виходячи з їх середньої заробітної плати.

Основна відпустка надається щорічно усім без винятку Працівникам. її мінімальний термін не може бути менший, ніж 24 календарні дні. Тривалість щорічної основної відпустки для окремих категорій працівників визначена ст. 6 Закону. Ново­прийнятим працівникам перша основна відпустка може нада­ватись лише через 6 місяців безперервної роботи.

Додаткові відпустки надаються працівникам у відповід­ності з Постановою Кабінету Міністрів України № 1290 від 17.11.97 р. Постановою затверджений Список виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими і важкими умовами праці. Робота на таких виробництвах чи в особливих умовах дає пра­во на такі відпустки:

, — у зв'язку з шкідливими умовами праці (до 35 календар-хднів);

за особливий характер роботи (до 7 календарних днів). Розрахунок кількості днів відпусток здійснюється в кален-

рних днях. Максимальна тривалість основної і додаткової сток — 59 днів, для працівників, зайнятих на підземних тах - 69 днів.

Сума оплати працівникам за час відпустки визначається, .одячи із середньої заробітної плати працівників за останні Місяців перед місяцем надання відпустки. Порядок обчис-НЯ середньої заробітної плати затверджений постановою інету Міністрів України від 8.02.1995 р. №100 (зі змінами 16.05.95 р. №348, 24.02.97 р. №185, 30.07.99 р. №1398).

При визначенні середньої заробітної плати беруться до ГИ основна заробітна плата, доплати і надбавки, премії та норазова виплата за підсумками роботи за рік (1/12). Не вра-вуються при визначенні середнього заробітку виплати за

Нашкерська Г.В. Фінансовий облік

виконання окремих доручень, одноразові та компенсаційні виплати, пенсії, заробітна плата за сумісництвом, відсотки та дивіденди. Якщо працівник не мав заробітної плати не зі своєї вини, то відпускні нараховуються, виходячи з встановленої йому тарифної ставки чи посадового окладу.

Нарахування виплат за час відпусток здійснюється шля­хом ділення сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців або менший фактично відпрацьований час за винятком святкових і неробочих днів, визначених законо­давством. Для розрахунку відпустки можна скористатися фор­мулою:

12

X (Зп+Д) п=1

В =---------X Т,де: (17.1)

Кд-Сд

В — сума виплат за час відпустки; п — кількість місяців, за які додається заробіток; Зп — заробіток працівника за місяць; Д — доплати і надбавки, передбачені чинним законодав­ством;

Кд - календарні дні року чи меншого відпрацьованого періоду;

Сд- святкові дні;

Т — кількість днів відпустки.

Якщо працівник не відпрацював 12 місяців, та відпустки нараховуються з урахуванням фактично відпрацьованих місяців і суми отриманого заробітку.

Наприклад. Наказом керівника робітнику Петришину І.М. за його заявою надана відпустка тривалістю 28 календар­них днів з 1 жовтня до 28 жовтня. За останні 12 місяців праців­ник отримав такі виплати: заробітна плата - 4680 грн., премії за результати роботи - 2100 грн., допомога за тимчасовою не­працездатністю - 86 грн., виплати за відрядження - 120 грн.

Для розрахунку суми відпустки використовується форму­ла 10:

124