Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Г.В. Нашкерська Фінансовий облік.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
3.05 Mб
Скачать

Тема 2. Вимірювання і оцінка у фінансовому обліку

^Можливий інший метод формування резерву сумнівних боргів, передбачений П(С)БО 10 "Дебіторська заборгованість ".

41

за отриману продукцію через їх незадовільний фінансовий стан. Суми заборгованості за покупцями, у яких існує сумнів у погашенні заборгованості, слід віднести за рахунок резерву сумнівних боргів.* Отже, чиста реалізаційна вартість дебіторсь­кої заборгованості за товари роботи і послуги зменшиться на 9 100 грн. і складе 14 540 грн.(23640-2800-6300).

Оцінка поточних фінансових інвестицій на дату балансу здійснюється за справедливою (ринковою) вартістю. їх балан­сова вартість здійснюється залежно від цін фінансового рин­ку, на якому вони обертаються. Фінансові інвестиції, за якими неможливо визначити справедливу вартість, відображаються на дату балансу за собівартістю з урахуванням зменшення ко­рисності інвестиції.

Необоротні активи відображаються за балансом за пере­оціненою вартістю.

Переоцінена вартість необоротних активів — їх вартість після переоцінки. Переоцінка необоротних активів можлива при будь-якому відхиленні їх залишкової вартості від справед­ливої (при її збільшенні чи зменшенні) і здійснюється за умов, визначених окремими П(С)БО.

Переоцінка основних засобів здійснюється за умови, якшо їх вартість за балансом більш ніжна 10 % відрізняється від спра­ведливої вартості на дату балансу. Переоцінка нематеріальних активів здійснюється за умови існування активного ринку да­них видів нематеріальних активів (наявність доступної інфор­мації про ринкові ціни, зацікавленість покупців і продавців).

2.4. Оцінка з урахуванням зміни вартості грошей у часі

Із плином часу вартість грошей змінюється. Найдорож­чими є ті гроші, які підприємство має сьогодні. Якщо воно очікує отримати їх за певний період часу, то їх теперішня вартість буде нижчою. Причиною цьому є, по-перше, мож­ливість інвестувати вільні грошові кошти вже сьогодні для того,

активи оцінюють за нижчою з можливих вартостей — історич­ною (вартістю придбання) або чистою вартістю реалізації.

Зменшення вартості активів у зв'язку із падінням цін при­зводить до зменшення прибутків. При визначенні чистої вар­тості реалізації всі можливі втрати беруться до уваги, але виз­нання можливих прибутків відкладається до моменту реалі­зації. Правило нижчої оцінки оборотних активів випливає з принципу обачності або консерватизму, за яким слід запобі­гати заниженню оцінки зобов'язань та витрат, завищенню оцін­ки активів та доходів.

Використання правила нижчої оцінки здійснюється лише за умови втрати активами первісної (історичної) вартості. Якшо на дату балансу очікувана ціна використання (реалізації) ак­тивів знижується, вони оцінюються таким чином:

— запаси - за чистою вартістю реалізації;

— дебіторська заборгованість — за чистою реалізаційною вартістю;

— поточні фінансові інвестиції — за ринковою вартістю або собівартістю з урахуванням зменшення корисності.

Чиста вартість реалізації запасів — це очікувана ціна реа­лізації запасів в умовах звичайної діяльності за вирахуванням очікуваних витрат на завершення їх виробництва та реалізацію.

Наприклад, фактична (історична) собівартість запасів на дату балансу складає 18 000 грн. Можлива вартість їх реалізації (використання) складає 15 000 грн., витрати на реалізацію (комісійні посередникам) - 250 грн. Чиста теперішня вартість запасів, за якою вони повинні відображатись на балансі, буде дорівнювати 14 750 грн.(15000 - 250).

Чиста реалізаційна вартість дебіторської заборгованості-це сума поточної дебіторської заборгованості за вирахуванням резерву сумнівних боргів (тобто суми заборгованості, за якою існує сумнів у її погашенні).

Наприклад, за даними бухгалтерського обліку вартість де­біторської заборгованості підприємства за відвантаженою по­купцям продукцією складає 23 640 грн. У складі дебіторської заборгованості є рахунки, що не оплачуються: покупцем А — протягом 90 днів з дати виставлення на суму 2 800 грн., покупцем В - протягом 136 днів з дати виставлення на суму 6 300 грн. Підприємство сумнівається у сплаті цими покупцями грошей

Нашкерська Г.В. Фінансовий облік_

14

Гема 2. Вимірювання і оцінка у фінансовому обліку

43

щоб отримати додаткові прибутки; по-друге, - існує ризик не­повернення грошей, а тому, чим більший період очікування, тим вищим буде ризик; по-третє - за період очікування мож­ливе зростання цін на активи, необхідні підприємству для здійснення діяльності.

В умовах, коли надходження (вибуття) грошових коштів очікуються через певні проміжки часу (більше 1 року) і за умо­ви, що поточна оцінка цих надходжень (платежів) є нижчою, ніж реальна сума до отримання (до сплати) активи або зобов'­язання підприємства оцінюються за теперішньою вартістю. Чим довший період очікування, тим меншою буде їх поточна оцінка.

Отже, розрахунок теперішньої вартості передбачає дис­контування, яке враховує зниження купівельної вартості гро­шей та ризик їх неотримання (несплати).

Теперішня вартість - це дисконтована сума майбутніх платежів (за вирахуванням суми очікуваного відшкодування), яка, як очікується, буде необхідна для погашення зобов'язан­ня в процесі звичайної діяльності підприємства.

Теперішня вартість майбутніх грошових надходжень виз­начається за формулою:

п

ТВ = МВх(1+г),де ТВ - теперішня вартість майбутніх грошових надходжень,

грн.;

МВ - майбутня вартість грошових надходжень, грн.; г- відсоткова ставка, грн.; п - кількість періодів.

Наприклад, підприємство приймає рішення про інвесту­вання коштів з метою отримання через 2 роки 2000 грн. По­трібно визначити суму, яку слід інвестувати, враховуючи, що ставка за відсотками складає 30% річних.

Теперішню вартість майбутніх грошових надходжень, тоб­то суму, яку потрібно вкласти сьогодні, щоб через 2 роки отри­мати 2000 грн., визначаємо за формулою:

2

ТВ= 2000 : (1+0,3) = 2000:1,69= 1183,43 (грн.) Отже, підприємству необхідно вкласти в інвестиції

1183,43 грн., щоб при існуючій ставці за відсотками отримати через 2 роки 2000 грн.

Дисконтування грошових потоків здійснюють за умови, якщо надходження коштів за активи не буде здійснюватися в найближчі періоди часу. Наприклад, виплати за активи, прид­бані на умовах фінансової оренди або надходження платежів за інвестиціями у довгострокові облігації. При розрахунку те­перішньої вартості користуються спеціальними таблицями.

Дисконтування здійснюють лише для довгострокових зо­бов'язань, за якими нараховуються відсотки. Однак концеп­ція дисконтування грошових потоків не може бути використа­на для оцінки усіх активів підприємства через такі причини:

— неможливість точного визначення імовірних ставок дис­конту;

— особливість оцінки даного активу на підприємстві, не­можливість визнання впливу від його використання на фінан­совий стан підприємства.