Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Г.В. Нашкерська Фінансовий облік.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
3.05 Mб
Скачать

14.3. Облік єдиного податку

Платниками єдиного податку за Указом Президента України від 3.07.1998 р. №727 "Про спрощену систему оподат­кування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємницт­ва" можуть бути юридичні особи, обсяг виручки від реалізації яких за рік не перевищує 1 млн. грн., кількість працюючих -50 чоловік і внесок засновника - юридичної особи - не більше 25% статутного фонду.

Підприємства, що сплачують єдиний податок, використо­вують спрощену форму обліку та складають спрощену фінансову звітність за вимогами Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 25 "Фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва".

Якщо підприємство виявляє бажання стати платником єдиного податку, то за його заявою податковою адміністрацією видається Свідоцтво платника єдиного податку, що звільняє від сплати усіх податків, окрім утримань з доходів фізичних осіб та єдиного податку.

Нарахування єдиного податку може здійснюватись за ставкою 6% або 10%. Якщо підприємство має свідоцтво на сплату єдиного податку за ставкою 6 %, воно є платником ПДВ, за ставкою 10% - нараховує податкові зобов'язання і не визнає податковий кредит з ПДВ.

Малі підприємства ведуть облік з використанням класу 8 Плану рахунків "Витрати за елементами".

Бухгалтерські записи, що відображають нарахування і сплату єдиного податку, матимуть вигляд:

1. Нарахована суму єдиного податку, що підлягає сплаті:

Дебет 84 "Інші операційні витрати";

Кредит 641 "Розрахунки за податками" (аналітичний ра­хунок єдиний податок).

Нашкерська Г.В. Фінансовий облік

Тема 14. Облік розрахунків за податками

Показник

Сума, грн.

Нарахована заробітна плата

450,00

Утримано, у тому числі

62,25

- внесок на пенсійне страхування (2 %)

9,00

внесок на соціальне страхування з тимчасової втрати працездатності (0,5 %)

2,25

внесок на соціальне страхування безробіття

2,25

- податок з доходів ((450-9-2,25-2,25-61,5) х 13 %)

48,75

Усього до виплати

387,75

При утриманні податку з доходів громадян складається такий обліковий запис:

131

2. Списання в кінці місяця суми нарахованого єдиного податку:

Дебет 791 "Результат основної діяльності"; Кредит 84 "Інші операційні витрати".

3. Сплата єдиного податку до 20-го числа наступного за звітним місяця:

,/ Дебет "Розрахунки за податками" (аналітичний рахунок „ єдиний податок);

Кредит 311 "Поточні рахунки в національній валюті".

14.4. Облік прибуткового податку з доходів громадян

Оподаткування доходів працівників здійснюється за ви­могами Закону України "Про податок з доходів фізичних осіб" від 22 травня 2003 р. № 889-IV (далі - Закон). Об'єктом опо­даткування є загальний місячний оподатковуваний дохід (ЗМОД) працівника, до складу якого відносять доходи у виг­ляді заробітної плати, інші виплати і винагороди, нараховані (виплачені) працівникові згідно з умовами трудового або цив­ільно-правового договору. Обов'язок з нарахування, утриман­ня та сплати податку з доходів фізичних осіб покладається на підприємство (організацію, установу), шо виплачує заробітну плату і визначається як податковий агент.

При нарахуванні доходів у вигляді заробітної плати об'єкт оподаткування визначається як нарахована сума такої заробі­тної плати, зменшена на суму збору до Пенсійного фонду Ук­раїни та внесків до фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування - Фонду обов'язкового державного соціального страхування у зв'язку з втратою працездатності і витратами, обумовленими народженням і похованням і Фон­ду обов'язкового державного соціального страхування на ви­падок безробіття.

Об'єктом оподаткування прибутковим податком є зароб­ітна плата, включена до ЗМОД за вирахуванням внесків на усі види соціального страхування.

Ставка оподаткування для заробітної плати незалежно від того, чи це основне, чи друге місце роботи за трудовим догово-362

ром (робота за цивільно-правовими договорами) становити­ме:

-з 1 січня 2004 року — 13 % об'єкта оподаткування;

-з 1 січня 2007 року - 15 % об'єкта оподаткування.

Для окремих категорії працівників об'єкт оподаткування може бути зменшений з урахуванням податкових соціальних пільг, які застосовуються лише за одним місцем роботи, яке визначає для себе працівник самостійно шляхом подання пись­мової заяви визначеної форми. Граничний рівень заробітної плати, який дає право на застосування податкових соціальних пільг, визначається на рівні місячного прожиткового мініму­му, встановленого на одну працездатну особу, помноженого на коефіцієнт 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень. У 2004 р. — 510 грн. (365x1,4 з урахуванням заокруглення до 10). Якщо працівник має право на декілька соціальних пільг, то він має право обрати найбільшу, але лише одну з можливих.

На перехідний період (2004-2007 р.р.) встановлюються по­нижуючі відсотки до податкової соціальної пільги, перед­баченої п. 6.1.1. (2004 р. - 30%, 2005 р. - 50 %), 2006 р. - 80%)

Приклад. У січні 2004 року працівникові Петришину Є.В. була нарахована заробітна плата за основним місцем роботи 450 грн. Прожитковий мінімум станом на 1 січня 2004 року складає 365 грн. (за проектом Закону України "Про затверд­ження прожиткового мінімуму на 2004 рік" — 382,74 грн.). Мінімальна заробітна плати з 1 грудня 2003 року складає 205 грн. Отже, розмір соціальної пільги складе 61,50 грн. (30%) від 205 грн.

Отже, із заробітної плати Петришина Є.В. будуть здійснені такі утримання:

Нашкерсьт Г.В. Фінансовий облік

Дебет 661 "Розрахунки за заробітною платою";

Кредит 641 "розрахунки за податками".

Податок на доходи громадян сплачується в бюджет одно­часно з виплатою заробітної плати, але не пізніше ЗО числа наступного за звітним місяця.

При сплаті податку складається такий обліковий запис:

Дебет 641 "розрахунки за податками";

Кредит 311 "Поточні рахунки в національній валюті".

За виплаченим у негрошовій формі доходом, а також за доходом, виплаченим з отриманої готівкової виручки прибут­ковий податок сплачується до бюджету протягом банківсько­го дня, наступного за днем такої виплати.

Узагальнення інформації про розрахунки підприємства за всіма видами платежів до бюджету та фінансових санкцій, що сплачуються до бюджету, здійснюється у Відомості 3.6 "Відомість аналітичного обліку розрахунків з бюджетом". У Відомості за кожним видом податків і платежів щомісяця відоб­ражаються нараховані платежі та належні до відшкодування суми податків та платежів, їх сплата та списання. Сальдо на кінець місяця відображається окремо за кожним видом по­датків та платежів. Підсумки Відомості переносяться у розділ II Журналу 3.

132