Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Г.В. Нашкерська Фінансовий облік.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
3.05 Mб
Скачать

Тема 9. Облік запасів

відповідальними особами, місцями зберігання і використання матеріальних цінностей. У відомості здійснюється розподіл транспортно-заготівельних витрат пропорційно до вартості ви­трачених матеріальних цінностей, а також визначається фактич­на собівартість списаних зі складу запасів, якщо застосовується метод оцінки запасів за середньозваженою собівартістю.

Записи у відомість 5.1 проводяться на підставі документів (звітів), в яких узагальнені надходження до матеріально відпо­відальних осіб (складів, цехів, дільниць) виробничих запасів та їх витрачання, вибуття з відповідних місць зберігання за звітний період (декаду, місяць). У графі 2 видаток показується групуванням за кореспондуючими рахунками (субрахунками, статтями). Суми внутрішнього обороту (надходження, видаток) виробничих запасів (від однієї матеріально відповідальної осо­би до іншої, зі складу в цех, з цеху в цех, склад тощо) за місяць виділяються окремими сумами і мають бути рівними.

9.7. Синтетичний облік операцій, пов'язаних із надходженням запасів на підприємство

Придбання виробничих запасів планується підприєм­ством. Для цього укладаються договори постачання, у яких визначається кількість, ціна та якість товарно-матеріальних цінностей, що надійдуть на підприємство, а також терміни за­везення кожної партії матеріальних цінностей. При виборі по­стачальників підприємство повинне врахувати: ціну запасів, достатній обсяг їх постачання (що залежить від потужностей постачальників), якість запасів, надійність постачальників, сума транспортних витрат на перевезення та складування за­пасів, можливості отримання знижок при придбанні великих партій запасів та можливість відстрочення оплати на них. Можливі інші напрями надходження запасів, розглянуті вище.

Основні бухгалтерські проведення, які складаються при надходженні запасів на підприємство, наведені в таблиці 9.4.

77

218

запасів або підприємством-власником. У ньому кожному об'єкту запасів присвоюють номенклатурний номер, виходячи з характеристик, властивих об'єкту. У міру можливостей вказу­ють також ціну запасу. На усіх документах, де відображається стан і зміни запасів, окрім назви, вказується також їх номенк­латурний номер.

Облік запасів на складі ведеться у картках складського обліку у кількісному і кількісно-сумовому вираженні. У кінці звітного періоду завідуючий складом складає реєстр прииман-ня-здачі документів (форма М-13), і подає їх бухгалтеру матеріального відділу разом з документами, які підтверджують оприбуткування запасів на склад та списання їх зі складу під розписку. Лімітно-забірні карти здаються в бухгалтерію відразу після використання ліміту. Якшо на кінець звітного місяця ліміт за деякими картами не вичерпаний, то вони все одно по­даються до бухгалтерії, де здійснюється їх звірка з другими при­мірниками карт, що є в цехах.

Бухгалтер приймає реєстр безпосередньо на складі, здійснюючи вибіркову перевірку правильності і повноти запов­нення карток і виведення підсумків. У випадку, якщо облік на складі ведеться у кількісному вираженні, станом на останній день звітного місяця, матеріально відповідальна особа заповнює в кількісному вираженні відомість обліку залишків матеріалів на складі (форма № М-14). Бухгалтер проставляє ціни окремих об'єктів обліку запасів, здійснює таксування та виводить обо­роти (надходження і вибуття запасів за видами) та підсумки за­лишків на складі за видами запасів (в межах субрахунків та син­тетичних рахунків), які звіряє з даними синтетичного обліку.

У бухгалтерії матеріальні звіти з доданими до них доку­ментами перевіряються, обробляються, здійснюється конти-рування (вказується кореспонденція рахунків за господарсь­кими операціями). Після завершення обробки первинних до­кументів інформація з них переноситься до облікових регістрів.

При журнальній формі обліку підсумкові дані із надход­ження і вибуття запасів у розрізі субрахунків заносять у відомість 5.1. Відомість ведеться за окремими матеріально

Нашкерська Г. В. Фінансовий облік

Таблиця 9.4. Відображення на рахунках бухгалтерського обліку операцій з надходження запасів

Зміст операцій

Дебет

Кредит

1.

Отримано рахунок від постачальника на сировину (сировина надійшла на підприємство)

Включено до складу податкового кредиту ПДВ

20 "Виробничі запаси"

644 "Податковий кредит"

631

"Розрахунки з вітчизняними постачальника­ми** 631

"Розрахунки з вітчизняними постачальника­ми**

2.

Оплачений рахунок постачальника

631 "Розрахунки з

вітчизняними

постачальниками"

311 "Поточні рахунки в національній валюті**

3.

Оприбутковано виробничі запаси, придбані підзвітною особою за готівку

Включено до складу податкового кредиту ПДВ

20 "Виробничі запаси"

641 "Розрахунки за податками**

372

"Розрахунки з

ПІДЗВІТНИМИ

особами** 372

"Розрахунки з

ПІДЗВІТНИМИ

особами"

4.

Сума комісійних для посередників

Включено до складу податкового кредиту ПДВ

20 "Виробничі запаси"

641 "Розрахунки за податками**

631

"Розрахунки з

ВІТЧИЗНЯНИМИ

постачальника­ми** 631

"Розрахунки з вітчизняними постачальника­ми"

5.

Вартість транспортних послуг сторонніх організацій Включено до складу податкового кредиту ПДВ

20 "Виробничі запаси"

641 "Розрахунки за податками**

631

"Розрахунки з

ВІТЧИЗНЯНИМИ

постачальника­ми" 631

"Розрахунки з

ВІТЧИЗНЯНИМИ

постачальника­ми**

6.

Внесено до статутного капіталу матеріали

201 "Сировина І матеріали"

46

"Неоплачений капітал"

7.

Внесено до статутного капіталу МШП

Терміном служби менше 1 року

22 "Малоцінні та швидкозношувані предмети"

46

"Неоплачений. капітал"

8.

Безоплатне отримання виробничих запасів

20 "Виробничі запаси*'

719 "Інші

ДОХОДИ ВІД

операційної діяльності**

9.

Витрати на страхування ризиків перевезення запасів

20 "Виробничі запаси"

65 "Розрахунки за страхуван­ням"

220