Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Г.В. Нашкерська Фінансовий облік.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
3.05 Mб
Скачать

Тема 10. Облік витрат виробництва та випуску готової продукції

Тема ю. Облік витрат виробництва та випуску готової продукції

10.1. Зміст та підходи до визнання витрат

Витрати — це процес споживання або використання ма­теріалів, товарів, робіт і послуг у процесі одержання доходу. Здійснення витрат прямо або опосередковано пов'язується з процесами виробництва та реалізації продукції.

Витрати визнаються при зменшенні активів або при зро­станні зобов'язань, внаслідок яких відбувається зменшення власного капіталу (за винятком випадків вилучення капіталу власниками) за умови їх достовірної оцінки.

Витрати визнаються у відповідному звітному періоді од­ночасно з визнанням доходів, для отримання яких вони були здійснені. Якщо витрати неможливо прямо пов'язати з дохо­дами певного періоду, то вони відображаються у складі витрат періоду, у якому вони були здійснені (адміністративні витра­ти, витрати на збут та інші). За умови, що актив забезпечує от­римання економічних вигод протягом кількох звітних пері­одів, то витрати визнаються шляхом систематичного розподі­лу його вартості (наприклад, у вигляді амортизації) між відповідними періодами.

Якщо внаслідок здійснення витрат з'являється актив, то він відображається за статтями "Незавершене виробництво" або "Готова продукція".

Незавершене виробництво — вироби, що не пройшли всіх стадій обробки на даному підприємстві.

Готова продукція — вироби, обробка яких на даному підприємстві повністю завершена, що відповідають визначе­ним параметрам і стандартам якості.

Витрати визнаються і відображаються в обліку одночас­но із зменшенням активів та збільшенням зобов'язань, за ви­

17'

93

Якщо при проведенні інвентаризації виявлені надлишки матеріальних цінностей, то це також вважається негативним явищем, оскільки їх причинами є проблеми організації обліку запасів, відсутність записів на оприбуткування запасів, обва­жування (обмірювання) клієнтів та інші.

При виявленні надлишків запасів вони оприбутковують­ся на відповідні рахунки з одночасним визнанням доходів:

Дебет рахунків запасів (20-28);

Кредит 719 "Інші доходи від операційної діяльності".

Результати інвентаризації запроваджуються до обліку у місяці її завершення на підставі акту інвентаризації, підписа­ного усіма членами інвентаризаційної комісії.

Нашкерська Г.В. Фінансовий облік

93

Тема 10. Облік витрат виробництва та випуску готової продукції

10.2. Рахунки для обліку витрат виробництва

Для обліку витрат виробництва можуть використовуватись рахунки класу 8 "Витрати за елементами" або класу 9 "Витра­ти діяльності" або класу 8 і 9 одночасно.

Рахунки класу 8 "Витрати за елементами" призначені для узагальнення інформації про витрати підприємства протягом звітного періоду (табл. 10.1).

Таблиця 10.1 Склад і призначення рахунків класу 8 "Витрати за елементами"

Коди рахунків

Назва рахунків

Призначення рахунків

80

"Матеріальні витрати"

Для узагальнення інформації про матеріальні витрати за звітний період. Облік ведеться за субрахунками, що відкриваються за видами матеріальних витрат

81

"Витрати на оплату праці"

Для узагальнення інформації про витрати на оплату праці за звітний період. Облік ведеться за субрахунками, що відкриваються за видами витрат

82

"Відрахування на соціальні заходи"

Для узагальнення інформації про витрати на соціальні заходи за звітний період. Облік ведеться за субрахунками, що відкриваються за видами відрахувань соціального характеру

83

"Амортизація"

Для узагальнення інформації про суму нарахованої амортизації основних засобів, нематеріальних активів, інших необоротних матеріальних активів

84

"Інші операційні витрати"

Для обліку операційних витрат, що не відображаються на інших рахунках класу 8

85

"Інші затрати"

Для обліку витрат на інвестиційну та фінансову діяльність, витрат від надзвичайних подій та податків на прибуток

Групування витратза видами діяльності наведено нарис. 10.1.

261

нятком випадків вилучення капіталу власниками, якщо їх оцін­ка може бути достовірно визначена. Наприклад, викуп підприємством акцій власної емісії не визнається як витрати, а як вилучення капіталу.

Об'єктами витрат є продукція, роботи, послуги або види діяльності підприємства, які потребують визначення по­в'язаних з їх виробництвом (виконанням) витрат.

Формування витрат за об'єктами та місцями виникнен­ня здійснюється за видами в системі управлінського обліку.

Витрати відносяться на види продукції (робіт, послуг) по мірі зменшення активів або зростання зобов'язань. Для потреб фінансового обліку ці витрати перегруповуються за узагальне­ними статтями, визначеними П(С)БО 16 "Витрати" та еконо­мічними елементами в цілому по підприємству.

Статтею витрат є вид витрат, що відноситься на окре­мий об'єкт обліку, елементом витрат - сукупність економіч­но однорідних витрат.

У залежності від способу віднесення витрат на об'єкт обліку витрати поділяються на прямі та непрямі.

Прямими вважаються витрати, які відносяться на об'єкти обліку без попереднього розподілу, лише на підставі первин­них документів.

Непрямі витрати — витрати, що не можуть бути відне­сені безпосередньо до конкретного об'єкта економічно до­цільним шляхом.

Непрямі витрати відносяться на об'єкти обліку витрат шляхом їх розподілу економічно обгрунтованими методами.

Не визнаються витратами:

• попередня оплата запасів, робіт, послуг (аванси спла­чені);

• погашення одержаних позик;

• інші зменшення активів або збільшення зобов'язань, що не призводить до зменшення власного капіталу;

• витрати, що призводять до зменшення власного капіта­лу за іншими П(С)БО.

Нашкерська Г.В. Фінансовий облік

Витрати

Звичайна діяльність

Надзвичайна діяльність

Операційна діяльність

Фінансова діяльність

Інвестиційна діяльність

Інша

діяльність

Рис. 10.1. Групування витрат за видами діяльності

За дебетом рахунків класу 8 ведеться облік усіх витрат підприємства, які списуються до дебету рахунка 23 "Виробниц­тво" в частині прямих і виробничих накладних витрат та до дебету рахунка 79 "Фінансові результати" в частині адмініст­ративних витрат, витрат на збут, інших операційних витрат. Якщо підприємством ведеться облік витрат за рахунками кла­су 9 "Витрати за статтями", то рахунки класу 8 є транзитними і використовуються лише для перегрупування нагромаджених за статтями витрат за економічними елементами.

Рахунки 9 класу "Витрати діяльності" застосовуються для узагальнення інформації про витрати операційної, інвестиційної, фінансової діяльності, витрати на запобігання надзвичайним подіям та ліквідацію їх наслідків. Вони призначенні для відобра­ження здійснених витрат за видами діяльності (табл. 10.1.).

Таблиця 10.1 Склад і призначення рахунків класу 9 "Витрати діяльності"

Код

рахунка

Назва рахунка

Призначення рахунка

90

"Собівартість реалізації"

Призначений для узагальнення інформації про собівартість реалізованої готової продукції, товарів, виконаних робіт, наданих послуг

262