Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Г.В. Нашкерська Фінансовий облік.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
3.05 Mб
Скачать

Тема 1. Основи побудови фінансового обліку

5

виробничих потужностей недостатньо, щоб задовольнити по­треби споживачів у теплу пору року. В результаті чистину рин­ку захоплюють конкуренти, до продукції яких споживачі по­ступово звикають. Підприємство зазнас безсумнівних втрат. При цьому надлишкове нагромадження майни також не корис­не на підприємстві, оскільки, по-перше -пилучаються обігові кошти на його придбання; по-друге - з'являються додаткові витрати на його обслуговування. Облік повинен давати відповіді на питання: скільки і яких потрібно підприємству ос­новних засобів, запасів, грошей; чи слід для їх придбання ко­ристуватись позиками; якими є борги Інших підприємств пе­ред даним на визначений момент І скільки воно заборгувало; якими є рівень механізації ти автоматизації виробництва та ефект від їх запровадження.

4. Забезпечення інших інформаційних потреб користувачів.

Інформація, отриминв і бухгалтерського обліку, також може використовуватись для:

- оцінки якості управління підприємством;

- оцінки здатності підприємства своєчасно виконувати свої зобов'язання;

- визначення забезпеченості виконання зобов'язань підприємства;

- визначення суми дивідендів, ЩО підлягають розподілу;

- регулювання діяльності ПІДПРЩОТВ».

1.3. Користувачі о&іНдШІнфФрмації.

Фінансовий облік орІснтусТМЯВПСрОіуЧіргу на потреби в обліковій інформації КористумЧІІ. ІІіфвШИЦІЯ, Ш0 збері­гається в системі бухгалтерського Обліку «івфИТОЮ ДЛЯ ши­рокого кола користувачів. *ар»^'

їх можна згрупувати, ВИХОДЯЧИ ІЇМіМіМИЯШйНИХ по­треб (табл. 1.1).: »»нЯЙЧИи»>

^ Фяілиия 1.1. Групування користувачів овлІКОМІ1ВЯ)фІНІ1 та їх інформаційні Л0ТИІв>йн»г<

,_,--—т~-■ 4*1 І і

Користувачі_ІнФипмдсийнІ іііигмЯи. ііц^^ми^,

Акціонери, власники Фінансоні рс'іульшіи ЛІЯЛЬМИЛ ІМИРЯИІШ

____| Можливість нонсрнсин» ууЦЦ ЦдДЦД|^—_

15

Постачальники та Можливість своєчасної сплати відсотків за позиками.

кредитори__Своєчасне повернення суми позик._

Працівники Стабільність діяльності підприємства.

Збереження робочих місць, заробітної плати, соціальні __гарантії._

Замовники Своєчасне виконання замовлень за визначеною якістю __та цінами. _

Уряд Державне регулювання економіки. __Своєчасність і повнота сплати податків._

Громадські організації Вплив діяльності підприємства на навколишнє

середовище, вирішення підприємством соціальних __проблем працівників._

Різні групи користувачів облікової інформації мають різні потреби в її обсягу, змісті, деталізації та групуванні показників. Такі відмінності існують також у межах кожної з груп. Наприк­лад, дрібні акціонери найчастіше зацікавлені в інформації про розподіл дивідендів та можливість їх отримання, власників ча­стіше цікавить інформація про умови та можливість інвесту­вання з метою укрупнення придбаних пакетів акцій та отри­мання контролю над підприємством; окремих замовників ціка­вить якість і швидкість виконання замовлень, інших — якість і ціна та ін.

Інформацією про результати діяльності, фінансовий стан підприємства та його зміни користувачів забезпечують фінан­сові звіти. Багато підприємств публікують свій річний фінан­совий звіт. Обов'язковим є опублікування річного звіту у засо­бах масової інформації тиражем не менше 10 000 екземплярів для відкритих акціонерних товариств, фінансових посеред­ників : банків, інвестиційних компаній та інших учасників фондового ринку. З метою забезпечення більшої довіри до фінансових звітів, що публікуються, вони перевіряються ауди-торами, які складають висновки про фінансовий стан підприємств та перспективи їх діяльності.

Для задоволення в повній мірі всіх інформаційних потреб користувачів в обліковій інформації слід складати цільові фінансові звіти, розраховані на окремі групи користувачів, або вибрати основну групу, на яку слід орієнтуватися при складанні й поданні фінансової звітності.

Виділення серед перелічених груп користувачів основної, на яку слід орієнтуватися при складанні фінансової звітності та визначенні точних інформаційних потреб в її межах, є склад­

Нашкерська Г.В. Фінансовий облік