Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дзера, Кузнєцова - Цивільне право України_Ч.2_ф....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
4.32 Mб
Скачать

Глава 49 договори будівельного підряду

§ 1. Капітальне будівництво в Україні та способи його здійснення

Капітальне будівництво — це галузь матеріального виробництва, в межах якої здійснюється створення нових, реконструкція діючих основних фондів ви­робничого і невиробничого призначення, а також технічне переоснащення їх.

Нове будівництво (новобудова) — це будівництво підприємств, будівель і споруд, яке здійснюється на нових майданчиках на підставі початкове затвер­дженої проектно-кошторисної документації.

Розширення — це здійснюване за новим проектом будівництво других і на­ступних черг діючих підприємств, додаткових виробничих комплексів і вироб­ництв, а також нових або розширення діючих цехів.

Технічне переоснащення — проведення відповідно до плану технічного роз­витку об'єднань (підприємств) комплексу заходів (без розширення виробничих площ) щодо підвищення технічного рівня окремих дільниць виробництва, агрега­тів, установок шляхом запровадження нової техніки, технології, заміни устатку­вання тощо.

Основними завданнями в галузі будівництва на сучасному етапі є докорінна зміна інвестиційної політики, значне скорочення кількості одночасно споруджу­ваних об'єктів, істотне зменшення рівня незавершеного будівництва.

Капітальне будівництво може виконуватись підрядним способом, тобто шля­хом залучення до виконання будівельних і спеціалізованих монтажних робіт під­рядних будівельних організацій, які на підставі договору із замовником будують об'єкт відповідно до проектно-кошторисної документації. Будівництво може здій­снюватись і власними силами замовника без залучення спеціалізованих буді­вельних організацій, тобто господарським способом. Якщо виникає потреба по­єднати зусилля підрядної організації і замовника, то будівництво об'єкта може вестись змішаним способом. Вибір способу будівництва залежить від конкретних умов, у яких перебуває замовник, від складності об'єкта, технічних можливостей замовника, наявності підрядних організацій, які були б зацікавлені у виконанні робіт для замовника, та ін.

Традиційно в нашій країні більшість будівельних робіт (понад 80 відсотків) виконується підрядним способом. Це насамперед пояснюється досить розгалуже­ною системою будівельних і спеціалізованих організацій, які функціонують у ме­жах будівельного комплексу України, а також їх технічною озброєністю, вико­ристанням прогресивних будівельних технологій, сучасних матеріалів та конструкцій.

Договори будівельного підряду

193

Особливу увагу слід зосередити на будівництві об'єктів "під ключ", коли за­безпечується спорудження об'єктів, підготовлених до експлуатації або виконан­ня додаткових робіт та надання послуг, на підставі зосередження функцій управ­ління всіма стадіями інвестиційного процесу в одній організаційній структурі, коли будівництво здійснюється як єдиний безперервний процес створення завер­шеної будівельної продукції (проектування — виконання будівельних і мон­тажних робіт, включаючи комплектацію будов технологічним та інженерним устаткуванням, — введення в експлуатацію). Як правило, функції єдиного керів­ництва будівельним процесом покладаються на підрядника.

В умовах ринкової економіки значно підвищується роль договірних засад в організації будівельного процесу і загалом договору підряду.