Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дзера, Кузнєцова - Цивільне право України_Ч.2_ф....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
4.32 Mб
Скачать

Глава 62

Вигодонабувач отримує можливість зберегти і скористатися створеним суб'­єктивним правом лише після того, як виявить свій намір довірчому управителю. Наприклад, вигодонабувач подає заяву зразу після укладення договору про го­товність прийняти виконання або звертається по закінченню певного строку за виплатою доходів від управління. Після заяви вигодонабувача договірна свобода установника управління і довірчого управителя певною мірою обмежується. З моменту вираження третьою особою наміру скористатися своїм правом, сторо­ни, якщо інше не передбачено законом, іншим правовим актом або договором, не можуть розірвати або змінити укладений договір без згоди третьої особи.

У разі якщо третя особа (вигодонабувач) відмовилася від права, наданого їй за договором, то особа, що уклала договір (установник), може скористатися цим правом, якщо це не суперечить суті договору.

Правом третьої особи не може скористатися довірчий управитель, оскільки вигодонабувачем не може бути довірчий управитель (п. З ст. 1052 ЦК України).

Право про недопущення змін або розірвання договору, укладеного на користь третьої особи після вступу останнього у відносини, пояснюється не лише захис­том суб'єктивного права вигодонабувача, а й турботою про інтереси його креди­торів. Вигодонабувач, який дізнався про своє право і виявив згоду прийняти ви­конання, в подальшій діяльності виходить зі свого нового майнового стану і розраховує на те майно, яке вже принесло і ще принесе йому доходи. За відсут­ності зміни майнового стану ця особа, вірогідно, не стала б пов'язувати себе пев­ним зобов'язанням. Тому заради збереження стабільності майнового стану виго­донабувача, а з ним і його потенційних кредиторів, сторонам, що породили зобов'язання на користь третьої особи, якщо інше не передбачено, заборонено змінювати або розривати договірні відносини без його згоди, що обумовлено встановленим ЦК України обмеженням щодо одночасного виконання обов'язків і прав кількох учасників договору довірчого управління. Зокрема, відповідно до ч. З ст. 1052 ЦК України вигодонабувач не може бути довірчим управителем. Наведене правило пояснюється тим, що довірчий управитель зобов'язаний діяти виключно в інтересах вигодонабувача і не має права використовувати довірене майно в своїх власних інтересах, за винятком прямо передбаченої договором ви­нагороди за виконання обов'язків з довірчого управління.

§ 4. Відповідальність за договором довірчого управління майном

ЦК України закріплено підвищені вимоги щодо відповідальності за договором довірчого управління майном.

Відповідно до ст. 1062 ЦК України довірчий управитель, який не виявив при довірчому управлінні майном належного піклування про інтереси установника управління або вигодонабувача, зобов'язаний відшкодувати установникові управління завдані збитки, а вигодонабувачеві — упущену вигоду.

Довірчий управитель відповідає за завдані збитки, якщо не доведе, що вони виникли внаслідок непереборної сили, винних дій установника управління або вигодонабувача.

Договір довірчого управління майном

465

Таким чином, довірчий управитель відповідає як за винно заподіяні, так і за випадково виниклі збитки і може звільнитися від відповідальності, якщо доведе, що збитки є результатом непереборної сили або дій установника чи вигодона-бувача.

Настання відповідальності за збитки, спричинені випадково, не означає, що відповідальність довірчого управителя не має меж. Довірчий управитель звільня­ється від відповідальності, якщо буде доведено неможливість виконання догово­ру внаслідок обставин непереборної сили, тобто надзвичайних і невідворотних у даних умовах обставин (форс-мажор)1. Характеризуючи обставини, які можуть бути визнані обставинами непереборної сили, ЦК України прямо вказує, що до таких обставин не належать порушення обов'язків зі сторони контрагентів борж­ника—довірчого управителя, відсутність на ринку потрібних для виконання то­варів, відсутність у боржника—довірчого управителя необхідних грошових засо­бів тощо.

Винна відповідальність довірчого управителя передбачає порушення ним до­говірних зобов'язань. Згідно зі ст. 612 ЦК України порушенням зобов'язання є невиконання його або неналежне виконання. При здійсненні довірчого управлін­ня можуть виникати два основні види порушень договірних зобов'язань з боку довірчого управителя. По-перше, довірчий управитель може не забезпечити до­сягнення мети довірчого управління. Якщо вона має підприємницький характер, то порушення полягатиме у відсутності виплат вигодонабувачу. В договорах до­вірчого управління грошовими коштами договори можуть містити умову про ви­плату доходу у вигляді визначеного проценту на вкладений капітал. Відсутність виплат є підставою для стягнення доходу за позовом вигодонабувача. По-друге, довірчий управитель може не забезпечити фізичну схоронність майна, передано­го у довірче управління. В цьому випадку він відповідає за втрату, нестачу або пошкодження майна.

Особливість відповідальності довірчого управителя зумовлена його одночас­ним виступом в якості боржника установника і вигодонабувача, які мають право вимагати відшкодування збитків. Збитками вважаються втрати, яких установник або вигодонабувач зазнали у зв'язку зі знищенням або пошкодженням майна, що перебуває у довірчому управлінні, а також витрати, які наведені особи зробили або мусять зробити для відновлення свого порушеного права. Упущеною виго­дою є доходи, які вигодонабувач міг би реально одержати за звичайних обста­вин, якби його право не було порушене.

Установник довірчого управління не має права на відшкодування упущеної вигоди, якщо за умовами договору всі вигоди від майна, що перебуває у довірчо­му управлінні, отримує інша особа (вигодонабувач), а не установник. Установ­ник має право на відшкодування упущеної вигоди, якщо він є єдиним або одним із вигодонабувачів.

Довірчий управитель відповідає за порушення зобов'язання третіми особами (замісниками), на яких було покладено його виконання. Відповідно до ст. 1060 ЦК України довірчий управитель несе відповідальність за дії обраного ним заміс­ника як за власні.

Слюсаревськш М. М. Цивільно-правова відповідальність за порушення договору довірчого управління майном // Підприємництво, господарство і право. — 1997. — № 12. — С. 11—12.

ЗО — 2-2728

466