Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дзера, Кузнєцова - Цивільне право України_Ч.2_ф....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
4.32 Mб
Скачать

Глава 44

Договір майнового найму (оренди)

137

Ілижаєть-І частини

платежів — вироб-

/ лізинго-І лізинго-

на об'єкт варіанти, -ь. Це мо-

ознаки: Ірвдбаває лізингові нати його

•ових пла-а вивчати

Іначно ко-Іизики по-

нансового >го бажан-(ризик не щи тощо), ізинг. Про-ачальника зингоодер-, лізингові відносин і шг харак-ація само-Інгодавець а. Взагалі, підприєм-ії.

Імі ще такі шг second

ни лізингу кону вста-зговори лі-цї встанов-

лена законом у випадках, якщо: об'єктом лізингу є державне майно; договір па­йового лізингу передбачає залучення державних коштів; для забезпечення вико­нання лізингового договору залучаються державні гарантії.

Права та обов'язки лізингодавця і лізингоодержувача за договором лізин­гу зумовлені особливістю лізингових відносин взагалі. Своєрідність цього догово­ру полягає в тому, що зобов'язання, які з нього випливають, з одного боку, яв­ляють собою права та обов'язки наймодавця і наймача, типові для орендних відносин, а з іншого — особливі права та обов'язки, які виникають при передачі права власності на річ. Перелік основних прав та обов'язків сторін за договором лізингу міститься в статтях 11—12 Закону України "Про лізинг".

Якщо договір лізингу укладається за типом консенсуальної угоди, основним обов'язком лізингодавця є своєчасне надання лізингоодержувачу майна, віднос­но якого укладено договір. Причому, якщо до укладення договору лізингу майно вже перебувало у власності лізингодавця, то цей обов'язок практично збігається з основним обов'язком орендодавця за договором оренди. Але якщо передбача­ється вибір лізингоодержувачем об'єкта лізингу і продавця цього об'єкта, то це зобов'язання лізингодавця доповнюється ще обов'язком укласти договір купівлі-продажу (поставки) з цим продавцем, попередивши його про мету купівлі.

Зважаючи на те, що в ролі лізингодавця, як правило, виступає фінансова або лізингова компанія, за договором лізингу вона частіше за все не бере на себе деякі обов'язки, властиві, наприклад, орендодавцю за договором оренди. Це сто­сується, зокрема, технічного обслуговування обладнання, його гарантійного ре­монту тощо. Звичайно ці обов'язки покладаються на постачальника лізингового майна. Не має, звичайно, лізингодавець і обов'язків з встановлення, запуску та перевірки обладнання; саму поставку (транспортування) об'єкта лізингу також здійснює постачальник.

Однак трапляються випадки, коли лізингодавець приймає на себе всі або дея­кі обов'язки з налагодження, утримання та ремонту лізингового майна. Частіше за все це відбувається при укладенні договорів оперативного лізингу або догово­рів лізингу з повним або частковим набором послуг. Крім того, на лізингодавця покладаються обов'язки, властиві наймодавцю, коли лізингодавець і постачаль­ник збігаються в одній особі. У таких випадках відповідно до законодавства (і, як правило, умов договору) на лізингодавця покладається обов'язок "своєчас­но і в повному обсязі виконувати взяті на себе зобов'язання перед лізингоодер­жувачем відносно утримання об'єкта лізингу (ремонт, технічне обслуговування та ін.) відповідно до умов договору".

Крім того, Закон поклав на лізингодавця обов'язок прийняти об'єкт лізингу від лізингоодержувача після закінчення договору лізингу в разі, якщо лізинго-одержувач відмовиться від свого права викупу. Цей обов'язок також властивий орендодавцю за договором оренди.

Крім обов'язків, передбачених у Законі України "Про лізинг", сторони дого­вору лізингу можуть покласти на лізингодавця й інші зобов'язання. Прикладом може слугувати обов'язок лізингодавця забезпечити користувачеві спокійне та нормальне володіння об'єктом лізингу протягом усього строку договору. Ця умо­ва спрямовується на охорону інтересів лізингоодержувача від втручання в його діяльність третіх осіб та певною мірою від втручання лізингодавця — власника майна і тому в економічному значенні організації іноді більш сильної.

138