Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дзера, Кузнєцова - Цивільне право України_Ч.2_ф....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
4.32 Mб
Скачать

Глава 58

стан внеску, дані про внесок, зазначені в ощадній книжці, є підставою для роз­рахунків між банком і вкладником.

Видача вкладу, виплата відсотків за ним і виконання розпоряджень вкладни­ка про перерахування коштів з рахунку по внеску іншим особам здійснюються банком при пред'явленні ощадної книжки.

Іменна ощадна книжка є письмовим доказом укладення договору банківсько­го вкладу з громадянином і внесення коштів на його рахунок. Вона не є цінним папером і може існувати як поряд з договором банківського вкладу, так і без нього. Якщо ж договір банківського вкладу був зроблений у вигляді єдиного до­кумента, а ощадна книжка з будь-яких причин не була оформлена, внесення гро­шей у вклад може бути засвідчено, наприклад, квитанцією до прибуткового ка­сового ордера, підписаною касиром банку.

Вбачається, що є підстави внести зміни до законодавства України і віднести ощадну книжку на пред'явника до цінних паперів. Вона може мати значення не тільки письмового доказу укладення договору банківського вкладу і внесення коштів на рахунок громадянина, а й правостворююче (конститутивне) значення.

Для випадків, коли ощадна книжка втрачена чи пошкоджена, мають бути встановлені спеціальні правила. Якщо ощадна книжка є іменною, банк не звіль­няється від своїх договірних зобов'язань і за заявою вкладника повинен видати йому нову ощадну книжку. Відсутність у вкладника ощадної книжки на пред'яв­ника звільняє банк від зобов'язань з відновлення вкладником своїх прав щодо втраченого цінного папера. Якщо незаконний власник ощадної книжки відомий вкладнику, він може пред'явити до нього позов.

Ощадний (депозитний) сертифікат є цінним папером, що засвідчує суму внеску, внесеного в банк, і права вкладника (власника сертифіката) на одержан­ня по закінченні встановленого терміну суми внеску й обумовлених у сертифіка­ті відсотків у банку, що видав сертифікат, або в будь-якій філії цього банку. Ощадні (депозитні) сертифікати можуть бути пред'явницькими чи іменними. Власником ощадного сертифіката може бути тільки громадянин. Депозитний сертифікат — цінний папір, подібний ощадному сертифікату, але його власником може бути тільки юридична особа.

Вбачається, що право видачі ощадного сертифіката може бути надано банкам за таких умов:

— здійснення банківської діяльності не менше двох років;

— публікації річної звітності (балансу і звіту про прибутки і збитки), під­твердженої аудиторською перевіркою;

— додержання банківського законодавства і нормативних актів Національно­го банку України;

— виконання обов'язкових економічних нормативів;

— наявності резервного фонду в розмірі не менше 20% фактично оплаченого статутного капіталу;

— виконання обов'язкових резервних вимог.

Сертифікати можуть випускатися як у разовому порядку, так і серіями. Сер­тифікати можуть бути іменними чи на пред'явника. Сертифікат не може бути розрахунковим або платіжним засобом за продані товари чи надані послуги. Сер­тифікати випускаються у національній валюті України. Вбачається, що випуск сертифікатів в іноземній валюті є недоцільним. Сертифікати мають бути терміне-

Правове регулювання кредитно-розрахункових відносин

387

вими. Власниками сертифікатів можуть бути резиденти і нерезиденти. Процент­ні ставки за сертифікатами встановлюються уповноваженим органом банку. На бланку сертифіката мають бути такі обов'язкові реквізити:

— найменування "депозитний (чи "ощадний") сертифікат"; номер і серія сертифіката;

— дата внесення вкладу або депозиту;

— розмір внеску депозиту, оформленого сертифікатом (прописом і цифрами);

— безумовне зобов'язання банку повернути суму, внесену на депозит, і ви­платити належні відсотки;

— дата вимоги суми за сертифікатом;

— відсоткова ставка за користування депозитом чи внеском;

— сума належних відсотків (прописом і цифрами);

— відсоткова ставка при достроковому пред'явленні сертифіката до оплати;

— найменування, місцезнаходження і кореспондентський рахунок банку в НБУ;

— для іменного сертифіката: найменування і місцезнаходження вкладника— юридичної особи і паспортні дані вкладника—фізичної осби;

— підписи двох осіб, уповноважених банком на підписання такого роду зо­бов'язань, скріплені печаткою банку.

Якщо термін одержання внеску (депозиту) за сертифікатом прострочений, то банк несе зобов'язання оплатити зазначені у сертифікаті суми внеску і відсотки за першою вимогою його власника.

Права, засвідчені іменним сертифікатом, передаються у порядку, встановле­ному для уступки вимог (цесії). Уступка вимоги за іменним сертифікатом офор­мляється на зворотному боці такого сертифіката чи на додаткових аркушах (до­датках) до іменного сертифіката двосторонньою угодою особи, яка поступається своїми правами (цедента), і особи, яка здобуває ці права (цесіонарія).

Угода про уступку вимоги за депозитним сертифікатом підписується з кожної сторони двома особами, уповноваженими відповідною юридичною особою на здійснення таких угод, і скріплюється печаткою юридичної особи. Кожен договір про уступку нумерується цедентом. Договір про уступку вимоги за ощадним сер­тифікатом підписується обома сторонами особисто. Умова безперервності оформлення цесії має бути обов'язковою.

При настанні дати вимоги внеску чи депозиту банк здійснює платіж проти пред'явлення сертифіката і заяви власника з вказівкою рахунку, на який мають бути зараховані кошти. Кошти від погашення депозитного сертифіката можуть спрямовуватися за заявою власника тільки на його рахунок. Для громадян пла­тіж може здійснюватися як шляхом перерахування суми на рахунок, так і вида­ватися готівкою.

Договір банківського вкладу укладається на умовах видачі вкладу на першу вимогу (вклад до запитання) або на умовах терміну повернення внеску по закін­ченні визначеного договором терміну (строковий вклад). Договором може бути передбачено внесення вкладів на інших умовах їх повернення відповідно до закону.

За договором банківського вкладу будь-якого виду банк зобов'язаний видати суму внеску або її частину на першу вимогу вкладника, за винятком вкладів, внесених юридичними особами на інших умовах повернення, передбачених дого-

388