Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дзера, Кузнєцова - Цивільне право України_Ч.2_ф....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
4.32 Mб
Скачать

Глава 40

від прийняття її для використання і від оплати. У цьому разі продукція прийма­ється на відповідальне зберігання покупця, а у випадках, визначених транспорт­ним законодавством, покупець може відмовитися прийняти продукцію від орга­нів транспорту.

Якщо договором передбачено вибірку продукції покупцем зі складу поста­чальника, ініціативу в одержанні її має виявити покупець. У договорі слід чітко визначити порядок вибірки та санкції за порушення покупцем свого обов'язку, оскільки Положеннями про поставки вони не передбачені. У всякому разі поста­чальник може вимагати від покупця відшкодування збитків, заподіяних невибіркою продукції.

Важливим обов'язком покупця є своєчасна і повна оплата замовленої продук­ції. Розрахунки між суб'єктами господарської діяльності за поставки продукції, у тому числі продовольства і сільськогосподарської продукції, здійснюються пере­важно шляхом попередньої оплати, якщо інша форма розрахунків не обумовлена угодою сторін.

Відповідно до статей 1 і 3 Закону України "Про відповідальність за несвоє­часне виконання грошових зобов'язань" від 22 листопада 1996 р. платники гро­шових коштів сплачують на користь одержувачів цих коштів за прострочення платежу пеню у розмірі, що встановлюється за згодою сторін. Розмір пені обчис­люється від суми простроченого платежу, вона не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який стягу­ється пеня.

Сплачена при цьому пеня відноситься на результати фінансової діяльності підприємства-боржника. Покупець відповідає також за прострочення повернення тари, засобів пакетування та деякі інші порушення договору.

Сторонам надається можливість передбачити у договорі відшкодування збит­ків у твердій сумі, яка підлягає стягненню в разі неналежного виконання контр­агентом зобов'язання. Тоді позивачеві не треба доводити фактичний розмір запо­діяних збитків.

Глава 41

ДОГОВОРИ ПРО РЕАЛІЗАЦІЮ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ

§ 1. Поняття договору про закупівлю сільськогосподарської продукції

Формування державних ресурсів сільськогосподарської продукції, забезпе­чення населення продовольством, а переробних підприємств — необхідною си­ровиною значною мірою залежать від чітко налагодженої системи договірних від­носин із закупівель цієї продукції у її виробників. Забезпечення потреб у продукції сільського господарства для бюджетної сфери, формування державного резервного та елітного насіннєвих фондів і генетичного фонду у тваринництві здійснюється через державний контракт. Виробники сільгосппродукції самостій­но розпоряджаються своєю продукцією, реалізуючи її за державними контракта­ми та іншими договорами через біржі, торгові та контрактові будинки, заготі­вельні та посередницькі організації.

Формування нових методів управління та вдосконалення технології АПК не­можливе без моніторингу реального економічного обігу, стабільності цін, оптимі-зації системи розрахунків, створення товарно-кредитної системи. Ці та інші за­вдання є прерогативою біржового сільськогосподарського ринку, від стану якого залежить і рівень активності товаровиробника, і напруженість торгових відно­син, і перспективи ситуації на ринку загалом1.

В міру налагодження діяльності спеціалізованих аграрних бірж закупівлі час­тини сільгосппродукції здійснюються шляхом торгів ф'ючерсними та форвардни­ми контрактами на цих біржах. Оскільки біржова торгівля сільгосппродукцією ще не досягла належного рівня, заготівельні та інші організації закуповують цю продукцію безпосередньо у її виробників переважно за договорами контрактації.

За договором контрактації виробник сільгосппродукції зобов'язується виро­бити і передати заготівельникові такої продукції (контрактантові) у власність, повне господарське відання або оперативне управління вироблену ним продук­цію в обумовлені договором строки у кількості та асортименті, передбачених цим договором, а контрактант — сприяти виробникові у виробництві ним сільгосп­продукції, прийняти та оплатити її за обумовленими цінами. До відносин за до­говором контрактації застосовуються загальні положення про договір купівлі-продажу і правила про договори поставки, якщо інше не передбачено договором, законом або іншими нормативно-правовими актами (п. 2 ст. 729 ЦК України).

Костерева Г. Агробіржа: рецепти успіху // Урядовий кур'єр. — 1997. — 6 вересня.

100