Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дзера, Кузнєцова - Цивільне право України_Ч.2_ф....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
4.32 Mб
Скачать

Глава 62

новою Уряду РФ від 7 серпня 1997 р. № 989і. Договір довірчого управління не­рухомим майном також розглядається в літературі як консенсуальний, врахо­вуючи спеціальні правила, які пред'являються законодавством до його форми2. Договір довірчого управління нерухомим майном не може бути реальним, оскіль­ки згідно з ЦК України правочини з нерухомим майном вважаються укладеними з моменту державної реєстрації, проведеної у встановленому порядку. Тому до­говір довірчого управління нерухомим майном вважається укладеним з моменту державної реєстрації.

Отже, договір довірчого управління майном є реальним, якщо інше не перед­бачено законом або не випливає із суті цих відносин.

Договір довірчого управління майном є строковим договором. ЦК України (ст. 1048) у самому визначенні поняття договору довірчого управління майном вказує на його строковий характер, за якою одна сторона (установник управлін­ня) передає іншій стороні (довірчому управителеві) на певний строк майно у до­вірче управління.

За особливостями мети договір довірчого управління майном є каузальним і сплатним. Метою (causa) даного договору виступає добросовісне управління майном. Якщо договір не буде укладений з цією метою або за її відсутності, то він не може мати юридичної сили. Договір довірчого управління має бути укла­дений у письмовій формі. У разі, коли договір довірчого управління потребує но­таріального посвідчення та/або державної реєстрації (наприклад, об'єктом догово­ру є нерухомість), він вважається укладеним тільки після проведення відповідної реєстрації. В цьому випадку недотримання форми і вимог про державну реєстрацію тягне за собою недійсність договору на підставі ст. 1050 ЦК України.

Безпосередньою підставою виникнення довірчого управління майном у будь-яких випадках є договір, який укладається між установником і довірчим управи­телем.

Таким чином, договір довірчого управління майном є строковою, кау­зальною, двосторонньою, сплатною або безоплатною, реальною або консен-суальною (у визначених законом, випадках) угодою, яка укладається між установником і довірчим управителем, згідно з якою останній володіє, ко­ристується і розпоряджається чужим майном від свого імені та в інтере­сах установника або вигодонабувача (вигодонабувачів) з урахуванням обмежень, визначених договором і законом, для досягнення певних пра­вомірних юридичних наслідків.

§ 2. Предмет, істотні умови, форма та строк договору довірчого управління майном

Предметом будь-якого договору завжди є певна правомірна дія, зумовлена його змістом.

Відповідно до ст. 1048 ЦК України за договором довірчого управління одна

Ефимова Л. Г. Банковские сделки. Комментарий законодательства й арбитражной практики. — М., 2000. - С. 285.

2

Комментарий к Гражданскому кодексу Российской Федеращш, части второй (постатейннй) / Отв. ред. О. Н. Садиков. - Изд. 3. - М., 1998. - С. 605.

Договір довірчого управління майном

451

сторона (установник) передає іншій стороні (довірчому управителеві) на певний строк майно у довірче управління, яка зобов'язується за винагороду здійснювати від свого імені управління цим майном в інтересах установника або особи, зазна­ченої ним (вигодонабувача).

Довірчий управитель майном здійснює від свого імені юридичні та фактичні дії щодо майна, яке перебуває у довірчому управлінні, згідно з договором.

Отже, предметом договору довірчого управління майном виступають юридич­ні та фактичні дії, спрямовані на здійснення довірчого управління.

Довірче управління майном має складний предмет, який включає в себе два роди об'єктів: фактичні та юридичні дії довірчого управителя з управління май­ном та майно, передане у довірче управління.

Здійснюючи управління цим майном, довірчий управитель володіє цим май­ном, користується ним, тобто вилучає корисні властивості майна і розпоряджа­ється ним. За своїм змістом і обсягом правомочності володіння, користування і розпорядження майном рівнозначні повноваженням власника майна, якщо дого­вором довірчого управління не передбачено обмежень (меж) вказаних повнова­жень довірчого управителя.

Передача майна у довірче управління не має наслідком перехід до довірчого управителя права власності на майно. Довірче управління майном здійснює осо­бисто довірчий управитель, крім випадків передачі довірчого управління майном іншій особі (заступнику) довірчим управителем, який несе відповідальність за дії обраного ним повіреного, як за власні.

Таким чином, предметом довірчого управління майном виступають будь-які правомірні юридичні та фактичні дії, спрямовані на реалізацію чужого суб'єктив­ного права — установника управління через довірчого управителя, з наділенням управителя (без надання йому права власності) конкретними повноваженнями щодо довіреного майна, встановленими договором довірчого управління майном, у рамках закону.

Поняття та склад об'єктів довірчого управління майном. При розгляді об'єктів довірчого управління неприпустимо ототожнювати цей термін з понят­тям "предмет договору", які виступають як різні правові категорії. Предмет до­вірчого управління — це те, з приводу чого сторони досягли згоди, тобто діяль­ність управителя, спрямована на певний об'єкт управління.

За змістом ЦК України установник управління передає довірчому управите­лю майно для здійснення юридичних та фактичних дій, вчинюваних з цим май­ном довірчим управителем від свого імені в інтересах установника управління або особи, зазначеної ним (вигодонабувача).

Таким чином, під об'єктом довірчого управління майном необхідно розумі­ти сукупність переданих довірчому управителю майна та/або майнових прав, а також плодів та доходів, пов'язаних з ними суб'єктивних прав та обов'язків, що виникли або отримані в результаті вчинення дій щодо здійснення довірчого уп­равління.

Відповідно до п. 1 ст. 1049 ЦК України предметом договору довірчого управ­ління можуть бути підприємство як єдиний майновий комплекс, нерухома річ, цінні папери, майнові права та інше майно.

Права, набуті довірчим управителем у результаті вчинення дій щодо довірчо­го управління, включаються до складу майна, переданого у довірче управління, а обов'язки, що виникли в результаті таких дій, виконуються за рахунок цього майна.

29*

452