Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дзера, Кузнєцова - Цивільне право України_Ч.2_ф....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
4.32 Mб
Скачать

Глава 51

пошукових робіт підрядчик зобов'язується розробити за завданням замовника проектну або іншу технічну документацію та (або) виконати пошукові роботи, а замовник зобов'язаний прийняти та оплатити їх".

З наведеного визначення випливає, що договори про виконання пошукових і проектних робіт є договорами підрядного типу, отже на них поширюються правила про підрядні договори.

Зазначені договірні відносини регулювалися спеціальними нормативними актами колишнього СРСР. Нині в Україні договори про виконання пошукових і проектних робіт регулюються відомчими нормативними актами. Певною мірою ці договірні відносини регулюються також законами України "Про інвестиційну діяльність" від 18 вересня 1991 р.1 , "Про основи містобудування" від 16 листо­пада 1992 р.2 та "Про іноземні інвестиції" від 19 березня 1996 р.3

Предметом договору про виконання пошукових і проектних робіт є виконан­ня обумовлених договором робіт. Пошукові та проектні роботи мають викону­ватися на основі технічного завдання на пошукові роботи та проектування, а також інших вихідних даних, необхідних для складання проектної та іншої технічної документації. Таке завдання може підготувати також за дорученням за­мовника сам підрядчик. У такому разі завдання стає обов'язковим для сторін з моменту його затвердження замовником.

Технічне завдання на виконання пошукових чи проектних робіт — документ досить складний, великий за обсягом, тому його мають розробляти тільки фахівці. Наприклад, необхідно здійснити пошукові роботи на прокладання лінії метро в бік житлового масиву Троєщина. На виконання цієї роботи необхідно скласти технічне завдання, розробка якого також вимагає значного обсягу робіт. Треба визначити трасу майбутнього пролягання лінії метро, а вже потім роз­починати пошукові роботи.

Пошукові роботи — це розвідка майбутнього місця забудови, дослідження його грунтів, майбутньої траси дороги, трубопроводів, ліній комунікацій тощо. Пошукові роботи мають на меті виявити місце, яке найбільш підходить для спо­рудження будівлі чи прокладання дороги, лінії електропередачі тощо.

При будівництві складних, великих за обсягом споруд пошукові роботи необхідні. Вони мають забезпечити вихідні дані для проектантів і становлять початкову стадію проектування. Пошукові роботи проводяться з метою техніко-економічного обгрунтування вибору району і конкретного місця будівництва, комплексного вивчення природних умов району, можливості використання місцевих будівельних матеріалів, джерел водопостачання, транспортного сполу­чення, прокладання комунікацій тощо. Іншими словами, завданням пошукових робіт є підготовка необхідних даних для розробки техніко-економічного обгрун­тування будівництва і наступного складання технічної документації.

Другий етап підготовчих до будівництва робіт — проектування, яке має за­вершитися комплексом технічної документації. Вона складається з техніко-економічного обгрунтування, креслень, схем, пояснювальної записки до них, специфікації тощо, які визначають обсяг і зміст робіт.

1 Відомості Верховної Ради УРСР. - 1991. - № 47. - Ст. 646; 1992. - № 10. - Ст. 138.

2 Відомості Верховної Ради України. - 1992. - № 52. - Ст. 683.

3 Там само. - 1996. - № 199. - Ст. 80.

Договір про виконання проектних і пошукових робіт

221

За загальним правилом, проектування об'єкта будівництва може здійснюватися за одну або дві стадії. Одна стадія проектування складається лише з робочого проекту і зведеного кошторису, її застосовують для нескладного будівництва або будівництва за серійним проектом. Для складнішого будів­ництва спочатку розробляється технічний проект зі зведеним кошторисом, а вже потім на його основі — робочий проект (робоча документація) з конкретним кошторисом.

Як уже зазначалося, виконання пошукових і проектних робіт, зокрема для складного будівництва має творчий характер, що відображено у змісті зазна­чених договорів. Хоч ці договори і належать до типу підрядних, у них є елементи творчого характеру, які певною мірою обумовлює зміст прав та обов'язків за цим договором.

Своєчасне та якісне виконання пошукових і проектних робіт — основний обов'язок виконавця робіт. Стаття 907 ЦК України передбачає, що робота має бути виконана відповідно до вихідних даних на пошук і проектування та умов до­говору. Будь-які відхилення як від технічного завдання, так і вимог самого дого­вору мають обов'язково узгоджуватися із замовником. При виконанні проекту­вання виконавець повинен також додержуватися будівельних норм і правил, встановлених технічних вимог та інших обов'язкових нормативів.

Не менш важливим обов'язком виконавця робіт є його обов'язок погоджу­вати вже готову проектно-кошторисну документацію із замовником, а в разі по­треби — разом із замовником з компетентними державними органами та орга­нами місцевого самоврядування. З огляду на це положення виконавець зобов'язаний передати замовникові для погодження весь комплект технічної до­кументації, дати необхідні пояснення, обгрунтувати доцільність запропонованих проектних рішень, вибору конкретних будівельних матеріалів, місця будівництва, прокладання траси тощо. Замовник перевіряє відповідність технічної документації нормативно-технічним вимогам і своєму технічному за­вданню і, якщо не виявиться розбіжностей, погоджує технічну документацію.

У договорі бажано обумовити строк, протягом якого замовник зобов'язаний розглянути подану йому технічну документацію.

У передбачених законом випадках виконавець зобов'язаний також погодити розроблену документацію з відповідними державними органами та органами місцевого самоврядування. У цьому погодженні має брати участь і замовник. Вони разом мають розробити і погодити свої дії щодо погодження документації з компетентними державними органами та органами місцевого самоврядування.

У процесі погодження технічної документації з компетентними державними органами та органами місцевого самоврядування можуть виявитися певні прора-хунки, відхилення від встановлених вимог, які треба обов'язково усунути. Усу­нення виявлених недоліків здійснюється за рахунок сторони, з вини якої вони були допущені. Якщо це помилки технічного завдання, виданого замовником, то виявлені недоліки технічної документації мають бути усунуті за рахунок за­мовника, в інших випадках — за рахунок виконавця робіт.

Погоджена у встановленому порядку з усіма компетентними державними органами та органами місцевого самоврядування, а також із самим замовником технічна документація передається йому. Відповідно до ст. 909 ЦК України підрядник зобов'язаний передати замовникові готову проектно-кошторисну

222