Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дзера, Кузнєцова - Цивільне право України_Ч.2_ф....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
4.32 Mб
Скачать

Глава 38

7) систему інформаційного забезпечення фондової біржі;

8) види послуг, що надаються фондовою біржею, і розмір плати за них;

9) правила ведення розрахунків на фондовій біржі;

10) інші положення, що стосуються діяльності фондової біржі. Законодавство передбачає особливі умови припинення діяльності фондової

біржі, її діяльність припиняється у тому разі, коли число членів біржі стає мен­шим за 10. Якщо у фондовій біржі залишилося 10 членів, її діяльність припиня­ється у разі неприйняття нових членів протягом шести місяців.

Оскільки фондова біржа є акціонерним товариством, її діяльність припиня­ється відповідно до законодавства України про господарські товариства.

§ 6. Правове регулювання обігу акцій у системі фондового ринку України

У ст.З Закону України "Про цінні папери і фондову біржу" наведено вичерп­ний перелік видів цінних паперів", до яких належать:

акції;

облігації внутрішніх та зовнішніх державних позик;

облігації місцевих позик;

облігації підприємств;

казначейські зобов'язання України;

ощадні сертифікати;

інвестиційні сертифікати;

векселі;

приватизаційні папери.

Законом України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Украї­ні" від ЗО жовтня 1996 р. передбачений ще один вид цінних паперів — похідні цінні папери, що їх доцільніше було б віднести до таких інструментів фондового» ринку, "які поєднують у собі елементи кількох видів цінних паперів або являють собою настільки специфічні документи, що їх неможливо віднести до тієї чи ін­шої категорії"1.

До похідних цінних паперів належать опціони, ф'ючерси, форварди, варанти та інші.

Відповідно до ст.195 нового ЦК України цінним папером є документ встанов­леної форми з відповідними реквізитами, що посвідчує грошове або інше майнове право, визначає взаємовідносини між особою, яка його випустила (видала), і власником та передбачає виконання зобов'язань згідно з умовами його випуску, а також можливість передачі прав, що випливають з цього документа, іншим осо­бам. Новий ЦК України класифікує цінні папери, розподіляючи їх на групи та ви­ди. Так, у ст. 196 зазначається, що цінні папери в Україні поділяються на такі групи: пайові, боргові, похідні, товаророзпорядчі. Такий перелік не є вичерпним, законом можуть визначатися також інші групи цінних паперів. Види цінних па­перів встановлюються законом.

Кузнєцова Н. С., Назарчук І. Р. Ринок цінних паперів в Україні: правові основи формування та функціонування. - К., 1998. - С. 45.

Правове регулювання біржової діяльності в Україні

67

Акція — особливий цінний папір серед інших внаслідок того, що це мобіль­ніший, з одного боку, та найскладніший, з другого — фінансовий інструмент на ринку цінних паперів. З приводу акцій укладається найбільша кількість договорів на ринку цінних паперів, що зумовлює потребу в досконалому, чіткому законо­давстві та детальному регулюванні правових відносин між суб'єктами фондового ринку.

Закон України "Про державне регулювання цінних паперів в Україні" обіг цінних паперів визначає як укладення та виконання угод щодо цінних паперів, які не пов'язані з їх випуском.

Для того щоб розглянути порядок укладення договорів, їх види та зміст, тре­ба проаналізувати структуру ринку цінних паперів.

Розглядаючи структуру ринку цінних паперів можна виділити такі види суб'­єктів ринку цінних паперів:

1) емітенти — суб'єкти, які здійснюють випуск цінних паперів. Оскільки ви­пуск акцій — прерогатива акціонерних товариств, то емітенти акцій належать до звичайних емітентів, тобто до емітентів, для яких випуск цінних паперів не є ос­новним видом діяльності, без якого неможливо здійснювати інші види діяльності;

2) інвестори — це суб'єкти, які здійснюють вкладення коштів або іншого майна в цінні папери, стосовно акцій — це акціонери. Акціонери належать до звичайних інвесторів, оскільки вкладення грошових коштів в акції не є їхнім обов'язком;

3) професійні учасники ринку цінних паперів — це суб'єкти, які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів. Відповідно до ч. 2 ст. 4 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" професій­на діяльність здійснюється юридичними та фізичними особами виключно на під­ставі спеціальних дозволів (ліцензій), які видаються у порядку, передбаченому чинним законодавством, та за умови вступу до щонайменше однієї саморегулів-ної організації.

Згідно зі ст. 4 вищезазначеного Закону до видів професійної діяльності на­лежать:

— торгівля цінними паперами, яка може бути брокерською чи дилерською;

— депозитарна діяльність;

— розрахунково-клірингова діяльність;

— діяльність з управління цінними паперами;

— діяльність з управління активами;

— діяльність з ведення реєстру власників іменних цінних паперів;

— діяльність з організації торгівлі на ринку цінних паперів.

Професійні учасники можуть виступати емітентами та інвесторами, хоч ос­новним їх завданням є діяльність з організації та підтримання ринку цінних па­перів;

4) саморегулівні організації — це безприбуткові організації, які об'єднують професійних учасників ринку цінних паперів для координації та поліпшення їх ді­яльності, захисту їх інтересів. Згідно з Положенням про саморегулівні організації ринку цінних паперів, затвердженим наказом Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 11 грудня 1996 р. № 329 (в редакції рішення ДКЦПФР від 11 листопада 1997 р. № 45) статус саморегулівної організації можуть дістати:

а) громадські організації фізичних осіб — професійних учасників ринку цінних паперів;

68