Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дзера, Кузнєцова - Цивільне право України_Ч.2_ф....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
4.32 Mб
Скачать

Глава 43

Сторонами договору довічного утримання є відчужувач та набувач. Як уже зазначалося вище, ЦК УРСР визнав відчужувачами за договором довічного утримання лише непрацездатних фізичних осіб. Набувачами за цим договором визнавалися лише фізичні особи.

Новий ЦК України визначає, що відчужувачем за цим договором може бути фізична особа незалежно від віку та стану здоров'я (ст. 765). Зазначене поло­ження кардинально змінило суть самого договору довічного утримання, не лише розширивши коло осіб, що можуть бути відчужувачами, а й надавши таке право усім фізичним особам.

Набувачами за договором довічного утримання відповідно до ст. 425 ЦК УРСР може бути фізична особа, яка здатна надавати відчужувачеві обумовлене договором забезпечення. Новий ЦК України уточнює основні ознаки набувачів майна, визнавши таке право за повнолітніми дієздатними фізичними особами. Крім того, новий ЦК України розширив коло осіб, які можуть бути набувачами майна за договором довічного утримання, визнавши право бути набувачами та­кож за юридичними особами. Отже, новий ЦК визнав за можливе надання утри­мання та догляду як фізичними, так і юридичними особами.

Новий ЦК України також надав відчужувачеві право передбачити в договорі кілька набувачів, тобто кілька фізичних осіб, які отримують майно на праві спільної сумісної власності.

Крім того, новий ЦК України також визнає за можливе укладення договору довічного утримання на користь третьої особи. Це означає, що набувач зобов'я­заний виконати свій обов'язок не на користь відчужувача, а на користь третьої особи, яка встановлена або не встановлена у договорі (ст. 638 ЦК України).

У разі коли майно належить співвласникам на праві спільної сумісної влас­ності (наприклад, подружжю), вони також мають право на відчуження цього майна за договором довічного утримання (п. 1 ст. 766 ЦК України).

§ 2. Зміст договору

Майно, що може бути об'єктом договору довічного утримання. Відпо­відно до ст. 465 ЦК УРСР за договором довічного утримання відчужувач має пра­во передати у власність набувачеві будинок або його частину. Отже, ЦК УРСР обмежував перелік об'єктів, що могли відчужуватися за даним договором такими об'єктами нерухомості, як будинок чи його частина. Це правило на практиці поширювалося і на такі об'єкти нерухомості, як квартири, що з прийняттям За­кону України "Про власність" стали об'єктом права власності.

ЦК України розширив перелік об'єктів, що можуть відчужуватися за догово­ром довічного утримання. Зокрема, відповідно до ст. 763 нового ЦК України та­кими можуть бути: житловий будинок, квартира, їх частина, інше нерухоме май­но, рухоме майно, яке має значну цінність. Отже, за новим ЦК України відчужуватися за договором довічного утримання може, на відміну від ЦК УРСР, також рухоме майно, що має значну цінність. У зв'язку з тим, що нормами ЦК України не дано вартісного вираження значної цінності такого майна та примірного його переліку, зазначене положення може неоднозначне тлумачитися, а від­так мати проблематичне вирішення на практиці. Можна припустити, що таким

Договір довічного утримання (догляду)

117

рухомим майном може бути транспортний засіб, антикварні речі, твори мистец­тва та ін.

Оскільки договір довічного утримання спрямований на передачу права влас­ності на перелічені об'єкти, то відповідно зазначене майно повинно належати відчужувачеві на праві власності, що має підтверджуватися відповідними правовстановлюючими документами.

Майно, що відчужується за договором довічного утримання, має належати відчужувачеві на праві власності і не повинно бути обтяжене заставою. Стат­тя 766 ЦК визнає можливість укладення договору довічного утримання, за яким відчужується майно, що належить співвласникам на праві спільної сумісної влас­ності, зокрема те, що належить подружжю. Якщо відчужувачем є один із спів­власників майна, що належить їм на праві спільної сумісної власності, то договір довічного утримання може бути укладений після визначення частки цього спів­власника у спільному майні або визначення між співвласниками порядку корис­тування цим майном (ст. 766 ЦК України). При цьому, у разі смерті одного із співвласників майна, що було відчужене ними на підставі договору довічного ут­римання, обсяг зобов'язань набувача відповідно зменшується.

Права та обов'язки сторін. Набувач за договором довічного утримання зо­бов'язується систематично забезпечувати відчужувача утриманням та (або) до­глядом.

Зазначене утримання може полягати як у матеріальному забезпеченні (в на­туральному чи грошовому), так і в наданні догляду. При цьому всі види забезпе­чення та догляду мають бути зазначені в договорі. Це може бути надання житла, харчування, забезпечення необхідним одягом, білизною, заміна постільної білиз­ни, прибирання квартири (будинку) тощо. Зазначені види матеріального забез­печення підлягають грошовій оцінці в договорі та підлягають індексації в поряд­ку, встановленому законом (ст. 770 ЦК України). ЦК УРСР передбачав оцінку будинку, що передавався за договором довічного утримання за погодженням сто­рін (ст. 426), а також передбачав визначення за погодженням сторін грошової оцінки матеріального забезпечення. Договором може передбачатися надання від­чужувачеві систематичних грошових виплат.

Отже, в договорі довічного утримання мають бути зазначені способи надання утримання, строки їх виконання, порядок та види догляду за відчужувачем. У разі, якщо способи забезпечення або догляду відчужувача не визначені догово­ром, спір підлягає розв'язанню відповідно до засад справедливості та розумності (п. 2 ст. 768 ЦК України).

У тому випадку, коли за договором довічного утримання набувач зобов'язу­ється забезпечувати відчужувача або третю особу, на користь якої укладено до­говір, житлом, причому таким може бути як будинок (квартира), що відчужуєть­ся за договором, так і інше житло, передбачене в договорі, в ньому обов'язково має бути конкретизовано, яке саме житло надається (чи квартира або будинок повністю, чи окрема кімната чи кімнати) (ст. 769 ЦК України).

Отже, набувач за договором довічного утримання наділений такими обов'яз­ками:

1) надавати відчужувачеві довічне матеріальне забезпечення (у натуральній та грошовій формі) та/або догляд у строки та види, передбачені договором;

2) забезпечити відчужувача житлом (у разі, якщо такий обов'язок передба­чений договором);

118