Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дзера, Кузнєцова - Цивільне право України_Ч.2_ф....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
4.32 Mб
Скачать

Глава 51

ДОГОВІР ПРО ВИКОНАННЯ ПРОЕКТНИХ І ПОШУКОВИХ РОБІТ

Юридична природа договору про виконання проектних і пошукових робіт до цього часу викликає дискусії і не безпідставно. Справа в тому, що проектні і пошукові роботи виконуються на замовлення заінтересованих осіб і замовникові мають бути передані готові результати робіт, проте не уречевлені у будь-якому матеріальному об'єкті. Цим зазначений договір дуже схожий на підрядні дого­вори. Крім того, у ЦК України норми про цей договір входять до глави "Підряд" і становлять його § 4, який називається "Підряд на проектні і пошукові роботи" (статті 906—910). Так само і в ЦК Російської Федерації, в якому § 5 "Підряд на виконання проектних і пошукових робіт" є однією з частин глави 37 "Підряд". Оскільки ЦК Російської Федерації вже прийнято, то можна припустити, що роз­робники ЦК України не просто запозичили структуру цієї глави, а й додержують­ся тієї самої концепції.

Проте не можна так беззастережно договір про виконання проектних і пошу­кових робіт віднести до типу підрядних. Деякі дослідники зазначають, що у процесі виконання проектних і пошукових робіт можуть мати місце певні еле­менти творчості, але у принципі їх може виконувати будь-який фахівець відпо­відної кваліфікації1.

З таким трактуванням характеру зазначених робіт важко погодитися. Якщо йдеться про невеликі за обсягом і прості за складністю роботи, то з таким висновком можна й погодитися. Але ж коли йдеться про складні і великі спо­руди, зокрема будівництво атомної електростанції, то навряд чи можна у такому випадку обійтися звичайними спеціалістами і без творчого підходу. І в пошу­кових, і в проектних роботах такого роду необхідний саме творчий підхід. Вико­нання такого роду пошукових і проектних робіт потребує досить енергійних творчих пошуків, в іншому разі зазначені роботи будуть виконані на низькому науково-технічному рівні і навряд чи відповідатимуть вимогам безпеки тощо.

Тому видається, що при виконанні пошукових і проектних робіт ознака твор­чості не просто можлива, а й необхідна, без неї не може бути належного резуль­тату цих робіт. З огляду на цю обставину договори про виконання пошукових і проектних робіт мали б бути віднесені до договорів про виконання творчих робіт.

Ще одним доводом на користь зазначеного висновку є те, що результати пошукових і проектних робіт не можуть бути уречевлені у будь-якому матеріальному об'єкті. Цим подібні роботи істотно відрізняються від звичайних підрядних робіт, чим відрізняються і самі договори.

1 Гражданское право: Учебник. — М., 1997.— Ч. 2. — С. 353.

Договір про виконання проектних і пошукових робіт

219

Звертає на себе увагу ще одна обставина. У ЦК України, ЦК Російської Фе­дерації, підручниках договори, про які йдеться, прийнято називати договорами про "проектні та пошукові роботи". Зазначені роботи в цілому завжди передують будівництву. Але майже будь-якому більш-менш значному будівництву завжди передують пошукові роботи, а вже потім проводяться проектні роботи. Тому варто було б ці договори так і називати — договори про "пошуково-проектні роботи", а не "проектно-пошукові роботи". Запропонована назва більше відповідає їх суті, вже не кажучи про те, що це взагалі два окремі види робіт, отже договорів.

Значення договорів про виконання пошукових і проектних робіт важко переоцінити. При розгорнутому будівництві вони необхідні і від їхньої якості залежить якість будівництва того чи іншого об'єкта. Останнім часом є випадки, коли капітально збудовані будівлі падають чи обвалюються саме тому, що необхідні пошукові та проектні роботи було проведено якраз без того творчого елемента, на низькому науково-технічному рівні, їх мають виконувати не тільки спеціалізовані організації, а й фахівці високої творчої кваліфікації.

Зазначений договір і договір будівельного підряду тісно пов'язані з капітальним будівництвом. Будь-яке капітальне будівництво не можливе без попередніх пошукових і проектних робіт. Договір будівельного підряду може укладатися як за наявності технічної документації, затвердженої у встановлено­му порядку, так і без неї. У тому разі, якщо такої технічної документації немає, сторони домовляються, хто з них має забезпечити будівництво необхідною технічною документацією. Замовник і підрядник не завжди можуть власними силами розробити таку документацію. Підготовчі роботи до розробки технічної документації, тобто пошукові роботи, як і самі проектні роботи, потребують спеціальних знань, їх можуть виконати лише спеціалізовані організації. І не просто спеціалізовані, а часто організації, які мають спеціальну ліцензію на право здійснювати такого роду роботи. Потрібен вищий рівень кваліфікації, якщо замовник не бажає припуститися фатальної помилки.

Закон України "Про підприємництво" від 7 лютого 1991 р.1 (із змінами та доповненнями) передбачає ряд пошукових і пошуково-проектних робіт, які мо­жуть здійснюватися лише на підставі виданих у встановленому порядку ліцензій2.

Як уже зазначалося, пошукові та проектні роботи за своїм характером — це різні види робіт, і вони часто оформляються окремими договорами. Пошукові роботи, як правило, передують проектним роботам. Але пошукові роботи не є обов'язковими в усіх випадках будівництва. Будівництво деяких нескладних об'єктів часто проводиться без попередніх пошукових робіт. У разі здійснення складного будівництва його проектування просто неможливе без попередніх пошукових робіт. Тому зазначені види робіт часто оформляються окремо на виконання пошукових робіт і окремо на виконання проектних робіт. Проте здебільшого ці роботи оформляють одним договором.

Стаття 906 ЦК України дає таке визначення договору на проведення про­ектних і пошукових робіт: "За договором підряду на проведення проектних і

1 Відомості Верховної Ради УРСР. - 1991. - № 14. - Ст. 168.

2 Закони України. - К., 1996. - Т. 1. - С. 193.

220