Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дзера, Кузнєцова - Цивільне право України_Ч.2_ф....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
4.32 Mб
Скачать

Глава 71

решкод стосовно здійснення зазначеного права. Тому спадкові правовідносини на першому етапі мають абсолютний характер.

Певні труднощі у вчених викликало визначення характеру спадкових право­відносин на другому етапі їх розвитку. Так, Ю. К. Толстой1 вважає, що оскільки, прийнявши спадщину, спадкоємець стає не тільки правомочним, а ще й зобов'я­заним, бо відповідає за боргами спадкодавця, то не можна однозначно відповісти на питання, який характер мають на цьому етапі спадкові правовідносини: абсо­лютний чи відносний, майновий чи немайновий.

Для повної характеристики спадкових правовідносин проаналізуємо необхід­ні його елементи: суб'єкт, предмет (об'єкт) та його зміст.

Як уже зазначалося, спадкодавці не є суб'єктами спадкових правовідносин. Щодо спадкоємців, то їх, на думку Б. С. Антимонова та К. А. Граве2, відповідно до виділених нами двох етапів спадкових правовідносин можна поділити на два види:

1) спадкоємці, які закликаються до спадщини;

2) спадкоємці, які прийняли спадщину.

Спадкоємці першого виду правомочні або прийняти спадщину, або відмови­тися від неї, інших прав у них немає. Лише спадкоємці другої категорії, крім то­го, що вони теж правомочні, виступають як зобов'язані суб'єкти, оскільки вони стають правонаступниками не тільки в правах, айв обов'язках.

На момент відкриття спадщини не можна визначити коло спадкоємців, які її приймуть, оскільки суб'єктний склад у процесі розвитку спадкових правовідно­син може змінитися. Ці зміни можуть статися як у результаті дій, так і подій. Так, особа може вибути зі складу спадкових правовідносин на підставі власних дій — у разі її відмови прийняти спадщину. Проте аналогічне вибуття може ста­тися і на підставі подій, зокрема у випадку смерті особи, яка не встигла прийня­ти спадщину.

Об'єктом спадкових правовідносин на всіх етапах є спадщина або, як її на­зивають, спадкова маса, під якою розуміють те, що після смерті спадкодавця пе­реходить до його спадкоємців у порядку спадкового правонаступництва. Ми вже характеризували спадщину як сукупність прав та обов'язків, які належали спад­кодавцю, але питання, які права та обов'язки і в якому порядку переходять до спадкоємця буде проаналізовано в наступних параграфах.

На перший погляд здається, що сутність другого елемента — об'єкта і тре­тього елемента спадкових правовідносин — їх юридичного змісту збігаються, ос­кільки ті та інші являють собою сукупність прав та обов'язків. Проте між ними можна чітко виявити різницю. Якщо зміст спадщини — права та обов'язки, які належали спадкодавцю, то права та обов'язки, які становлять зміст спадкових правовідносин, це, по-перше, права, які виникають у зв'язку з відкриттям спад­щини, — право на прийняття спадщини чи відмову від неї, і по-друге, права та обов'язки, які виникають у спадкоємця на другому етапі розвитку спадкових пра­вовідносин, зокрема право на одержання акта на спадщину, право виділення на­лежної йому частки спадкового майна, обов'язок відшкодувати у межах дійсної

Гражданское право: Учебник / Под ред. А. П. Сергеева й Ю. К. Толстого. — М., 1998. — Ч. 3. - С. 514.

2

Лнтимонов Б. С., Граве К. А. Зазначена праця. — С. 59.

Загальна характеристика спадкового права

593

вартості спадкового майна необхідні витрати, яких зазнали треті особи з охорони спадкового майна чи з управління ним тощо. На відміну від прав та обов'язків як об'єкта спадкових правовідносин, права та обов'язки як зміст не належали спадкодавцеві, тому вони не успадковуються у порядку правонаступництва.

IV. Викладене дозволяє сформулювати визначення спадкового правовідно-шення.

Спадкові правовідносини це цивільно-правові відносини, які вини­кають на підставі норм підгалузі спадкового права, в силу смерті фізичної особи (спадкодавця), та, як правило, волевиявлення його учасників, яким між останніми встановлюється комплекс прав та обов'язків з приводу уні­версального спадкового правонаступництва в тих майнових та особистих немайнових правах та обов'язках, які не припиняються зі смертю спадко­давця.