Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дзера, Кузнєцова - Цивільне право України_Ч.2_ф....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
4.32 Mб
Скачать

Глава 58

вором. Умова договору про відмову громадянина від права на одержання внеску на першу вимогу є недійсною.

У випадках, коли вкладник не вимагає повернення суми строкового внеску по закінченні терміну або суми внеску, внесеного на інших умовах повернення, при настанні передбачених договором обставин договір вважається подовженим на умовах вкладу до запитання, якщо інше не передбачено договором.

Закон має надати громадянину (як підприємцю, так і споживачу), що уклав з банком договір про строковий вклад, право вимагати дострокового повернення всієї суми внеску або її частини. Ці дії вкладника варто розглядати як односто­ронню зміну умов договору, можливість якої може передбачатись законом.

В законі можуть бути також передбачені наслідки перетворення строкового вкладу на вклад до запитання з ініціативи вкладника. У цьому разі банк не зв'язаний первинними зобов'язаннями з виплати відсотків за користування кош­тами вкладника протягом усього терміну дії договору. Він має виплатити такому вкладнику відсотки в меншому розмірі, в такому, що встановлений банком для аналогічних вкладів до запитання, якщо інший розмір відсотків на цей випадок спеціально не був передбачений у договорі. Відсотки нараховуються на весь пе­ріод фактичного користування коштами вкладника. Навіть, якщо він вимагає по­вернення частини свого внеску, відсотки також нараховуються у розмірі, вста­новленому для вкладів до запитання на частину коштів, яка залишилася в банку.

Обов'язок банку платити вкладникові відсотки є істотною умовою до­говору банківського вкладу. Однак, відсутність цієї умови в конкретному дого­ворі не може спричинювати його недійсність. У даному випадку банк зобов'яза­ний виплачувати відсотки в розмірі існуючої в місці проживання (місці перебування) вкладника ставки банківського відсотку на день сплати банком вкладнику суми його внеску.

Терміни (день, місяць, квартал, рік і т. ін.) і порядок виплати відсотків за внеском (з капіталізацією, без капіталізації) мають бути погоджені сторонами в договорі. Якщо інше не передбачено договором банківського вкладу, відсотки на суму банківського вкладу сплачуються вкладнику на його вимогу по закінченні кожного кварталу окремо від суми внеску, а витребувані в цей термін відсотки збільшують суму внеску, на яку нараховуються відсотки. При поверненні внеску виплачуються всі нараховані до цього моменту відсотки.

Якщо внесок має бути повернутий до закінчення відповідного процентного періоду, то банківські відсотки нараховуються на його суму виходячи з фактич­ного періоду користування засобами клієнта (неповний процентний період) і ви­плачуються одночасно з поверненням основної суми внеску.

Особливістю договору банківського вкладу має бути наявність у ньому спеці­ального забезпечення повернення внеску. Банки зобов'язані забезпечувати по­вернення внесків громадян шляхом обов'язкового страхування, а також іншими засобами.

Повернення внесків громадян може забезпечуватися шляхом:

а) обов'язкового страхування внесків громадян за рахунок засобів фонду обов'язкового страхування внесків;

б) введення субсидіарної відповідальності України і територіальних одиниць;

в) добровільного страхування внесків;

г) використання традиційних способів забезпечення виконання зобов'язань, які існують у цивільному праві.

Правове регулювання кредитно-розрахункових відносин

389

Вкладники — громадяни України вправі будуть пред'явити до України, а та­кож адміністративних утворень позови про залучення їх до субсидіарної відпо­відальності за боргами банків: а) до яких вкладники уже висували відповідні вимоги, але належного їм майна виявилося недостатньо для задоволення; б) у капіталі яких понад 50% акцій або частки участі належить державі і зазна­ченим вище державним чи територіальним утворенням.

Способи забезпечення банком повернення внесків юридичних осіб визнача­ються договором банківського вкладу. При укладенні договору банківського вкладу банк зобов'язаний надати вкладнику інформацію про забезпечення повер­нення внеску.

Інформація про способи забезпечення повернення внесків своїх клієнтів мо­же бути доведена до відома вкладників будь-якими способами.

У разі втрати забезпечення чи погіршення його умов вкладник має право в однобічному порядку зажадати розірвання договору банківського вкладу, повер­нення суми внеску і виплати відсотків у розмірі за весь період фактичного корис­тування коштами вкладника, а також відшкодування заподіяної йому шкоди.

На практиці досить часто укладаються угоди про заохочення грошових кош­тів банками шляхом продажу різних цінних паперів. Такі угоди не вважаються договорами банківського вкладу, але вони є легітимними, якщо не суперечать чинному законодавству.

Врегулювання відносин між вкладниками і банками на законодавчому рівні має на меті забезпечити інтереси вкладників і суспільства в цілому.