Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дзера, Кузнєцова - Цивільне право України_Ч.2_ф....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
15.07.2019
Размер:
4.32 Mб
Скачать

Глава 46

квартирну плату. Вона нараховується залежно від кількості поверхів у будинку та наявності ліфту й інших зручностей і становить від 0,40 до 0,58 грн. за 1 кв. м. За­конодавство допускає встановлення пільг з квартирної плати та плати за кому­нальні послуги окремим категоріям громадян (ст. 69 Житлового кодексу). Так, згідно із законом України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального за­хисту" інваліди війни та прирівняні до них особи мають право на 100-відсоткову знижку плати за житлову площу в межах норм, передбачених чинним законо­давством, та на 100-відсоткову знижку плати за користування комунальними по­слугами, газом, електроенергією та іншими послугами (ст. 13); учасникам бойо­вих дій надаються пільги у вигляді 75-відсоткової знижки плати за житлову площу в межах норм, передбачених чинним законодавством, та 75-відсоткової знижки плати за користування комунальними послугами (ст. 12).

Межі норм, що дають право на такі пільги, встановлено постановою Кабінету Міністрів України "Про встановлення норм користування житлово-комунальни­ми послугами громадянами, які мають пільги щодо їх сплати" від 1 серпня 1996 р. № 789.

Однією з цілей державної житлової політики є створення умов для поліпшен­ня експлуатації та схоронності житлового фонду. У зв'язку з цим відбувся пере­хід до самоокупної системи експлуатації житла та надання житлово-комунальних послуг за їх собівартістю, що спричинило підвищення розмірів плати за користу­вання житлом та комунальними послугами до рівня фактичних витрат на його утримання. Разом з тим держава здійснює заходи щодо соціального захисту на­селення в умовах реформування системи платежів за житлово-комунальні послу­ги. Так, постановою Кабінету Міністрів від 22 вересня 1997 р. № 1050 (зі зміна­ми та доповненнями від 2 лютого 2000 р. № 211) затверджено Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на сплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та пічного побутового (рідкого) палива.

Цим Положенням визначаються умови призначення та порядок надання гро­мадянам щомісячної адресної безготівкової субсидії для відшкодування витрат на сплату користування житлом та комунальних послуг, а також один раз на рік субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та пічного "побутового (рідко­го) палива.

Право на отримання цієї субсидії мають наймачі житлового приміщення дер­жавного, комунального чи громадського житлового фонду, загальна сума оплати яких за житлово-комунальні послуги, скраплений газ, тверде і пічне побутове паливо перевищує 20 відсотків середньомісячного доходу сім'ї, а непрацюючі пенсіонери, непрацездатні громадяни, деякі інші категорії малозабезпечених гро­мадян мають право на субсидії, якщо розмір зазначених оплат становить 15 від­сотків їхнього середньомісячного сукупного доходу.

Субсидія призначається наймачеві, на якого відкрито особовий рахунок за місцем прописки.

Щоб отримати субсидію, наймач має подати до відділу субсидій заяву та ві­домості про забезпеченість житловою площею та комунальними послугами, склад прописаних у житловому приміщенні, доходи кожного з прописаних, а та­кож документи, які підтверджують сплату житлово-комунальних послуг за попе­редній період. Якщо є заборгованість платежів, укладається угода про її погашен­ня між наймачем та відділом субсидій або надавачем послуг. Термін погашення

Договір найму житла

159

заборгованості визначається в угоді й залежить від розміру боргу та середньомі­сячного доходу на кожного прописаного у житловому приміщенні громадянина.

Субсидія для відшкодування витрат на сплату житлово-комунальних послуг призначається на шість місяців. По закінченні терміну отримання субсидій гро­мадяни повинні підтвердити право на призначення субсидій на наступний період. Для цього вони подають лише довідки про доходи прописаних громадян та заяву, в якій підтверджується відсутність будь-яких змін у складі прописаних та у ха­рактеристиці житла і послуг з моменту попереднього призначення субсидій.

Наймачам житлових приміщень державного, комунального і громадського житлового фонду субсидія надається шляхом перерахування коштів на рахунок власників житла та підприємств, що надають комунальні послуги.

Субсидія є безповоротною, її отримання не впливає на обсяг прав та обов'яз­ків наймача і членів його сім'ї.