Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хрестоматія ІДПЗК ред Гончаренка.doc
Скачиваний:
156
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
8.61 Mб
Скачать

Декрет про спроби допомоги неімутим коштом майна ворогів революції (з березня 1794 р.)

  1. Всі комуни республіки складають список неімущих патріотів, які проживають в них, із зазначенням їх імені, віку, професії, кількості і віку їх дітей. Директорії дистрикту в найкоротший строк надсилають ці списки до Комітету громадського порятунку.

  2. Після одержання цих списків Комітет громадського порятунку ро­ бить доповідь про способи поліпшити становище всіх неімущих коштом імущих ворогів революції, вказаних у списку, складеному й опублікованому Комітетом громадської безпеки.

  3. Відповідно до цього Комітет громадської безпеки дає точний при­ пис усім наглядчим комітетам республіки, щоб вони в строк, встановлений

395

для кожного дистрикту у відповідності з його віддаленістю від центру, пере­дали йому відомості з указаниям імені, поведінки всіх осіб, арештованих після 1 травня 1789 р. Це стосується і тих, хто буде арештований після дано­го декрету.

Нова історія в документах і матеріалах /Заред. М. М. Лукіна і В. М. Даліна. Випуск І. К, 1935. — С 205.

Декрет про культ Верховної істоти (7 травня 1794 р.)

(Витяги)

  1. Французький народ визнає Верховну істоту і безсмертя душі.

  2. Він визнає, що культом, гідним Верховної істоти, є виконання лю­ диною своїх громадських обов'язків.

  1. Для нагадування людині про ідею божества і його величі встанов­ люються особливі свята.

  2. їхні назви повинні бути зв'язані з достопам'ятними подіями нашої революції, з найдорожчими і корисними для людини доброчинностями і з найвищими благодіяннями природи.

  3. Республіка буде щороку святкувати дні 14 липня 1789 p., 10 серпня 1792 p., 21 січня 1793 р. і 31 травня 1793 р.

  4. У дні декад вона влаштовуватиме такі свята, присвячені: Верховній істоті і Природі. — Всьому людському родові. — Мученикам свободи. — Свободі і рівності. — Республіці. — Свободі всього світу. — Любові до ба­ тьківщини. — Ненависті до тиранів і зрадників. — Істині. — Справедливос­ ті. — Скромності. — Славі і Безсмертю. — Дружбі. — Простоті звичаїв. — Щиросердності. — Героїзмові. — Безкорисливості. — Стоїцизмові. — Лю­ бові. — Подружній вірності. — Батьківській любові. — Материнській ніж­ ності. — Синовній шанобливості. — Дитинству. — Юності. — Мужньому вікові. — Старості. — Нещастю. — Землеробству. — Промисловості. — Предкам. — Потомству. — Щастю.

  1. Свобода культів зберігається згідно з декретом 18 фримера.

  2. Всяке зборище, яке зв'язане з аристократизмом і порушує громад­ ський лад, буде розігнане.

  3. У разі заворушень, які виникли на грунті будь-якого культу, бу­ дуть покарані по всій суворості законів усі ті, хто викликав їх своїми фанта­ стичними проповідями або наклепницькими випадами, а також і ті, хто ви­ кликав ці заколоти несправедливими і безпричинними насильницькими за­ ходами. jJH

15. 20 преріаля буде влаштовано свято в честь Верховної істоти.

Нова історія в документах і матеріалах / За ред. М. М. Лукіна і В. М. Даліна. Випуск І. —К, 1935. С 218.