Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хрестоматія ІДПЗК ред Гончаренка.doc
Скачиваний:
156
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
8.61 Mб
Скачать

§ 2. Великобританія Акт про парламент (1911 р.)

Тому що необхідно вжити заходів для врегулювання відносин між двома палатами парламенту;

Тому що, далі, є намір замінити ту палату лордів, яка існує в теперішній час, іншою палатою, заснованою на засадах народного представництва і яка не буде надалі спадковою; але така заміна не може бути здійснена негайно;

І тому що, коли парламент повинен буде згодом шляхом законодавчо­го заходу, який здійснює подібну зміну, встановити правила обмеження і визначення прав нової другої палати, то вже тепер є важливим приписати, як це робиться цим актом, обмеження існуючих повноважень палати лордів.

То, відповідно до цього, ясновельможною величністю короля, з пора­ди й згоди духовних і світських лордів та общин, зібраних у цьому парла­менті, і владою їх же затверджується таке:

Стаття 1. 1) Якщо фінансовий білль, ухвалений палатою общин і відісланий до палати лордів за місяць, принаймні, до закінчення сесії не бу­де ухвалений без поправок палатою лордів протягом місяця після зазначеної відсилки, то цей білль, якщо не буде іншого рішення палати общин, буде по­даний його величності і, з виявленням королівського схвалення, стане актом парламенту, хоча палата лордів його й не ухвалила.

2) Фінансовим біллем називається всякий білль, який на думку спікера палати общин містить тільки постанови, які стосуються всіх або одного яко- го-небудь з таких предметів, а саме:

встановлення, скасування, зниження, зміни або регулювання оподат­кування; призначення платежів з консолідованого фонду або з сум, відпу­щених парламентом на оплату публічного боргу або на яку-небудь іншу фінансову мету; зміни або скасування подібних призначень; відкриття кре­дитів, утворення запасного фонду; призначення, одержання, зберігання, ви­дачі або перевірки рахунків, які стосуються публічних фінансів; укладання, гарантії покриття позики; другорядних питань, зв'язаних з переліченими вище або з одним із них.

У цьому параграфі терміни «оподаткування», «публічні фінанси» і «позика» не означають відповідно оподаткування, публічних фінансів і по­зик, встановлюваних місцевою владою та організаціями для місцевих цілей.

3) До кожного фінансового білля, при відсиланні його до палати лор­ дів і при поданні його на схвалення його величності, додаватиметься свідоц­ тво за підписом спікера палати общин, яке засвідчує, що це є саме фінансо­ вий білль. Раніш ніж видати це свідоцтво, спікер, якщо можливо, радиться

37 2-51

577

з двома членами палати, яких комітет по обраннях указує на початку кожної сесії в списку голів комітетів.

Стаття 2. 1) Якщо публічний білль (який не є фінансовим біллем і не збільшує строку повноважень парламенту за межі 5 років) буде вотований палатою общин у трьох послідовних сесіях (однаково, тієї ж легіслатури чи іншої) і, відісланий до палати лордів щоразу за місяць, принаймні, до закін­чення сесії, буде цією палатою відкинутий у кожній з цих трьох сесій, то цей білль, як тільки він буде відкинутий в третій раз палатою лордів і якщо не буде іншого рішення палати общин, буде поданий його величності і, раз бу­де виявлене королівське схвалення, стане актом парламенту, не зважаючи на відсутність згоди палати лордів. Проте, для застосування цієї постанови

  1. роки має минути між днем другого читання згаданого білля в першій з за­ значених сесій палати общин і днем його ухвалення тією ж палатою в третій

  2. цих сесій.

  1. До всякого білля, який подається на виконання приписів цієї статті на схвалення його величності, має бути додане свідоцтво, видане й підписа­ не спікером палати общин, яке засвідчує, що приписів згаданої статті було належним чином додержано.

  2. Вважатиметься, що білль відкинуто палатою лордів, коли він не бу­ де прийнятий нею без поправок або ж тільки з тими поправками, які ухва­ люють обидві палати.

  3. Вважатиметься тим же біллем, що й попередній, посланий до пала­ ти лордів у попередню сесію, такий білль, який у момент відсилання до па­ лати лордів є тотожний із згаданим попереднім біллем або містить тільки зміни, необхідність яких, з огляду на час, який минув з дня відіслання білля, засвідчена спікером палати общин; або поправки, які, за свідоцтвом того ж спікера, внесені в попередній білль палатою лордів у попередню сесію. Всі поправки, які, за свідоцтвом спікера, були зроблені палатою лордів у третій сесії і ухвалені палатою общин, будуть включені в білль при його поданні на королівське схвалення, згідно з цією статтею.

Проте, палата общин може, якщо визнає за потрібне, в момент прохо­ дження такого білля в другій і третій сесії запропонувати додаткові поправ­ ки, не включаючи їх у білль. Запропоновані поправки мають бути розгляне­ ні палатою лордів, і якщо будуть нею ухвалені, то вважатимуться поправка-j ми, вотованими палатою лордів і ухваленими палатою общин. Але використання цього права палатою общин ні в чому не обмежує чинності цієї статті, якби білль був відкинутий палатою лордів. э

Стаття 4. 1) У всякому біллі, поданому його величності в силу попе-, редніх постанов цього акта, формула оголошення буде такою:

«Ясновельможною величністю короля, з поради і згоди общин, зібра­них у цьому парламенті, відповідно до постанов акта про парламент 1911р. і в силу цього акта, затверджується і оголошується таке».

2) Всяка зміна якого-небудь білля, необхідна для застосування цієї статті, не являє поправки до зазначеного білля.

Стаття 5. В цьому акті вислів «публічний білль» не стосується до біл­лів, які містять підтвердження тимчасової постанови.

Стаття 6. Цей акт ні в чому не скорочує і не обмежує існуючих прав та привілеїв палати общин.

Стаття 7. Максимальний строк повноважень парламенту буде 5 років, а не 7, як це визначено законом про семирічну легіслатуру 1715 р.

Стаття 8. Цей акт може цитуватися як акт про парламент 1911р.

Конституції буржуазних країн. К, 1936. С 4548.

Акт про народне представництво (1918 р.)

(Витяги)