Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хрестоматія ІДПЗК ред Гончаренка.doc
Скачиваний:
156
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
8.61 Mб
Скачать

§ 2. Середньовічна Франція Заповіт Філіппа II (1190 р.)

(Витяги)

...Наказуємо, щоб бальї1 наші вибрали для кожного превотажу2... по чотири розумні і сумлінні мужі, які користуються доброю славою. Нехай міські справи не ведуться без їх поради або, принаймні, без поради двох з них. Щодо Парижа, ми хочемо, щоб їх було там шестеро і всі хоробрі та сум­лінні...

Ми настановили балы в наших землях, названих власними іменами. Кожного місяця вони призначатимуть по одному дню... коли люди, які при-ходитимуть до них із скаргами, будуть негайно і справедливо задовольняти­ся ними. Там і ми будемо діставати собі задоволення і справедливість...

Крім того, ми волимо і наказуємо, щоб улюблена мати наша королева [Адель] і наш улюблений і вірний дядько Гільйом, архієпіскоп Реймський, призначали кожні чотири місяці в Парижі один день для вислухування скарг від підданих нашої держави і для справедливого вирішення їх на славу гос­пода і в інтересах держави.

Наказуємо ще, щоб у цей день до них приходили люди від кожного з наших міст і щоб тут же і наші бальї вели свої засідання і викладали прилюд­но справи нашої країни.

Коли хтось з наших бальї буде винний в якому-небудь злочині, крім убивства, грабежу, душогубства або зради, і буде викритий в цьому архієпіс-копом, королевою та іншими суддями, призначеними відати проступками наших бальї, ми волимо, щоб нам тричі на рік посилалися листи для інфор­мування нас про провини бальї, про характер злочину кожного, про одержа­ний ним хабар, а також і про ту людину, чиї гроші, подарунки або послуги примусили його пожертвувати правом наших людей і нашим власним.

Наші бальї посилатимуть нам такі самі звіти про наших прево.

Королева і архієпіскоп не будуть мати права відбирати посаду у бальї, хіба що він буде обвинувачений в убивстві, грабежі, душогубстві або зраді; так само в подібних випадках робитимуть щодо прево бальї. А нам з веління божого полишається, коли ми узнаємо істину, помститися так, щоб це було наукою для інших.

Королева і архієпіскоп також будуть складати нам тричі на рік звіт про стан справ у державі.

Коли звільниться єпіскопське або абатське місце, ми волимо, щоб ка­ноніки тієї церкви або монахи того монастиря, де відкрилась вакансія, при-

122

123

йшли до королеви і архієпіскопа, як прийшли б до нас, з проханням дати їм право вільних виборів, і ми волимо, щоб це право було дане їм безперешко­дно. При цьому ми радимо капітулам і монахам обирати такого пастиря, який був би угодний богові і добре служив би державі. Королева і архієпіс-коп зберігатимуть у себе прибутки з вакантного місця, доки прелата не висвя­тять і не благословлять. Після того вони повернуть йому їх незаперечно...

Коли хто-небудь захоче воювати з нашим сином, і йому невистачить його прибутків для ведення війни, хай тоді всі наші піддані допомагають йо­му своїм життям і майном і хай церкви дають йому тоді таку саму допомогу, яку звичайно дають і нам.

Крім того, ми забороняємо своїм прево і бальї арештовувати людину або її майно, коли вона подасть хороші поруки для ведення своєї справи при нашому дворі, крім випадків убивства, грабежу і зради.

Крім того ми волимо, щоб усі наші прибутки, збори і оброки доставля­лися в Париж у три строки: перші — в день св. Ремігія, другі — в день стрітення, треті — в день вшестя і передавалися б нашим вказаним городя­нам або віце-маршалові. Коли хтось з них помре, Гільйом Гарландський по- і винен призначити на його місце іншого.

Клерк наш Адам буде при одержанні прибутків з нашого майна і пови­нен вести їм реєстр. У кожного з них [тобто охоронців прибутків] буде ключ від усіх скринь, куди покладуть наше майно у храмі. І в храмі буде також один ключ. З цього майна нам посилатимуть те, чого ми зажадаємо в своїх листах...

1Бальї — вищий королівський чиновник.

2 Превотаж — певний округ, яким відав прево. Прево — агент короля на місцях. Прево повинні бу­ ли тепер підлягати бальї.

Хрестоматія з історії середніх віків / За ред. М. П. Граціанського і С. Д. Сказкіна. Т. II, К, 1952. С. 1819.