Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хрестоматія ІДПЗК ред Гончаренка.doc
Скачиваний:
156
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
8.61 Mб
Скачать

О гарантии прав

122. Конституция гарантирует каждому французу равенство, свобо­ ду, безопасность, собственность, платежи по государственным займам, свободное отправление религиозных обрядов, всеобщее образование, го­ сударственное обеспечение, неограниченную свободу печати, право пети­ ций, право объединения в народные общества, пользование всеми правами

человека.

123. Французская республика чтит чистосердечие, мужество, ста­ рость, сыновнюю преданность, несчастье. Она вручает охрану и соблюде­ ние конституции совокупности всех добродетелей.

124. Декларация прав и конституционный акт должны быть начертаны на таблицах в помещении законодательного корпуса и в прочих обществен­ ных местах.

Исполнительный совет — высший правительственный орган. Исполнительный совет должен был избираться трехстепенными выборами: первичные собра­ния избирали выборщиков, собрание выборщиков каждого департамента избирало одного кан­дидата; законодательный корпус выбирал членов Исполнительного совета по общему списку кандидатов, избранных всеми департаментами. 3 Национальный Конвент — учредительное собрание для пересмотра и издания Конституции.

Вопросы государства и права во французской буржуазной революции XVIII в. —М, 7940. С. 181192.

388

Декрет Конвенту

про повне і безоплатне скасування

всіх феодальних прав

(17 липня 1793 р.)

(Витяги)

1. Всі колишні сеньйоральні податі, оброки, пов'язані з феодальними правами, як постійні, так і випадкові, скасовуються безоплатно.

Хрестоматія з нової історії: Частина І. К, 1973. С 52.

Декрет проти спекулянтів (26 липня 1793 р.)

(Витяги)

  1. Спекуляція є кримінальним злочином.

  2. Оголошуються винними в спекуляції всі ті, хто перешкоджає обіго­ ві товарів і продуктів першої необхідності, хто закуповує і держить їх де-не­ будь потай, не пускаючи щоденно в одкритий продаж.

  3. Оголошуються також спекулянтами ті, хто псує або допускає псу­ вання продуктів і предметів першої необхідності.

  4. Предметами першої потреби є: хліб, м'ясо, вино, зерно, борошно, овочі, плоди, вершкове масло, оцет, сидр, горілка, вугілля, сало, дрова, олія, сода, мило, сіль, сушене, копчене, солоне або консервоване м'ясо і риба, мед, цукор, прядиво, папір, оброблена і проста шерсть, шкіра, залізо, сталь, мідь, драп, полотно і взагалі всі матерії, крім шовку, а так само і сировина, необхідна для їх вироблення.

  5. В тижневий строк з дня опублікування цього декрету всі особи, які мають будь-де в межах республіки будь-які товари або продукти, зазначені в попередній статті, повинні заявити про це муніципалітетові або секції про­ дуктів. Муніципалітет або секція перевіряє наявність складу, якість і кіль­ кість товарів, які там є, шляхом призначення особливого комісара, який діс­ тає відповідну до його обов'язків винагороду, встановлену в пленарному за­ сіданні муніципалітету або секції комуни.

  1. Особи, які не зробили вказаної заяви в тижневий строк з дня опуб­ лікування даного декрету, оголошуються спекулянтами і, як такі, караються смертю; їх майно конфіскується, а продукти і товари, що входять до його складу, пускаються в продаж, як це вказано в попередніх пунктах.

  2. Караються смертю також усі особи, викриті в подачі невірних відо­ мостей. Урядові особи й комісари, призначені для нагляду за продажем то-

389

варів, викриті у вчиненні зловживань при виконанні своїх обов'язків з ме­тою дати заступництво спекулянтам, також караються смертю.

Нова історія в документах і матеріалах / За ред. М. М. Лукіна і В. М. Даліна. Випуск І. —К, 1935. С 206207.