Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
християнство та іслам.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
68.1 Кб
Скачать

22. Що ви знаєте про виникнення і еволюції християнства?

Християнство виникло в 1-му столітті на території східної частини Римської імперії в Палестині. На рубежі нашої ери в Іудеї народився від Діви Марії давно вже передбачений біблійними пророками Месія-рятівник, Син Божий Ісус, який, здійснюючи численні чудеса, довів, що він посланий з неба на землю в ім’я порятунку роду людського. За виступи проти офіційного іудаїзму Ісус був розіп’ятий на хресті в Єрусалимі. Своєю мученицькою смертю він спокутував гріхи людські.

Три основні гілки християнства: католицизм, православ’я, протестантизм.

У центрі християнства знаходиться образ Боголюдини – Ісуса Христа. За словами Ісуса «Царство Боже всередині нас», тобто це внутрішній світ людини, який він сам у собі повинен відкрити і розвинути. Для люблячого немає нічого зовнішнього, весь світ всередині нього. Соціальна криза, що мав місце в малоазіатських провінціях Римської імперії, що почався в епоху античного світу сприяв швидкому поширенню християнства в цьому регіоні. Антагонізм як між рабами і вільними, римськими громадянами і поданими провінцій і так і між римської спадкової знаттю і збагатилися вершниками, а також відсутність загального ідеалу і загальноприйнятої моралі створювали неймовірний хаос в імперії. Християнство стало релігією, яку могли взяти всі верстви суспільства, всі народності. Християнство виникло на базі іудаїзму, вийшовши за рамки нього, навіть багато в чому суперечачи йому. Воно проголошує рівність усіх людей як грішників. Християни створюють Новий Завіт. У християнстві ідея кращого майбутнього злилася з ідеєю нового, перетвореного людини, людини яким повинен стати християнин за прикладом Ісуса Христа. Завдяки цій ідеї і Євангеліям в 18-19 століттях у Західній Європі з’являється ідеологія прогресу. Ісус стверджує рівність людей перед можливістю досягнення божественної висоти, нагадує про вторинність Законів, закликає до свободи, таким чином, нехтуючи обрядами, встановленими Мойсеєм.

Євангеліє є вчення про Христа, а не вчення Христа! У центрі християнства не вчення, а Особистість Христа. Один з догматів християнства – Трійця, згідно з яким Бог єдиний по своїй суті, але існує в якості трьох іпостасей: Бог-батько, Бог-син і Бог-Святий Дух-. Термін з’явився в кінці 2-ого століття, вчення про Трійцю розвинене в 3-му столітті і викликало гостру дискусію в християнській церкві. Догмат про Трійцю закріплений на 1-му (325 р.) і 2-м (382 р.) Вселенських соборах.

В 4-му столітті християнство стало державною релігією Римської імперії і поступово поширилося по всьому світу

23. Назвіть християнські джерела про походження Ісуса Христа

Новий Завіт, до якого входять чотири Євангелія (блага вість). Це чотири життєпису Ісуса Христа і чотири викладу його вчення. Вони врьіруют події, доповнюють один одного і створюють єдиний і цілісний художній образ Христа.

24. Назвіть ідейні джерела християнства

У країнах Середземномор’я був поширений культ єгипетських богів Ісиди і Осиріса. У Сирії був культ Адоніса і Астарти, в Малій Азії – Кібели і Аттіса, у Вавилоні – Таммуза і пр. У всіх цих культах велику роль грали страждання вмираючого бога і його воскресіння. Іранський культ Мітри вже в 1-му столітті до нашої ери був поширений на території римської середземноморської держави. При імператорі Авреліані досяг апогею сирійський культ Непереможного Сонця.

Християнству, щоб перемогти ці культи необхідно було багато чого запозичити у них. (Подібність з мітраїзмом: Різдво – 25 грудня – день зимового сонцестояння; хрест – символ сонця з променями, що розходяться; лев, бик і орел також символи Мітри, хрещення в купелі, таємна вечеря, святкування неділі, віра в безсмертя душі, загробне життя з раєм і пеклом, Страшний суд).