Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
християнство та іслам.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
68.1 Кб
Скачать

31. Іслам: особливості віровчення і культу

Іслам – виник на початку 7 століття на Аравійському півострові. Появі передували вчення ханифів – рання форма арабського монотеїзму. Послідовники ісламу – мусульмани. Засновник – Муххамед (Магомет) – глава першого мусульманського теократичної держави. У результаті арабських завоювань І. Поширився на Близькому і Середньому Сході, пізніше на Далекому Сході, Південно-Східної Азії, Африці. Головні принципи викладені в Корані – зборах проповідей, обрядових і юридичних установлень, заклинань, молитов, повчальних розповідей і притч, проізенсенних Муххамедом м Медіні і Мецці. Основний догмат – поклоніння єдиному богу – Аллаху і визнання Муххамеда посланником Алаха. Адам – єдиний першопредок всіх людей, всі люди брати. Ні відмінності між політичною та релігійною сферами, між світським і духовним світом.

Включає в себе 7 догматів: віра в Аллаха; віра в ангелів і демонів; віра у святість Корану; віра в пророків і післанництво Муххамеда; віра в рай і пекло; віра в божественне приречення; віра в безсмертя душі. Спирається на п’ять «стовпів віри»: сповідання віри (проголошення шахади «Немає Бога крім Аллаха і Муххамед – посланник його»; щоденний п’ятикратний намаз, що складається з 11 частин в строгому порядку з ритуальним обмиванням перед намазом; дотримання посту в місяць рамазан; закят – обов’язкова сплата податку в 1 / 40 частину річного доходу; хадж – паломництво до Мекки. Крім цього в культовій системі існує культ Кааби (мусульманського храму в Мецці у формі куба, що існував ще до ісламу), поклоніння святим місцям – Мазар. Значну роль відіграють свята : ураза-байрам, Курбан-байрам, Мірадж, Мавлют. Основні напрями ісламу – сунізм, шиїзм і харіджітізм.

Сунізм– поряд з Кораном визнає Сунну – мусульманське священний переказ, що складаються з хадисів. При вирішенні питання про вищу мусульманської влади (імама-халіфа) спирається на згоду всієї громади. Велика частина мусульман – суніти. Шаріат – звід норм моралі та права, культурним приписів для мусульманина, де всі вчинки діляться на п’ять категорій: виконання яких строго обов’язково; бажані; добровільні; небажані; суворо заборонені.

Шиїзм – не визнає сунністські халіфів, вважаючи законними приймачами Магомета лише династію 12 імамів – Алідів (Алі та його прямих нащадків від шлюбу з дочкою Магомета – Фатімою). в Державна релігія Ірану, Ємену, поширений в Південному Іраку, в низці країн Середньої Азії.

Харіджітізм – виступає за рівність всіх мусульман, незалежно від походження і кольору шкіри. Халіфом може бути будь-який послідовник ісламу, обраний громадою.

33. Іслам як основа релігійної та соціокультурної спільності народів

Іслам не створив церкви, він створив теократичну державу. Його вожді одночасно і політики і релігійні діячі та представники влади. Іслам став потужним чинником формування у стислі терміни такого феномену як «мусульманський світ» З невеликої групи семітських племен, нехай і мають спільний культ (Каабу), зросла етнокультурна спільність на великій території з потужною політичною структурою і високорозвиненою цивілізацією.

Іслам сьогодні – це одна з найбільш впливових світових релігій, яка посідає друге місце за чисельністю послідовників (понад 1 млрд.) Поширений на всіх континентах. У чому ж причина такої «популярності»? Вчені виявляють 7 причин: 1) молодість ісламу (не вичерпав своїх можливостей); 2) життєвість і гнучкість релігії (вистояв, незважаючи на тривалу колонізацію східних країн, відсутня централізована організація духовенства, що дає оперативність під час вирішення проблем); 3) тотальність ісламу ( охоплення релігією всіх сфер життєдіяльності. Не тільки віра, але й економічний і соціальний устрій, управління, сім’я, побут, тобто спосіб життя), 4) простота і доступність (догми менш складні, ніж в інших релігіях), 5) фанатизм, войовничий характер (допомагає східним народам боротися проти колоніалізму); 6) ідея «завершення пророцтва» (Магомет був останнім посланцем Бога на землі і приніс остаточну істину); 7) аутенічность особистості мусульманина (мусульмани всіх країн однакові).

Іслам: специфіка віровчення і культу.

Іслам є самої пізньої за часом виникнення світовою релігією. Вона з'явилася в 7 столітті.

Згідно мусульманської традиції, основоположником ісламу був пророк Мухаммед, який протягом 23 років отримував від Бога «одкровення», які були були викладені у священній книзі мусульман - Корані. Коран включає в себе притчі, молитви, проповіді з якими виступав Мухаммед. Він складається з 114 глав. Мусульмани сприймають його як безпосередню мова Аллаха.

Основна релігійна концепція ісламу - «єдність». В основі її лежить віра в єдиного Бога. Друга концепція - «пророцтво».

В основі мусульманського віровчення лежать п'ять «стовпів віри»:

- Визнання єдиного Бога - Аллаха і Мухаммеда, Його посланника;

- Обов'язкова молитва;

- Пост;

- Податок на користь бідним - благодійність;

-Паломництво в священне місто - Мекку;

- До них ще додається вказівку про священну війну за віру.

Послідовниками ісламу можуть стати тільки ті, хто, серцем сприймає існування Аллаха.

В ісламі немає уявлень про майбутнє, новому, як кращому. Все найкраще - в минулому.

Для мусульман характерна і глибока віра в магічну силу слова. Читання Корану, молитов, будь-які звернення, вимовлені на арабській мові, мають особливий, містичний зміст.

Віровчення і догматика ісламу відрізняються простотою і доступністю, складна, розвинена обрядовість відсутня. В ісламській релігійній системі понад усе стоять ритуал, дисципліна.