Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
християнство та іслам.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
68.1 Кб
Скачать

28. Католицизм: особливості віровчення і культу

Католицизм – найчисленніше напрямок в християнстві (від 580 до 800 млн.пріверженцев). Особливо багато католиків в Італії, Іспанії, Португалії, Франції, Австрії, Польщі, Угорщині, країнах Латинської Америки, в США. Витоки К. в невеликій римської християнській громаді, першим єпископом якої, за переказами, був апостол Петро. Процес відокремлення К. почався в 3-5 столітті, коли поглиблювалися економічні, політичні, культурні відмінності між західною і східними частинами Римської імперії. Початок поділу було покладено суперництвом між римськими папами і константинопольськими патріархами за верховенство в християнському світі. Близько 867 р. відбувся розрив між папою Миколою 1 і константинопольським патріархом Фотієм. На 8 Вселенському соборі розкол прийняв незворотній характер після полеміки між папою Левом 4 і константинопольським патріархом Михайлом Келуаріем (1054 р.) і був завершений, коли хрестоносці захопили Константинополь.

Основою католицького віровчення як і християнства в цілому прийнято Священне писання і Священний переказ, проте католицька церква вважає Священним переказом ухвали не тільки семи перших Вселенських соборів, але і всіх подальших соборів, а крім того папські послання і постанови. Організація католицької церкви відрізняється суворою централізацією. Римський папа – глава. Вибирається довічно конклавом кардиналів. Він визначає доктрини з питань віри і моралі. Його влада вища за владу Вселенських соборів.

Католицтво стверджує, що Святий Дух походить від Бога-Отця, так і від Бога-Сина. Основа порятунку – віра і добрі справи. Церква має скарбницю «сверхдолжних» справ – «запасом» добрих справ, створених Ісусом Христом, Богоматір’ю, святими, благочестивими християнами. Церква має право розпоряджатися цією скарбницею, приділяти з неї частину тому, хто цього потребує. Тобто – відпустити гріхи, дарувати прощення тим, що каються (звідси вчення про індульгенції – відпущення гріхів за гроші або інші заслуги перед церквою). Папа має право скорочувати термін перебування душі в чистилищі.

Догмат про чистилище (місцем між раєм і пеклом) є лише у католицизмі. Душі грішників горять там в очищающем вогні, а потім отримують доступ до раю.

Догмат про непогрішимість папи (прийнятий на першому Ватиканському соборі в 1870 р.) (тобто вустами тата говорить сам Бог), про непорочне зачаття Діви Марії (1854 р.)

Культова частина католицизму також виражена в наявності обрядової частини. Католицизм також визнає сім таїнств, але трохи відрізняється розуміння цих таїнств: причащання виробляється прісним хлібом (у православних – квасним); при хрещенні кроплять водою, а не занурюють у купіль; миропомазання (конфірмація) проводиться у віці 7-8 років, а не в дитинстві (при цьому підліток отримує собі ще одне ім’я і образ святого, вчинків якого він має намір слідувати); в православ’ї обітницю безшлюбності приймає лише чорне духовенство (чернецтво), у католиків же безшлюбність (целібат) обов’язкова для всього духівництва.

Велика увага приділяється оздобленню священнослужителів (священик – чорна сутана, єпископ – фіолетова, кардинал – пурпурна, тато – біла сутана. Папа одягає митру і тіару як знак вищої земної влади, а також палій – стрічку з нашитими на ній хрестами з чорного сукна).

Важливими елементами культу є католицькі свята і пости. Різдвяний піст – Адвент. Різдво – найбільш урочисте свято (три богослужіння: опівночі, на зорі й удень, що символізує народження Христа в лоні батька, у череві Богоматері й у душі віруючого). Богоявлення – свято трьох царів – у пам’ять про явище Ісуса язичникам і поклонінні йому трьох царів. Свято Серця Ісуса – символу надії на спасіння. Свято Серця Марії – символу особливої любові до Ісуса і порятунку, свято Непорочного Зачаття Діви Марії (8 грудня). Один з головних свят – Вознесіння Богоматері (15 серпня). Свято Поминання покійних (2 листопада).

За межі Європи католицизм поширився у вигляді місій до нехристиянам.

Резиденція Папи – Ватикан (площа 44 га) має свій герб, прапор, гімн, гвардію, підтримує дипломатичні відносини з більш ніж 100 державами світу.