Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хрестоматія ІДПЗК ред Гончаренка.doc
Скачиваний:
156
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
8.61 Mб
Скачать

Декрет Національного Конвенту про ліквідацію у Франції королівської влади

(2122 вересня 1792 р.)

Національний Конвент одноголосно декретує, що королівська влада у Франції ліквідується.

Хрестоматія з нової історії: Частина І. К., 1973. С 48.

Протокол Конвенту про страту Людовіка XVI

(Витяги)

Питання ставиться на голосування в такому формулюванні: «Якої ка­ри має зазнати Людовік, колишній король французів?».

Голова Верньо'...із 745 членів, що входять до складу Конвенту, один помер, 6 хворих, 2 відсутні з невідомих причин, і їх поведінка засуджена в протоколі засідання, 11 відсутні через те, що виконують доручення, 4 відмо­вились брати участь в голосуванні; на підставі цього кількість голосів зво­диться до 721. Більшість становить 361. Один член голосував за смертну ка­ру з переданням народові права пом'якшити кару; 23 голосувало за смертну кару з вимогою обговорити питання про те, чи буде вирок виконано негай­но, чи з відстрочкою; 8 голосів — за смертну кару з вимогою відкласти її аж до повного вигнання роду Бурбонів; два голоси — за тюремне ув'язнення; два голоси — за смертну кару с вимогою відкласти її до укладення миру; 319 членів голосували за тюремне ув'язнення аж до закінчення війни і за* вигнання негайно після укладення миру; 366 членів голосували за смертну кару.

Від імені Національного Конвенту я заявляю, що він визнає Людовіка Капета засудженим до страти.

'Жирондист.

Хрестоматія з нової історії: Частина І. К., 1973. С 48.

Декрет про свободу хлібної торгівлі (8 грудня 1792 р.)

(Витяги)

1. Вивіз за межі республіки будь-якого сорту зерна, борошна і сухих овочів суворо забороняється під страхом смерті і конфіскації зерна.

4. Найповнішої свободи потрібно додержувати в галузі торгівлі зер­ном, борошном і сухими овочами по всій території республіки; колишні за­кони, які встановлюють вільний обіг зерна всередині республіки, зберіга­ють свою силу.

Нова історія в документах і матеріалах / За ред. М. М. Лукіна і В. М. Даліна. Випуск 1. К, 1935. — С 175.

Декрет Конвенту про повноваження

народних представників при арміях

(9 квітня 1793 р.)

  1. При кожній з армій республіки повинні постійно перебувати по три народних представники; щомісячно один з них змінюватиметься.

  2. Вони повинні найдіяльнішим способом наглядати за дією агентів Ви­ конавчої ради, за поведінкою генералів, офіцерів і солдатів армії; вони що­ денно повинні вимагати звіту про стан складів, про всякого роду поставки продовольства і військового постачання; вони піддають найсуворішому конт­ ролеві дії і роботу всіх постачальників та підприємців при арміях республіки.

  3. Вони вживають всіх потрібних, на їхню думку, заходів для приско­ рення реорганізації армії і включення до її складу волонтерів та рекрутів; для досягнення цієї мети вони діють у згоді з генералами, командирами ди­ візій та іншими особами, підпорядкованими Виконавчій раді.

Нова історія в документах і матеріалах /Заред. М. М. Лукіна і В. М. Даліна. Випуск!. —К, 1935. С 188.

376

377