Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Хрестоматія ІДПЗК ред Гончаренка.doc
Скачиваний:
156
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
8.61 Mб
Скачать

Декрет Конвенту

про реквізицію сільськогосподарських робітників (ЗО травня 1794 р.)

(Витяги)

... Всі громадяни і громадянки, звичайно зайняті роботою по збиранню врожаю, як ті, що живуть на селі, так і ті, що оселилися в місті, реквізуються для збирання майбутнього врожаю.

  1. Заробітна плата громадян, зайнятих цією роботою, фіксується вста­ новленою владою.

  2. Всяка відмова підкоритися реквізиції, встановленій статтею 1, всяка коаліція, яка має на меті кинути ці роботи, припинити їх або вимагати сва­ вільно встановлених цін, переслідуються і караються як злочини контррево­ люційного характеру.

Нова історія в документах і матеріалах /Заред. М. М. Лукіна і В. М. Даліна. Випуск І. —К., 1935. С 216.

Декрет Конвенту про реорганізацію Революційного трибуналу (10 червня 1794 р.)

(Витяги)

... Революційний трибунал1 засновується для покарання ворогів народу.

  1. Ворогами народу є ті, хто заміряється силою або хитрощами на гро­ мадську свободу.

  2. Оголошуються також ворогами народу: особи, які закликають до відновлення королівської влади, заміряються принизити або розпустити На­ ціональний конвент і революційний республіканський уряд, центром якого він є; ті, хто зраджує республіку, командуючи фортецями й арміями або за­ ймаючи будь-яку іншу військову посаду, а також ті, хто підтримує зносини з ворогами республіки і працює над тим, щоб викликати недостачу в поста­ чанні та обслуговуванні армії; ті, хто намагається утруднити приставку про­ довольства в Париж або викликати голод у республіці; ті, хто сприяє замис-

396

397

лам ворогів Франції тим, що допомагає переховуванню і безкарності змов­ників і аристократії або переслідує та ширить наклепи на патріотів, або завдає шкоди народним представникам, або перекручує революційні прин­ципи, закони і заходи уряду шляхом брехливих і віроломних вчинків; ті, хто обдурює народ або народних представників, сподіваючись примусити їх до вчинків, які суперечать інтересам свободи; ті, хто намагається викликати в народі розпач, для того, щоб допомогти замислам тиранів, які об'єдналися проти республіки; ті, хто поширює брехливі відомості з метою викликати в народі розбрат або ворожнечу; ті, хто намагається ввести народ в обман і за­важає його освіті; хто псує звичаї і розбещує громадську свідомість, хто охолоджує енергію і чистоту революційних і республіканських принципів або загаює їх розвиток своїми контрреволюційними або непристойними статтями або будь-якими іншими хитрощами. Ворогами народу є також не­сумлінні постачальники, які утруднюють рятування республіки, і всі марно­тратники суспільного добра, крім тих, які вже включені в розпорядження за­кону 7 фримера; ті, хто, займаючи громадські посади, зловживають своїми повноваженнями і служать ворогам революції, утискуючи патріотів та при­гноблюючи народ. Нарешті, ворогами народу є всі ті, хто визначений в по­передніх законах, які говорять про покарання змовників і контрреволюціо­нерів, і хто будь-якими засобами і під яким би то ні було приводом завдає шкоди свободі, єдності, безпеці республіки або працює над тим, щоб пере­шкодити її зміцненню.

  1. Карою за злочини, які підлягають віданню Революційного трибуна­ лу, — є смерть.

  2. Доказом, необхідним для ухвалення вироків над ворогами народу, є всякий речовий або моральний доказ в словесній або писаній формі, який може служити достатньою підставою для всякого справедливого, розумно­ го громадянина; єдиним керівництвом для ухвалення вироку повинна бути совість присяжних, пройнятих любов'ю до батьківщини; їх метою є торжест­ во республіки і загибель її ворогів; формами судівництва є ті прості спосо­ би, які підказуються присяжним їх здоровим розумом для виявлення істини за встановленими законом правилами.

16. Як оборонців для оклеветаних патріотів закон дає присяжних-па-тріотів; а змовникам закон не дає ніяких оборонців.

Надзвичайний Карний Трибунал, реорганізований в Революційний трибунал, був створений 10 березня 1793 р.

Нова історія в документах і матеріалах /За ред. М. М. Лукіна і В. М. Даліна. Випуск І. К, 1935. С 189190.

Конституція Французької Республіки (13 грудня 1799 р.)

(Витяги)