Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ МАГИСТР 2011 ВСЕ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
2.02 Mб
Скачать
  1. Міжнародні спільні підприємства, їх сутність, механізм функціонування, стан та перспективи розвитку в Україні.

СП-міжнар господ орг, які ведуть сп виробничу, збутову, посередн та іншу діяльність за участю 1 або кількох укра підприємств чи прив осіб і одної або кількох іноз фірм та характеризуються наявністю спільного майна, спільним управл та спільним розподілом прибутку і ризику.

Сьогодні процес заснування СП базується на чинному законод Укр, а саме у Господ кодексі Укр, ЗУ «Про режим іноз інвестув», ЗУ «Про ЗЕД».

СП можуть бути утворені виключно у формі корпорат підприємства, оскільки його створення передбачає наявність не менше 2 учасників (нац та іноземного).

ЗУ «Про господ товариства» передбачає можливість створення укр-іноземних СП у п’яти правових формах: АТ, ТОВ, тов з додатковою відповідальністю, повне тов, командитне тов.

Цілі створення СП на території Укр.:

- орієнтація виробництва на підвищення якості життя, культури споживання, освоєння нових типів споживчих товарів (вивільнення від нераціонального імпорту)

- забезпечення науково-технічного прогресу, технологічного оновлення виробництва, розвиток ресурсозберігаючих, наукомістких та екологічно чистих технологій.

На території України СП може бути створене:

А) шляхом його заснування;

Б) у результаті придбання іноземним інвестором частки участі (паю акцій) у діючому підприємстві без іноземної інвестиції;

В) в результаті придбання юридичною чи фізичною особою України частки участі у підприємстві із 100%-вою іноземною інвестицією.

Найбільше СП створено з РФ, наприклад, укр.-рос СП "Хімтех інжиніринг", СП «ЛАКМА» - виготовлення полімерів; укр.-рос СП "Чайковський текстиль-Україна" та багато ін. Серед відомих СП: “Укртатнафта”, “РУНО”, “Audi Hungaria Motor Kft”, “Kraft Foods Ukraine”, “Рено-ЛАЗ” Україно-іспанське підприємство «Інтерсплав»- алюмінієві сплави; «АвтоЗАЗДеу», поєднання українського і корейського капіталів; укр-німецьке СП ТзОВ "ПОЛІ ПАК" працює на ринку пакувальних матеріалів; АГРОТЕХ СП укр-німецьке ТОВ; Укр.-італійське СП "Укрграніт" – сфера - обробка камня; СП функціонують у таких галузях, як внутр торгівля (22,4%), харчова пром (14,5%), машинобуд і металообробка (12,8%), чорна і кольорова металургія (5,0%), зовн торгівля (4,4%), транспорт і зв'язок (4,1%), легка пром (4,0%), хімічна пром (3,9%), будівництво (3,7%).

Створення СП в Укр на сьогодні є акт та позит, оскільки СП дають значні інвестиції та нові технології управл, стимулюють процес виробн в Укра конкурентоспром. продукції, полегшують її вихід на міжнар ринки.

3.3. Міжнародний інвестиційний ринок

  1. Міжнародний інвестиційний ринок, його суть, структура, особливості розвитку.

Інвестиційний ринок- ринок, що регулює сукупність економічних відносин, які виникають між продавцем та покупцем інвестиційних ресурсів. Відповідно до цього визначення, міжнародний інвестиційний ринок — це регулятор сукупності економічних відносин, що виникають між продавцем інвестиційних ресурсів та їх покупцем, які є резидентами різних країн.

Структура:

Міжнар інвест ринок:

1)ринок об’єктів реального інвестування:

- Ринок прямих капіталовкладень:

  • Нове будівництво

  • Розширення

  • Реконструкція

  • Технічне переозброєння

- Ринок об’єктів, що приватизуються

- Ринок нерухомості

- Ринок інших об’єктів реального інвестування

2)Ринок інструментів фінанси інвестування

- Фондовий ринок:

  • Ринок облігації (іноземних, єврооблігацій)

  • Ринок акціонерного капіталу (біржовий, євроакції)

- Грошовий ринок

Фін криза, що розпочалась у розвинених країнах у другій половині 2007 р. і наразі охопила весь світ, швидко розповсюдившись до країн, що розвиваються, і країн з перехідною економікою, не спричинила істотного впливу на обсяг притоків ПІІ у 2007 р., проте 2008 р. її наслідки у сфері прямого інвестування стали сповна відчутними і призвели до скорочення річних притоків ПІІ на 21 %, що відповідає обсягу 2006 р.

Загальносвітовою тенденцією міжнар інвестування у цілому є суттєве збільшення валових потоків капіталу і випереджаюче зростання ПІІ у порівнянні із зростанням світового виробництва і міжнародної торгівлі.

Аналіз галузевої спрямованості прямого іноземного інвестування показує, що майже дві третини (62,2 %) світового сумарного обсягу ввезених ПІІ припадає на послуги (зміщення до сегментів діяльності з більш високою складовою знань і з високою доданою вартістю, посилюється розрив між реальним і фінансовим секторами економіки країн)

Для сучасного МІР характерні: постійна диференціація, диверсифікація окремих сегментів, переважно глобальних характер функціонування. Вивіз капіталу – найбільш характерна риса міжнародних економічних процесів, коли темпи його зростання почали перевищувати темпи зростання МТ. В сучасних умовах збільшується кількість країн, що беруть участь в іноземних інвестиціях. До цього процесу підключаються країни Південно-Східної Азії, Центральної і Східної Європи, хоча частка останніх в русі іноземних інвестицій залишається невеликою.