Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ МАГИСТР 2011 ВСЕ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
2.02 Mб
Скачать
  1. Офіційна допомога розвитку: суть, основні донори, реципієнти технічної допомоги та ефективність її використання в Україні.

Поряд з прямими і портфельними інвестиціями важливою складовою міжнародної інвестиційної взаємодії є державна іноземна допомога. Іноз. допомога, за визначенням, не має комерційного характеру і надається на пільгових умовах. Її формують гранти, займи і техн допомога, що мають як двох-, так і багатостор. основу.

Взагалі, механізм офіційної міжнародної допомоги розвиткові (ОМДР) активно діє з початку 40-х років XX ст. Як показує світовий досвід, цей механізм у цілому сприяє макроек. стабілізації економіки і сталому зростанню виробництва в тих країнах, які прямують до ефективної ринкової економіки. Для найменш розвинутих країн фінансова допомога виявилася одним з головних джерел їхніх фінансових ресурсів

У країн-донорів (як правило, промислово розвинених) превалюють політичні і стратегічні пріоритети при наданні допомоги тій чи іншій країні. Однак, як показує практика, майже у всіх випадках має місце економічне обгрунтування грантів, позик, технічної допомоги. Типовим прикладом, зокрема, є «прив’язка» іноземної допомоги до експорту країни-донора. Очевидною також є тенденція подорожчання іноземної допомоги, превалювання займів над грантами тощо.

Мотивація країн-реципієнтів (майже виключно країни, що розвиваються та країни з перехідними економіками) витікає із необхідності залучення ними додатк. ресурсів для власного ек розвитку за умов недостатності внутрішніх накопичень для валюти та інвестування.

До офіційних іноземних донорів належать МФО, уряди окремих країн та їх об'єднання, уповноважені урядові організації.

Суб'єктами міжнародної допомоги в країні-реципієнті є: уряди; уповноважені урядом органи виконавчої влади; центральний і експортно-імпортний банки; юридичні особи.

Офіційна міжнародна допомога розвиткові здійснюється шляхом використання таких інструментів:

• кредитів на реалізацію проектів розвитку економіки країни;

• експортних кредитів;

• грантів на підтримку реформаторських дій уряду країни-ре-ципієнта;

• позакредитних інструментів офіційної міжнародної допомоги.

Види офіційної міжнародної допомоги розвиткові:

а) двостороння: на неї припадає близько 70 % її загального обсягу. Суб'єкти - уряди окремих країн або уповноважені ними урядові організації, на які покладено регулювання відносин офіційного зовнішнього фіналсування країни. Надання допомоги супроводжується визначенням з боку уряду країни-донора низки умов щодо розподілу і використання наданих коштів. Як правило, ці умови мають на меті здійснення певних економічних перетворень у країні-реципієнті.

Б) Багатостор. ОМДР: країни-реципієнти отримують багатосторонню допомогу розвиткові від МФО. Система МФО була сформована урядами країн-членів з метою узгодження націон стратегій ек розвитку з напрямом глобального економічного та соціального руху.

В) колективна -надається об'єднаннями урядів окремих країн, тобто колективними донорами. Група країн-донорів своїми внесками утворює спільний фонд для надання допомоги та органи управління цим фондом. Використання таких фондів підкоряється передусім власним інтересам країн-членів. При цьому країни-реципієнти не є членами керівних органів таких фондів і не здійснюють внесків у формування рес фондів.

В УКР: Основний колективний донор України — ЄС. У межах ЄС розроблено велику програму допомоги країнам колишнього соціалістичного табору, яка фінансується внесками західноєвропейських країн-членів. Головними багатосторонніми міжнар донорами України є МВФ, СВ банк та ЄБРР.

СВ БАНК: 2007 р - нова Стратегія партнерства з Укр на період 2008– 2011 р: пріоритети діяльності Групи Св банку в Укр, включаючи кредитування та гарантування інвестицій, надання аналіт, консультац послуг і технічної допомоги.+Надання позик на суму від 2 до 6 млрд дол. протягом 4 ро та подальше їхнє гарантування БАГІ

Приклади взаємодії України та деяких орг.: