Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ МАГИСТР 2011 ВСЕ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
2.02 Mб
Скачать
  1. Економічна сутність кейнсіанства та його значення для сучасної економічної науки.

Кейнсіанство — у ек теорії 20 століття — одна з макроек шкіл, закладених Кейнсом. Започаткована працею «Загальна теорія зайнятості, відсотків і грошей».

Теорію Кейнса можна назвати "кризовою", оскільки, він розглядає економіку в стані депресії. По його теорії, держава повинна активно втручатися в економіку унаслідок відсутності у вільного ринку механізмів, які по-справжньому забезпечували б вихід економіки з кризи.

Кейнс вважав, що держава повинна впливати на ринок в цілях збільшення попиту, оскільки причина капіталістичних криз - перевиробництво товарів.

Він пропонував декілька інструментів. Це гнучка кредитно-грошова політика, стабільна бюджетно-фінансова політика і ін.

Гнучка кредитно-грошова політика дозволяє переступити через один з серйозних бар'єрів - нееластичність заробітної плати. Це досягається шляхом зміни кількості грошей в обігу. При збільшенні грошової маси реальна зарплата зменшиться, що стимулюватиме інвестиційний попит і зростання зайнятості. За допомогою бюджетно-фінансової політики, Кейнс рекомендував державі збільшити податкові ставки і за рахунок цих засобів фінансувати нерентабельні підприємства. Це не тільки зменшить безробіття, але і зніме соціальну напруженість.

Головними рисами кейнсіанської моделі регулювання є:

· частка нац доходу висока і перерозподіляється через держбюджет;

·створюється обширна зона державного підприємництва на основі утворення держ і змішаних підприємств;

·широко використовуються бюджетно-фінансові і кредитно-фінансові регулятори для стабілізації ек кон'юнктури, згладжування циклічних коливань, підтримки високих темпів зростання і високого рівня зайнятості.

Особливості методології кейнсіанства:

1) це визначання нового предмета дослідження — макроекономіки, вивчення її як цілісної ек системи, що підпорядкована власним законам функціонування і розвитку. Не заперечуючи мікроекономічний аналіз Маршалла, коли в центрі уваги знаходилась поведінка індивіда, економічного суб'єкта, споживача або підприємця, Кейнс зазначав його обмеженість. Предметом дослідження ученого вперше стала макроекономічна система в цілому, з властивими їй функціональними залежностями та економічними закономірностями, а не механічна сума мікроодиниць, згідно з поглядами неокласиків.

2)Кейнс розробив основи нового методу дослідження — макроекономічного, який передбачав вивчення законів макросистеми як органічної цілісності. Він започаткував макроек теорію, що стала самостійним напрямом ек теорії.

3) методологічним нововведенням є також розробка і введення в науковий вжиток нового категоріального апарату макроекономічного аналізу, який базувався на сукупних величинах (нац. дохід, ефективний та недостатній попит, споживання, заощадження та інвестиції в масштабі економіки, рівень загальної зайнятості, повна зайнятість, вимушене безробіття, перевага ліквідності, мультиплікатор)

4)Розроблення нових методологічних засад макроек аналізу ринку.

5) Кейнс зробив значний внесок у подальший розвиток економічних методів теоретичного дослідження - піднесення причинно-наслідкового методу на якісно новий рівень макроек аналізу.

6) реалізація передусім практичної, прагматичної функції економічної теорії, тобто безпосереднє підпорядкування теоретичного аналізу виробленню ефективної ек політики. Кейнсом було здійснено теорет. обґрунтування необхідності регулювальних функцій держави для досягнення макроек рівноваги та повної зайнятості.