Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ МАГИСТР 2011 ВСЕ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
2.02 Mб
Скачать
  1. Фінансова звітність зарубіжних фірм, її склад та зміст.

Фінансова звітність — це система взаємозв’язаних узагальнюючих показників, що відображають фінансовий стан підприємства, установи та результати діяльності за звітний період. Фінансову звітність ще називають бухгалтерською звітністю.

Склад фін звітності:

  • Баланс - Інформація про фінансовий стан підприємства на певну дату у грошовому вимірі. Кожна стаття балансу відповідає певному рахунку. Активи=Зобов’язання+ВК. В країнах континентальної си-ми обліку і Укр. Актив балансу будується за ознаками зростаючої ліквідності (від Довго строк активів до ГК). Пасив балансу – за ознакою зменшення часу повернення боргу (від ВК до коротко строк зобов’язань). В англо-американській си-мі баланс будується навпаки.

  • звіт про прибутки і збитки - Інформація про доходи, витрати та фінансові результати діяльності підприємства за звітний період. Цей звіт може бути одноступеневий, що має два розділи – Всі доходи і Всі витрати; та багатоступеневий – показує послідовний процес формування кінцевого результату.

  • звіт про зміну у ВК - Інформація про зміни у власному капіталі звітного періоду, надають переважно Акціонер товариства. Звіт має вигляд табл., в якій узгодж сальдо кожного компонента ВК на поч. і кін періоду. Звіт= ВК поч.+Інвестиції власника+Чистий Пр-Вилучення власника=ВКкін

  • звіт про рух грош коштів - про надходження грошових коштів у результаті операційної, інвестиційної та фінансової діяльності впродовж звітного періоду. Рух грош коштів відображу по 3ох видах діял-сті – поточна, фінансова, інвестиційна. В заруб країнах складається шляхом корегування звіту про прибутки і збитки. Існують два методи коригування – прямий і непрямий.

  • Виклад облікової політики та пояснювальні таблиці - Повне розкриття інформації про діяльність підприємства та обрані ним методи обліку.

Річний звіт супроводжується пояснювальною запискою до фінансового звіту.

У більшості країн світу застосовують типові форми фінансової звітності, які розробляють і затверджують у національному масштабі (країни континентальної си-ми обліку).

Проте в деяких країнах типові форми фінансової звітності в національному масштабі не розробляють і не затверджують – англо-американська си-ма обліку (США, Великобританія, Канада та ін.). Компанії (фірми) самостійно обирають форму подання звітів (більш чи менш докладну) відповідно до національних вимог щодо їх змісту та принципів формування.

У більшості країн фінансову звітність складають і подають для зовнішніх користувачів з річним інтервалом, тобто після закінчення календарного (або так званого фінансового) року. Але для внутрішніх потреб її складають здебільшого з коротким інтервалом (щомісяця або щокварталу). Підприємства України складають і подають квартальну та річну звітність.

Вимоги до звітності: зрозумілість, доречність, достовірність, зіставність.

Насамперед інформація фінансової звітності повинна ґрунтуватися на даних синтетичного й аналітичного обліку. повинні бути відображені всі господарські операції, що мали місце на підприємстві за звітний період.

Важливою вимогою й умовою достовірності інформації, що подається у звітності, є інвентаризація. Саме за допомогою інвентаризації контролюють та уточнюють наявність і вартість активів і пасивів підприємства.

Звітність повинна забезпечувати порівнянність показників поточного звітного періоду з аналогічними показниками минулих періодів.

Фінансова звітність підприємства переважно підлягає аудитуванню, тобто перевірці й підтвердженню незалежною аудиторською фірмою. Фінансову звітність за рік оприлюднюють тільки за наявності аудиторського висновку.