Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ МАГИСТР 2011 ВСЕ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
2.02 Mб
Скачать
  1. Особливості становлення валютної системи України.

Валютна система(ВС) - це організаційно-правова форма реалізації валютних відносин у межах певного економічного простору. Розвиток валютної системи в України можна умовно поділити на три етапи:1) Формування національної грошової системи. Уже законом України " Про банки і банківську діяльність", ухваленому в 1991 р., були сформовані деякі правові норми щодо організації валютного регулювання і контролю в Україні – ліцензування НБУ комерційних банків на здійснення операцій в інозем валюті, створ і зберігати золотовалют резерв, право НБУ представляти інтереси Укр у міжнар відносинах з ін країнамиПроте вал си-ма довгий час керувалась законодавством СРСР та радянськими традиціями. У 1992р рубль став інозем вал. В Укр ввели укр карбованець.2)1994-1996рр Головною ознакою цього етапу було повернення до ринкових методів організації валютних відносин: прискорення лібералізації валютного ринку, відновлення роботи УМВБ та визначення офіційного валютного курсу карбованця на підставі результатів торгів на УМВБ, ліквідація множинності валютних курсів.3) Цей етап розпочався після випуску в обіг постійної національної валюти гривні у 1996р. Основними заходами і результатами цього етапу були: *остаточний перехід на режим плаваючого валютного курсу гривні; *введення вільного розпорядження резидентами всією сумою валютних надходжень; *припинення операцій на УкрМіжбанкВалБіржі та інших валютних біржах; *подальша лібералізація доступу до валютного ринку юридичних і фізичних осіб-резидентів до рівня, адекватного вільній конвертованості національної валюти за поточними операціями; *визнання вільної конвертованості грн за МВФ.

Структура Нац вал системи:

1)назва, купюрність та характер емісії нац вал- в Укр гривня;2)ступінь конвертованості нац вал-грн є частково вільно конвертованою; 3)режим курсу нац вал-; 4)режим використання іноз вал на нац території-обмеження щодо розрахунку за іноз.вал.; 5)режим формування і використання державних золотовалютних резервів-встанов фіксованого курсу до інозем вал чи у формі використ вал запасів для рівноваги на нац вал ринку, як в Укр.; 6)режим валютних обмежень-при нестабіл нац.вал. в країні можуть вводитися заборони на деякі операції з інвалютою; 7)регламентація внутрішнього валютного ринку і ринку дорогоцінних металів; 8)регламентація міжнародних розрахунків та міжнародних кредитних відносин; 9)визначення національних органів, на які покладається проведення валютної політики, їхніх прав та обов'язків у цій сфері –в Укр –Кабмін, НБ, Держ податкова адміністрація, Держ митний комітет.

  1. Європейська валютна система.

Валютна система – це сукупність форм грошових розрахунків і фінансово-кредитних інструментів організації валютних відносин. Буває: національна, міжнародна, світова.

Світова вал система пройшла свою еволюцію: паризька (1867), генуезька (1922), бреттон-вудська (1944), ямайська (1976-1978), підсис-ма ямайської - європейська (1979).

Основна мета створення європ вал системи – сприяння забезпечення загальної європейської економічної і валютної інтеграції.

Європ вал система – це сучасна світова (регіональна) вал система, підсистема Ямайської. Це сукупність економічних відносин, яка пов’язана з функціонуванням валюти в межах економічної інтеграції.

Причини створення: підвищення валютної стабільності всередині Європ співтов, створення зони європ стабільності з власною валютою на противагу Ямайській вал системі, яка була основана на доларовому стандарті, забезпечення ефекту міжнар ек і вал відносин, захист «Загального ринку» від експансії долара, стати головним елементом стратегії росту в умовах стабільності.

Історія:

1.01.1958 – створення європ співтов на основі підписання римської угоди у березні 1957.

5.12.1978 – європейською радою було прийнято рішення про створення європ вал системи.

13.03.1979 – створення європ вал системи. Механізм обмінних курсів № 1 (введення ЕКЮ – грошова од кошикового типу, курси прирівнювалися до екю).

1990 – опубліковано звіт Делора з пропозицією щодо реалізації ідеї створення Європ вал та ек союзу у три етапи:

1 еатап – підписання Маастрихтської угоди. 2 етап – Європ співтов – стало ЄС, створено Європ монетарний інститут тощо. 3 еатп – 1.01. 1999 - прийнято механізм вал курсів № 2, вводиться евро у безготівковому вигляді і замінює екю 1:1., потім з 2002 року – випуск і обіг банкнот і монет євро парал з обігом нац. валют країн Єврозони, а з 1.07.2002 – виключення з обігу націон валют.

Характеристики європ вал системи:

1) ЄВС базувалась на ЕКЮ, потім – на євро;

2) На відміну від Ямайської ВС, яка юридично закріпила демонетизацію золота, ЄВС використовувала його в якості реальних резервних активів. Переоцінка золотих резервів по ринковій ціні

Створений спільний золотий фонд за рахунок об’єднання 20% офіційних золотих резервів країни ЄВС в ЄФВС (Європейський фонд валютного співробітництва), який згодом перетворено на ЄЦБ;

3) Режим валютних курсів заснований на спільному плаванні валют у формі “європейської валютної змії” у встановлених межах взаємних коливань (+2,25% від центрального курсу, для деяких країн (Італії) +6% до кінця 1989р. Потім Іспанії. З серпня 1993р.у результаті загострення валютних проблем ЄС межі коливання розширилися до +15%);

4) В ЄВС здійснюється міждержавне регіональне валютне регулювання шляхом надання центральним банкам кредитів для покриття часового дефіциту платіжних балансів і розрахунків, пов’язаних з валютною інтервенцією;

5) Як підсистема ЄВС несе на собі негативні наслідки нестабільності світової валютної системі і вплив долара.

6) Інституціональна структура: Європейський фонд валютного співробітництва

(1979-1993рр.); Європейський валютний інститут (1994-1998рр.); ЄЦБ (з 1.07. 1998р.)