Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ МАГИСТР 2011 ВСЕ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
2.02 Mб
Скачать
  1. Облік грошових коштів і розрахунків з дебіторами в зарубіжних корпораціях.

ГК: готівка в касі, гроші в банках, банк векселі, чеки, перекази від клієнтів.

Принципи для захисту готівки та контролю за збереженням:

1)Облік готівки у момент надходження;

2)Готівку, що надійшла, здавати в той же день, не пізніше ніж на наступний

3)той, хто отримує готівку не має займатися обліком бухгалтерії та розподілом. Стандарти США передбачають включення до складу ГК підпр готівки, коштів на пот рах, прості та банк чеки. Грошові документи, такі як: поштові марки, оплачені квитки, що вкл. в У до складу ГК, за стандартами США – аванси. ГК в дорозі у СЩА – дебіт заборг. В балансі компаній всі ГК відображу одним рядком (статею).

Для здійснення невеликих за розміром витрат (канцелярські, поштові, представницькі) на підприємстві створюється фонд дрібних сум

США:

ДтФонд дрібних сум Кт ГК

Європа:

ДтФонд др. Сум Кт Каса

Питання про його створення вирішує адміністрація. Вона також вирішує питання про необхідні витратита розмір фонду в розрахунок на 2-4 тижні. Він створюється на постійній основі, в ьому постійно повинна бути зазначена сума. Втрати грошей здійснюються тільки на передбачені цілі.

Також фірми можуть відкривати різні рахунки в банках:+банківський чековий рахунок, +рахонок для розрахунків з персоналом, +простий банківський рахунок. Для відкриття рахунку в банк подається картка із зразками підписів. В установлений термін і обовязково в кінці місяця банк надсилає виписку з рахунку.

Дебіторська заборгованість – це заборгованість інших підприємств та осіб нашому підприємству. Види:

1.Рахунки до одержання. Це заборгованість клієнтів (покупців) за дані послуги. Тому таку заборгованість ще називають торговою заборгованістю. Підприємство здебільшого сподівається одержати заборгованість по рахунках днів за 30-60. До цієї заборгованості належить також заборгованість по кредитних картках.

2.Векселі до одержання. Вексель – це платіжний і кредитний інструмент. Вексельна заборгованість головним чином може поширюватись на період 60-90 днів і більше. При цьому дебітор сплачує підприємству ще й відсотки за користування кредитом.

3.Інша дебіторська заборгованість. Це так звана неторгова заборгованість. Сюди входить заборгованість дебіторів по відсотках, аванси, видані службовцям фірми, заборгованість внаслідок переплати податків, заборгованість інших осіб.

Облік рахунків до одержання (розрахунків з клієнтами, покупцями) пов’язаний з реалізацією продукції, товарів, послуг. За міжнародними стандартами моментом реалізації і визнання доходів від реалізації є момент відвантаження товарів (продукції) і виставлення платіжних документів на адресу покупця. Саме в цей момент і виникає дебіторська заборгованість.

Приклад. Фірма реалізувала продукції на суму 5000

Д-т. “Рахунки до одержання” 5000

К-т . “Доходи від реалізації” 5000

Заборг була погашена повністю

Д-т ГК 5000

К-т. “Рахунки до одержання 5000

Дебіторська заборгованість повинна відображатись в балансі за чистою реалізаційною вартістю (всі дебітори мінус сумнівні борги).