Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ МАГИСТР 2011 ВСЕ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
2.02 Mб
Скачать
  1. Облік та оцінка товарно-матеріальних запасів та довгострокових активів зарубіжних фірм.

Товарно-матеріальними запасами вважають: товари, що були куплені підприємством і зберігаються на складі з метою їх подальшої реалізації; готову продукцію, напівфабрикати та незавер¬шене виробництво; різні матеріали, що зберігаються на складі й призначені для переробки в процесі виробництва або забезпечення виробничого процесу.

Постійний облік

1)Надходження запасів від постачальника відображають на рахунках:

Дт «Складські запаси»(За їх видами)

Кт «Розрахунки з постачальниками»(або «Рахунки до сплати»)

2)Відпуск запасів на виробництво чи реалізацію:

Дт «Незаверш виробн»

Дт «Накладні загальновиробничі витр»

Дт «Собівар реаліз тов»

Кт «Складські запаси»(За їх видами)

Кінцеве сальдо включається до активу балансу, сума собівартості – до звіту про прибутки і збитки.

На кожну звітну дату залишки складських запасів визначають на рахунках складських запасів. За цього методу на картках ведуть аналітичний облік руху матеріалів(запасів) упродовж звітного періоду. Цей метод забезпечує ширшу інформацію про наявність і рух матеріальних цінностей за кількістю і вартістю.

Періодичний облік

За системою періодичного обліку докладний облік матеріаль¬них запасів упродовж звітного періоду на рахунку «Складські запаси» не ведеться. На цьому рах можна побачити лише сальдо на поч. і кін.

Надходження складських запасів відображають на рах «Витрати на купівлю», який є рахунком елементів витрат. Наприклад, за звітній період зроблено закупівель товарів:

1)надходження

Дт «Витр на закупівлю(Товарів)»

Кт «Рах до сплати(Постач)»

Потрібно на кінець звітного періоду визначити залишок невикористаних матеріалів на складі і вартість використаних запасів. Для цього наприкінці звітного періоду проводять інвентаризацію запасів на складі. Суму витрачених товарів визначають за за формулою:

Витрачені запаси = Залишок на поч. періоду + Закупівлі(Витр на закупівлі) – Залишо на кін періоду

Застосовують кілька методів оцінки запасів. Найважливішими з них є:

Перше надходження — перший видаток (ФІФО).

Середньозважена собівартість - оцінюють за середніми цінами з урахуванням залишку матеріалів(запасів) на початок звітного періоду та їх надходжень за звітний період.

Останнє надходження — перший видаток (ЛІФО).

Ідентифікована собівартість конкретної партії. - Відпущені матеріали, а також їх залишок на кінець періоду оцінюють за цінами конкретних партій. Застосування цього методу можливе за умов незначної номенклатури матеріалів або товарів, що використовуються на підприємстві.

Довгострокові активи - це активи, які 1) мають термін служби більше 1 року, 2) придбанні для використання в госп. дія-ті. , не призначені для реалізації. До довгострокових активів належать: земля, основні засоби, нематеріальні активи, природні ресурси, довгострокові фін вкладення.

Для обліку руху ОЗ ведуть рахунок ОЗ, який має субрахунки за їх класифікаційними групами. Вибуття ОЗ відбувається здебільшого в результ їх ліквідації внаслідок зносу амортизації. Амортизація- це витрати які включ у витрати виробництва та собі варт продукт. Згідно з між нар стандарт результати вибуття ОЗ слід відображати у фін результатах діяльності підприємства.

В зарубіжних країнах з високорозвиненою економікою ОЗ, які надійшли в результаті купівлі, відображають в обліку так, як і надходження матеріалів.

Придбано устаткуваня має таке відображення

Дт Устаткування

Кт Розрахунки з постачальниками (або рахунки до сплати)

Облік в зах-європ. системі:

Наприклад, ми реалізовуємо верстат, первісна вартість якого складає 15 тис, нарахована А=6000, а ціна реалізації 11 тис. Можна визначити, що ліквідаційна вартість = 15-6=9 тис.

1. Списується первісна вартість реалізованого верстату:

Дт. А (знос) верстату – 6 тис

Дт. Витрати з недоамортизованої вартості о.з. – 9 тис

Кт. О.З. – 15 тис

2. Відображається надходження доходів від реалізації верстату:

Дт. Рахунки до одержання (або ГК)

Кт. Доходи від вибуття О.З. – 11тис.

Різниця між сумою рахунку “Доходи від вибуття ОЗ” та рахунку “Витрати по недоамортиз вартості основних засобів” покаже результат від реалізації (вибуття) верстата. Але цей результат буде виявлено на рахунку “Фінансові результати звітного періоду”, куди переносяться всі доходи і витрати звітного періоду.

Тобто, Витрати по недоамортиз. вартості о.з. – 9 тис, Доходи від реалізації о.з. – 11 тис,

Прибуток – 2 тис.

Облік в англо-америк системі:

Моживо 2 випадки:

1. Коли Договірна ціна (ціна реалізації) більша за ліквідаційну вартість о.з. (первісна вартість-амортизація). І ми отримуємо від операції прибуток.

Наприклад, ми реалізовуємо верстат, первісна вартість якого складає 15 тис, нарахована А=6000, а ціна реалізації 11 тис. Можна визначити, що ліквідаційна вартість = 15-6=9 тис.

Дт. А (знос) устаткування – 6 тис

Дт. Рахунки до одержання – 11 тис

Кт. О.З. – 15 тис

Кт. Прибуток від вибуття – 2 тис.

2. Коли Договірна ціна (ціна реалізації) менша за ліквідаційну вартість о.з. (первісна вартість-амортизація). І ми отримуємо від операції збиток.

Наприклад, ми реалізовуємо верстат, первісна вартість якого складає 15 тис, нарахована А=6000, а ціна реалізації 8 тис. Можна визначити, що ліквідаційна вартість = 15-6=9 тис.

Дт. А (знос) устаткування – 6 тис

Дт. Рахунки до одержання – 8 тис

Дт. Збитки від вибуття – 1 тис

Кт. – О.З. – 15 тис.