Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ МАГИСТР 2011 ВСЕ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
2.02 Mб
Скачать
  1. Специфіка обліку, фінансової звітності, аналізу діяльності тнк та їх відділень, що функціонують в Україні.

Для пошуку й ухвалення управлінського рішення керівництву всіх рівнів необхідні детальні формалізовані відомості. Незалежно від способу організації інформаційної системи в ТНК у ній мають враховуватися і відображатися всі економічні та політичні зміни, законодавчі обмеження, культурні відмінності й соціологіч- ні особливості країни, в якій корпорація здійснює свою діяльність.

Дані, які обробляються в інформаційній системі ТНК, надходять до неї з різних внутрішніх і зовнішніх джерел та використовуються керівниками всіх рівнів для прийняття рішень, що можуть вплинути на ефективність операцій як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринку. Ця інфор- мація корисна не лише для управлінської ланки, яка знаходиться в штаб-квартирі ТНК. Вона дає змогу компанії впливати на економічне середовище, в якому функціонує її закордонна філія, допомагаючи останній підвищити ефективність своєї діяльності.

кожна країна має свої особливості облікових систем. У той же час інтернаціоналізація бізнесу передбачає інформованість його учасників на всіх етапах — від вивчення джерел ресурсів до одержання фінансових результатів. Діяльність ТНК охоплює інтереси інвесторів багатьох країн, тому звітність компаній орієнтується на міжнародні стандарти.

ТНК стоять перед проблемою складання фінансової звітності для користування як у країні-реципієнті інвестицій відповідно до місцевих стандартів, так і в країні материнської компанії відповід- но до загальноприйнятих принципів обліку (GAAP).

Кожна країна має власну систему GAAP, використовуючи яку експерти в галузі обліку можуть скласти фінансовий звіт про діяльність ТНК для іноземних користувачів.

Зверніть увагу, що спеціальних обмежень щодо складу інформації річного звіту ТНК і його структури не існує. Тому методика аналізу звітності залежить від об’єму і змісту поданих даних.

Аналізуючи звітність іноземних компаній, необхідно мати на увазі деякі обставини суто технічного характеру.

По-перше, в окремих державах не існує єдиних форм бухгалтерської звітності, навіть усередині країни. Крім того, методики розрахунку багатьох показників звітних форм мають національні особливості. Це необхідно враховувати під час міжнародного компа- ративного (порівняльного) аналізу.

По-друге, баланс в економічно розвинених країнах наводиться в оцінці «нетто». Регулювальні статті в балансі не виділяються. Наприклад, початкова вартість основних коштів і підрахований знос можуть показуватися довідково, але в підсумок балансу долучається кінцева вартість. Крім того, на відміну від вітчизняної практики, прибуток у балансі часто подається в розподіленому вигляді.

По-третє, у західній звітності прийнята інша система позначення чисел: кома використовується для розподілення розрядів цілої частини числа, а крапка відокремлює дробну частину від цілої.

По-четверте, у звітності не використовується знак «мінус». Число, яке буде відніматися під час підрахунку підсумку, зазвичай, наводиться в дужках.

Аналізуючи звітність міжнародної компанії, слід пам’ятати, що фінансові звіти розрізняються не тільки за формою, але й за обсягами наданої в них інформації. Змістовна частина звіту залежить від того, кому він призначається: інвесторам чи кредиторам, урядовим або іншим органам. Національні традиції також впливають на структуру і зміст звіту.

ТНК також доводиться докладати зусиль щодо усунення незручностей і можливих негараздів, пов’язаних з аналізом їхніх звітів іноземними інвесторами, кредиторами й іншими контр­агентами.

З цього приводу можна виділити кілька варіантів дій ТНК:

підготувати переклад текстової частини звіту;

підготувати звіт в іноземній валюті;

помістити в річний звіт додаткову пояснювальну інформацію;

підготувати звітність відповідно до міжнародних облікових стандартів.

Уся додаткова аналітична інформація бухгалтерської звітності переважно поділяється на дві великі групи: фінансова і не фінансова.

В Укр = НС(положення)БО - це зібрання норм, правил, рекомендацій, якими слід користуватися при веденні бухгалтерського обліку і складанні фінансової звітності тим суб'єктам, хто хоче (або в кого виникла необхідність), щоб показники їхньої звітності могли бути співставленими з показниками звітності інших підприємств.