Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРЫ МАГИСТР 2011 ВСЕ.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
2.02 Mб
Скачать
  1. Інститути і механізми наднаціонального регулювання в єс.

ЄС- не міжурядова орг, це інтеграційне угрупування, що засновує новий правовий порядок. Норми права ЄС мають пряму дію в межах правових си-м його держав і врегульовують нац законодавства. Acquis Communautaire – спільний законодавчий доробок ЄС.

Типи законодавчих актів:

1)регламент – сила закону для всіх з моменту прийняття;

2)директива – обов’язкова щодо країн, куди вона адресується, проте уряд сам обирає методи досягнення цілі;

3)рішення – стосується лише тих, кому адресовано, не обов’язкове для всіх;

4)рекомендації – не обовязкові

Механізми виявляються в концепціях ЄС:

1)ексклюзивні – тільки органи ЄС приймають рішення. Охоплюють такі питання: митний союз, спільна конкурентна політика, монетарна політика євро зони, збереження морських і біологічних ресурсів.

2)конкурентні – повноваження наднац органів діляться з нац урядами країн. Охоплюють питання: спільний ринок, соц політика, ек,соц,територіальне згуртування, с/г і рибальство, транспорт, енергетика;

3)доповнюючі – інституції ЄС мають найменші повноваження. Питання: захист і покращення умов здоровя, освіта, молодь, спорт, туризм, культура, громадянський захист.

Інститути ЄС:

  1. Європ парламент – (палата представників) – кожна країна має свою квоту, 751 чол в парламенті, близько 100 політ партій; Функції: участь у закононодавчому процесі; участь у складанні і затвердженні бюджету; демократичний контроль; право вибору незалежного омбудсмена; може висловити вотум недовіри Раді і відправити її у відставку.

  2. Європ Рада – саміт глав держав урядів, визначає загальні політ напрямки і пріоритети ЄС. Складається з глав урядів, Президента, Європ комісії. Не має право приймати законодавчі акти. Це форум для вільних і неформальних переговорів для досягнення консенсусу.

  3. Рада ЄС – рада міністрів (вища палата). Повноваження: законодавча діяльність – ініціатива комісії; координація в сфері ек.політики і політики зайнятості; укладання договорів з 3ми країнами і МО, контроль за виконанням бюджету, проект плану бюджету; розроблення спільної зовнішньої і без пекову політики; висуває і призначає Президента комісії, Високого представника ЄС, членів Комісії, комітетів. Ухвалення рішень: простою більшістю (14 з 27); кваліфікованою більшістю (255 з 345 голосів, 62% загал населення)– переважно цей метод; одностайне голосування – у важливих питаннях.

  4. Європ Комісія - виконавчий орган ЄС. Функції: виключне право на законодавчу ініціативу; контроль за дотриманням законів; втілення політики ЄС; представляє ЄС на міжнар арені. Це «двигун європейської інтеграції». Складається з 27 незалежних членів (по одному від кожної країни-члена), разом з Президентом і п'ятьма віце-президентами. Повний склад Комісії має бути затверджений ЄП. Термін службових повноважень Комісії - 5 років.

  5. Суд - найвищий суд ЄС, рішення якого не можуть бути оскаржені. 27 суддів та 8 Генеральних адвокатів. Призначаються урядами країн-членів ЄС терміном на 6 років. Виконує функції конституційного, адміністративного, цивільного, арбітражного суду.

  6. ЄЦБ - головний елемент Європейської системи центральних банків (ЄСЦБ). виконує основні функції, радить національним державам та наддержавним органам щодо господарчої оцінки ухвали законів та інших правових норм ЄС, а також висловлює свою думку щодо грошової, цінової політики відповідним органам.

  7. Рахункова палата – (Європейський суд аудиторів). Склад - 27 членів. перевіряє законність і правильність прибутків і видатків ЄС згідно з бюджетом, а також оцінює управління фінансами.